Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Missen: 21 741 parkerade fel – kan få pengar tillbaka

Ett stort antal felparkerare kan få pengarna tillbaka.
Foto: TOMAS LEPRINCE / KVP
Nästan 2 000 av dem har fått p-böter på 1 000 kronor för brott mot stoppförbud.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

21 741 parkeringsböter utfärdades till bilister i Malmö – felaktigt.

Nu kan de bötfällda bilisterna kräva pengarna tillbaka, totalt 17 miljoner kronor, skriver Sydsvenskan. Hittills har endast 311 av dem gjort det.

Det är ett korrekturfel i trafikförordningen som gör att ett stort antal parkeringsböter som utfärdades mellan den 1 december 2020 och 31 maj 2021 var felaktiga.

Felskrivningen handlar om att alla lokala trafikföreskrifter om parkeringsförbud och stoppförbud inte gällde under den perioden. Misstaget, som Sydsvenskan var först med att uppmärksamma, drabbade totalt 21 741 felparkerare.

Nästan 2 000 av dem har fått p-böter på 1 000 kronor för brott mot stoppförbud – och drygt 20 000 av bilisterna fick anmärkningar på 800 kronor för brott mot parkeringsförbud.

Den totala felparkeringsavgiften uppgår till 17 miljoner. Pengar som bilisterna i fråga nu kan kräva tillbaka. Men än så länge är det bara 311 personer som har gjort det, uppger Sydsvenskan.

Så får du pengarna tillbaka

För att kunna få pengar tillbaka behöver bilisten gå in på polisens hemsida och söka sig till ”bestrida parkeringsanmärkning”, där all information och blanketter som behöver fyllas i finns.

Ett problem som återstår gäller hittas dock i lagen om parkeringsavgifter som innebär att bilisten har max sex månader på sig att bestrida p-boten, räknat från det att den betalades.

– På den punkten är vi stenhårda. Vi kan inte vara snälla och godta att man kommer in senare. Möjligen kan man vända sig till Malmö stad eller annan berörd kommun. Men de har egentligen ingen skyldighet att betala tillbaka. De har inte gjort fel, säger Henrik Monés på polisens rättsavdelning till tidningen.

De personerna rekommenderas i stället att kontakta infrastrukturdepartementet.

TV: Så gör du för att bestrida en p-bot

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!