Mishra: Därför lämnar jag SD och Avpixlat

Mrutyuanjai Mishra lämnar Sverigedemokraterna och tar avstånd från deras politik. "Det känns ärligt talat som att jag har varit med i en sekt och vill inte förknippas med partiet längre", säger han till Kvällsposten.
Foto: Ulf Ryd

MALMÖ. Mrutyuanjai Mishra lämnar Sverigedemokraterna och slutar som krönikör på Avpixlat. Efter två år som partimedlem tar han nu avstånd från Sverigedemokraternas politik.

– Jag ser det som ett stort misstag att jag överhuvudtaget gick med i partiet, säger han.

Mrutyuanjai Mishra har varit medlem i Sverigedemokraterna i två och suttit som ersättare i kulturnämnden i Malmö i ett år. Under samma period har han även skrivit ett flertal signerade politiska krönikor för sajten Avpixlat.

Men för några dagar sedan publicerade Sydsvenskan Mrutyuanjai Mishras öppna avskedsbrev till Sverigedemokraterna. Han lämnar partiet och slutar dessutom att skriva krönikor på Avpixlat. I brevet konstaterar Mrutyuanjai Mishra och att han har varit naiv som först nu förstått vilken slags politik som partiet står för.

– Jag känner mig utnyttjad. Som att jag bara användes i ett strategiskt spel för att framställa Sverigedemokraterna som integrationsvänliga, säger han till Kvällsposten.

Född i Indien

Mrutyuanjai Mishra är född i Indien och flyttade till Danmark när han var i 25-årsåldern. Han har en magisterexamen i mänskliga rättigheter med fokus på yttrandefrihet. Det var därför han för sju år sedan blev intresserad av att gå med i Tryckfrihetssällskapet. Han har verkat som debattör och skribent i Danmark och kontaktades till en början av Sverigedemokraterna för att föreläsa om yttrandefrihet.

– För mig var frågan om yttrandefrihet alltid det viktigaste. På något sätt var det så jag drogs in i partiet, säger han.

Enligt Mrutyuanjai Mishra förstod han först efter hand att Sverigedemokraternas politik inte var förenlig med hans egna ideologiska ståndpunkter.

"Som en sekt"

– Det pågår en konstant attack mot muslimer och även hinduer. Dessutom tas inte kvinnors rättigheter på allvar och kvinnor ges inte utrymme inom partiet, säger han.

Att Mrutyuanjai Mishra tidigare själv har skrivit mycket kritiska texter om svensk invandringspolitik, bland annat i Jyllands-Posten, är ingenting han lägger vikt vid då Kvällsposten intervjuar honom.

– Jag kan bara säga att jag inte längre kan acceptera Sverigedemokraternas sätt att måla upp världen och att jag ber om ursäkt för min naivitet. Det känns ärligt talat som att jag har varit med i en sekt och vill inte förknippas med partiet eller Avpixlat längre.

Har du planer att gå med i ett annat parti?

Nej, det har jag inte. Jag kommer fortsätta att verka som oberoende skribent och har planer på att skriva en bok om Indien.

SD i Malmö om avhoppet

Jörgen Grubb, ordförande för Sverigedemokraterna i Malmö, förvånades av beskedet.

– Jag blev väldigt besviken. Vi har verkligen tagit hand om honom och gett honom en chans att komma in i kommunalpolitiken. Dessutom framstår han som en helt annan person i sin text än den jag har träffat. Han uttrycker sig alltid rätt skarpt mot muslimer, inte minst om hur situationen ser ut i Indien.

– I sin text påstår han att vi har använt honom för att bli rumsrena, men det stämmer inte. Vi har många medlemmar med utländsk bakgrund i vårt parti. Sedan var det faktiskt Mishra som kom till oss och bad om att engagera sig, inte vi som kontaktade honom.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!