Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mirakeltvillingarna har flyttat hem Matilda, 27: ”Känns helt overkligt”

Tvillingarna Sixten och Agnes. Foto: Matilda Strandberg-Lindberg
Matilda Strandberg-Lindberg blev mamma till tvillingar i december. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Rullstolsburna Matilda Strandberg-Lindberg, 27, lät inte hennes handikapp stoppa henne från att bli förälder.

I december födde hon tvillingarna Sixten och Agnes.

Efter några månader på sjukhus har hela familjen nu fått flytta hem till Karlskrona. 

– Det känns overkligt att vi har fått två barn, säger en lycklig Matilda Strandberg-Lindberg. 

Matilda Strandberg-Lindberg har alltid drömt om att skaffa barn och bilda familj. Att hon är förlamad från midjan och neråt har aldrig varit ett hinder.

I december blev drömmen till verklighet, i dubbel bemärkelse. Då föddes tvillingarna Sixten och Agnes. Så vitt Matilda själv vet finns det bara en annan rullstolsburen kvinna i Sverige som fått tvillingar.

Efter födseln väntade 94 långa dagar på sjukhus, innan familjen till sist fick flytta hem till lägenheten i centrala Karlskrona. Därefter har de börjat landa i sin smått unika vardag.

– Nu väger barnen fem kilo, ganska på pricken och är 56 centimeter långa. De blev fem månader nyligen, men de är som tre månader eftersom de kom två månader för tidigt, säger Matilda Strandberg-Lindberg.

Hur har den första tiden hemma varit?

– VI har äntligen kommit in i rutinerna. Viktor jobbar på dagarna och då är jag ensam hemma med barnen och sedan så letar vi efter någon som kan hjälp mig i framtiden, när barnen börjar krypa. Men vi är ute mycket och träffar vänner, så det är roligt.

Letar efter hjälp 

Vardagen som förlamad från midjan och neråt, men ändå tvillingförälder, innehåller vissa utmaningar. Det är bland annat svårare för Matilda att vagga sina barn när de skriker.

Dessutom tar det lite längre för henne än för andra föräldrar när hon ska ut på promenader med sina barn. 

– Det tar lite extra lång tid eftersom jag inte kan gå eller springa, berättar hon.

Men trots utmaningarna får Matilda ändå sin vardag att gå runt. Hon spenderar en del tid hemma och driver sin blogg där hon berättar om sin vardag som tvillingmamma. På sin Instagram-sida delar hon även med sig av bilder från sitt liv. 

Drömmer om att skaffa hus 

Förhoppningen är att hon snart ska få hjälp med barnskötseln av en nanny eller barnvakt. 

– Jag hade räknat med att jag skulle ha någon hjälp nu. Det är så att oftast har man en nanny när man själv är på jobbet, men jag måste hitta någon som jag klickar med eftersom jag också kommer vara hemma, säger hon.

Småbarnsföräldrarna Matilda och Viktor Strandberg-Lindberg. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Nu har Matilda Strandberg-Lindberg blickarna riktade mot nästa mål: att lämna sin nuvarande lägenhet i Karlskrona och köpa ett hus.

– Det hade varit skönt att ha ett hus. Allting blir lite lättare, i dag vaknar barnen redan när vi ställer oss i hissen, säger hon.