Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mirakelkatten Honey tar hand om sjuka djur

Katten Honey blev fostermamma åt kattungar vars mamma inte kunde ta hand om dem själv.
Foto: Privat
Honey tycker mycket om hästar och de är väldigt förtjusta i henne också.
Foto: Privat
När ett djur ska opereras är Honey där och stöttar under förberedelserna.
Foto: Privat

Under märkliga omständigheter dök katten Honey upp på veterinärkliniken Ringsjön för fyra år sedan – och har stannat sedan dess.

Nu arbetar hon heltid med att ta hand om oroliga patienter och ägare på kliniken.

– Hon känner på sig när något är på gång, säger veterinären Lucie Havelka.

På Ringsjöns veterinärklinik i Höör finns en något udda medarbetare. Nämligen katten Honey. Hon spenderar dagarna på kliniken med att göra vistelsen bättre för både patienter och deras ägare, vilket även Lokaltidningen skrivit om.

Katthonan pysslar om både människor och djur.
Foto: Privat

Historien började för fyra år sedan när Honey själv blev räddad till livet på kliniken.

Katthonan hade plötsligt dykt upp på en lanthandel i närheten och trillat ihop på golvet. Hon var väldigt mager och hade svåra problem med mask över hela kroppen.

– Vi började rena hennes sår, hon var full av fluglarver överallt, det var något av det mest otäcka jag sett. Vi trodde inte hon skulle överleva, det var verkligen på håret, säger Lucie Havelka.


LÄS OCKSÅ: Calle var hela byns katt – nu hedras hans minne 


Men som genom ett mirakel klarade sig katten och var mycket piggare dagen därpå – hennes ägare kunde kliniken dock inte hitta trots många försök, så hon fick stanna.

Honey och en av kattungarna hon började ta hand om trots att hon själv knappt hunnit återhämta sig efter att ha kommit in till kliniken i dåligt skick.

Blev fostermamma

Det dröjde inte länge innan katten, som fick namnet Honey Nightingale efter den berömda sjuksköterskan Florence Nightingale, visade prov på sina omhändertagande förmågor.

– En kattmamma hade precis fått kattungar men kunde inte ta hand om dem. Då tog Honey sig an dem och började fostra, tvätta, vaka och leka med dem. Hon visade den här egenskapen att hon gärna tar sig an jobb.

Snabbt blev Honey populär bland både djur och djurägare. Numera går hon dagligen runt på kliniken och ser till så att patienter och ägare mår bra. Enligt veterinären är hennes intuition nästan övernaturlig. Hon känner direkt om någon husse eller matte behöver tröst i väntrummet. Då lägger hon sig i deras knä och spinner eller busar med dem tills de skrattar.

Bästis med hästar

Även hästar tycker mycket om Honey och hon tycker mycket om dem. Eftersom många hästar som kommer till kliniken är vana vid stallkatter, blir de lugnade av hennes sällskap.

– Katter har den inkännande egenskapen. Vår upplevelse är att katter som har haft det tufft har utvecklat den här empatiska förmågan ännu mer. I Honeys fall är det ju extremt.

Honey bor tillsammans med kattkompisen Oscar på kliniken.
Foto: Privat

Eftersom kliniken även arbetar med föreningen Höörs hemlösa katter så är hon numera även frontfigur för dem. Bland annat följer hon med på olika insamlingar och evenemang. Honey håller även sällskap med sjuka och nyopererade djur. Katthonan, som numera är runt fem år gammal, är så populär att det varje år hålls en födelsedagsfest för henne på kliniken med hundratals besökare. 

– Många frågar efter henne. Vissa kommer in på kliniken specifikt för att få träffa Honey och klappa henne.