Katten Honey blev fostermamma åt kattungar vars mamma inte kunde ta hand om dem själv. Foto: PrivatKatten Honey blev fostermamma åt kattungar vars mamma inte kunde ta hand om dem själv. Foto: Privat
Katten Honey blev fostermamma åt kattungar vars mamma inte kunde ta hand om dem själv. Foto: Privat
Honey tycker mycket om hästar och de är väldigt förtjusta i henne också. Foto: PrivatHoney tycker mycket om hästar och de är väldigt förtjusta i henne också. Foto: Privat
Honey tycker mycket om hästar och de är väldigt förtjusta i henne också. Foto: Privat
När ett djur ska opereras är Honey där och stöttar under förberedelserna. Foto: PrivatNär ett djur ska opereras är Honey där och stöttar under förberedelserna. Foto: Privat
När ett djur ska opereras är Honey där och stöttar under förberedelserna. Foto: Privat

Mirakelkatten Honey tar hand om sjuka djur

Publicerad

Under märkliga omständigheter dök katten Honey upp på veterinärkliniken Ringsjön för fyra år sedan – och har stannat sedan dess.

Nu arbetar hon heltid med att ta hand om oroliga patienter och ägare på kliniken.

– Hon känner på sig när något är på gång, säger veterinären Lucie Havelka.

På Ringsjöns veterinärklinik i Höör finns en något udda medarbetare. Nämligen katten Honey. Hon spenderar dagarna på kliniken med att göra vistelsen bättre för både patienter och deras ägare, vilket även Lokaltidningen skrivit om.

Katthonan pysslar om både människor och djur.Foto: Privat

Historien började för fyra år sedan när Honey själv blev räddad till livet på kliniken.

Katthonan hade plötsligt dykt upp på en lanthandel i närheten och trillat ihop på golvet. Hon var väldigt mager och hade svåra problem med mask över hela kroppen.

– Vi började rena hennes sår, hon var full av fluglarver överallt, det var något av det mest otäcka jag sett. Vi trodde inte hon skulle överleva, det var verkligen på håret, säger Lucie Havelka.

 

LÄS OCKSÅ: Calle var hela byns katt – nu hedras hans minne 

 

Men som genom ett mirakel klarade sig katten och var mycket piggare dagen därpå – hennes ägare kunde kliniken dock inte hitta trots många försök, så hon fick stanna.

Honey och en av kattungarna hon började ta hand om trots att hon själv knappt hunnit återhämta sig efter att ha kommit in till kliniken i dåligt skick.

Blev fostermamma

Det dröjde inte länge innan katten, som fick namnet Honey Nightingale efter den berömda sjuksköterskan Florence Nightingale, visade prov på sina omhändertagande förmågor.

– En kattmamma hade precis fått kattungar men kunde inte ta hand om dem. Då tog Honey sig an dem och började fostra, tvätta, vaka och leka med dem. Hon visade den här egenskapen att hon gärna tar sig an jobb.

Snabbt blev Honey populär bland både djur och djurägare. Numera går hon dagligen runt på kliniken och ser till så att patienter och ägare mår bra. Enligt veterinären är hennes intuition nästan övernaturlig. Hon känner direkt om någon husse eller matte behöver tröst i väntrummet. Då lägger hon sig i deras knä och spinner eller busar med dem tills de skrattar.

Bästis med hästar

Även hästar tycker mycket om Honey och hon tycker mycket om dem. Eftersom många hästar som kommer till kliniken är vana vid stallkatter, blir de lugnade av hennes sällskap.

– Katter har den inkännande egenskapen. Vår upplevelse är att katter som har haft det tufft har utvecklat den här empatiska förmågan ännu mer. I Honeys fall är det ju extremt.

Honey bor tillsammans med kattkompisen Oscar på kliniken.Foto: Privat

Eftersom kliniken även arbetar med föreningen Höörs hemlösa katter så är hon numera även frontfigur för dem. Bland annat följer hon med på olika insamlingar och evenemang. Honey håller även sällskap med sjuka och nyopererade djur. Katthonan, som numera är runt fem år gammal, är så populär att det varje år hålls en födelsedagsfest för henne på kliniken med hundratals besökare. 

– Många frågar efter henne. Vissa kommer in på kliniken specifikt för att få träffa Honey och klappa henne. 

Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag