Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minst 500 hemlösa barn i Malmö – socialen har bara pratat med två

Det finns mellan 500 och 700 hemlösa barn i Malmö – men socialen har bara talat med två av dem.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Det finns mellan 500 och 700 hemlösa barn i Malmö – men enligt en ny forskningsrapport har socialsekreterarna bara pratat med två av dem, rapporterar Sydsvenskan

– Vi måste absolut bli bättre på att arbeta tillsammans med familjerna, säger enhetschef Rikard Vroland på socialtjänsten till tidningen.

Forskare vid Malmö universitet och socionomer vid Malmö stad sökte under de senaste åren aktivt upp hemlösa barn i Malmö. De har även tagit del av socialtjänstens normalt sett hemliga handlingar om de 270 Malmöfamiljer – med tillsammans mellan 500 och 700 barn – som saknar fast bostad.

Bara två tydliga exempel hittades där socialtjänsten har pratat med hemlösa Malmöbarn som fått berätta hur de mår och vad de behöver.

– Socialsekreterare tycker själva att det är svårt att träffa familjer som lever i så stor nöd. Men barnkonventionen finns inte bara på papper. Den blir svensk lag vid årsskiftet och måste realiseras i verkligheten, säger forskningsledaren Annelie Björkhagen Turesson, som är doktor i socialt arbete, socionom och familjeterapeut, till tidningen.

Hon menar att sociala insatser mot barn är oerhört viktiga för Malmös framtid.

– Samhället har brustit när unga personer och barn väldigt tidigt hamnar i kriminalitet och dödligt våld. Jag menar att Malmö stad har bitit sig i svansen och börjat i fel ände. Bostaden är det primära för människor. Det är där man kan utvecklas, studera, arbeta, lära sig svenska och skapa en plattform för god utveckling, säger hon till tidningen.

Socialtjänstens enhetschef: ”Vi måste bli bättre”

Socialtjänstens enhetschef Rikard Vroland anser att mycket har förbättrats de senaste två åren men kallar forskningsrapporten ”ett väldigt viktigt material i socialtjänstens arbete”.

– Vi måste bli bättre på att tala med barnen. Vi måste leva upp till det kompensatoriska kravet så att barnen när de är hemlösa kan leva under så goda förhållanden som möjligt, säger Rikard Vroland till tidningen.