Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Minst 50 flyktingbarn säljs som sexslavar

I januari 2015 fick svenska regeringen skarp kritik från FN:s barnrättskommitté för bristande kunskap och kartläggning av situationen för barn i människohandel. Migrationsverkets siffror från samma år visar att 1 465 ensamkommande flyktingbarn försvunnit i Sverige de senaste fem åren.
Foto: Alfonso Cacciola / GETTY IMAGES E+
Lisa Green, samordnare mot människohandel i Region Syd, säger till Kvällsposten att hon känner till runt 50 barn bara i Skåne som tvingats sälja sina kroppar – andra säljs för att utföra hushållssysslor.
Foto: Privat
– Dessutom råder en mycket pressad situation för landets socialtjänst, som innebär att kontroll över egna boenden inte hinns med, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Ecpat.
Foto: Linda Brostrom Www / COPYRIGHT: LINDA BROSTROM WWW.LINDISIMA.SE INFO@LI

Det kallas för vår tids slavhandel. Och det sker mitt framför näsan på oss.

Bara i Skåne känner man till minst 50 barn som tvingats sälja sina kroppar – andra säljs för att utföra hushållssysslor.

Nyligen uppdagades det att unga EU-migranter via hor rekryterats till en bordell i Malmö.

I nuläget saknar sydsvenska polisen resurser för att komma åt människohandlarna.

– Situationen är allvarlig och jag befarar att det finns betydligt många fler än de fall vi uppmärksammar, säger Lisa Green, samordnare mot människohandel i Region Syd.

Det är de allra mest utsatta som är offer – barn och ungdomar som flytt från krig och fattigdom. Människohandel är världens tredje största industri. I Sydsverige pågår den mitt ibland oss. En granskning som Sydsvenskan nyligen gjorde visar att upp mot 15 ensamkommande barn på ett HVB-boende i Rosengård i Malmö misstänks ha fallit offer för sexhandel.

Lisa Green, samordnare mot människohandel i Region Syd, säger till Kvällsposten att hon känner till runt 50 barn bara i Skåne som tvingats sälja sina kroppar – andra säljs för att utföra hushållssysslor. De flesta är flyktingbarn och i åldern 14 till 17, ungefär lika många pojkar som flickor.

Hon tror att det rör sig om betydligt fler.

– Det vi vet är att vi har ett alldeles för stort antal barn där finns starka misstankar om att det är utsatta för människohandel och som tyvärr inte utreds av polisen och därmed får barnen inte den hjälp de behöver, säger Lisa Green.

Inlåsta i lägenheter

Vissa blir inlåsta i lägenheter andra förs bort från flyktingförläggningar till bordelliknande verksamhet, förklarar Lisa Green. En bidragande orsak till att det är svårt att komma åt brottsligheten är att barnen ofta håller sig undan myndigheter och polis för att de är rädda för att råka illa ut.

Inte sällan är det personen som hjälpt barnen att fly hela vägen genom Europa till Sverige som står bakom den kriminella verksamheten, i vissa fall närstående och släktingar.

– Ibland vet barnen själva inte ens att de är utsatta för brott. I andra fall får de höra att det de gör är brottsligt och om de går till polisen kommer de bli inlåsta, förklarar Lisa Green.

Även i de fall där barn faktiskt berättar om att de blivit utsatta för människohandel, exempelvis för personal på ett flyktingboende, så leder det ingenvart, menar Lisa Green.

– Vi har gjort polisanmälningar när folk slagit larm om stark misstanke om människohandel, men polisen har inte ens åkt ut till platsen där exploateringen ska ha ägt rum, fortsätter hon.

Sedan polisens omorganisering i april finns endast två utredare som arbetar med internationellt organiserad brottslighet, däribland människohandel, i polisregion syd (Blekinge, Kalmar län, Kronoberg och Skåne).

Tony Pallon, kriminalkommissarie och sektionschef på Skånepolisen berättar att man i dagsläget inte arbetar med något ärende gällande människohandel med barn.

– En av utredarna har fyra ärenden från tiden då gränspolisen hade hand om människohandel, och tre ärenden där man utreder om det går att inleda en förundersökning, men inget av dessa handlar om vuxna personer, konstaterar Tony Pallon.

Lisa Green avslöjar för Kvällsposten att det nyligen kommit till seras kännedom att det pågår bordellverksamhet i Malmö, till vilken unga EU-migranter rekryterats via hot.

– Vi vet att en grupp unga kvinnor har hotats till att sälja sexuella tjänster på en svartklubb i Malmö, säger Lisa Green.

Kan inte skydda barnen

I fjol meddelade polischefen Dan Eliasson att polisens åtgärder mot människohandel måste stärkas. Det finns sedan i våras ett förslag från Mattias Sigfridsson, polischef på sektionen internationell brottslighet, om att ta fram en speciell samverkansgrupp inom polisen som ska arbeta med dessa frågor. Men hittills har resurserna inte funnits.

– I region Syd är gruppen som ska jobba med detta inte på plats. Det hänger ihop med migrantströmmar, gränskontroller och ID-kontroller som har tagit oerhört mycket resurser, sade han tidigare till P4 Kronoberg.

Lisa Green har svårt att se att man utan polisens hjälp kan skydda dessa barn och ungdomar.

– Det enda jag ser som ett alternativ för att förbättra situationen är ökade resurser och att vi kan samarbeta med erfarna spanare som har utbildning och erfarenhet i ämnet, säger hon.

I januari 2015 fick svenska regeringen skarp kritik från FN:s barnrättskommitté för bristande kunskap och kartläggning av situationen för barn i människohandel.

Länsstyrelsen i Stockholm fick i uppdrag att undersöka hur många barn som misstänks ha utsatts för människohandel i Sverige, man identifierade då 210 barn.

Enligt en undersökning som Aftonbladet gjorde i fjol visade Migrationsverkets siffror att 1 465 ensamkommande flyktingbarn försvunnit i Sverige de senaste fem åren.

Sedan januari 2015 ingår obligatorisk utbildning om människohandel och barn i riskzon på Migrationsverkets grundutbildning.

Fick fängelsestraff

I juli i år dömde Örebro tingsrätt ett par till vardera tre års fängelse och utvisning efter att de rekryterat en 16-åring kvinna i syfte att sälja sex i Sverige.

På organisationen Ecpat som arbetar med frågor rörande barnsexhandel konstaterar man att väldigt få fall hamnar i domstol och att fällande domar är mycket ovanligt.

– Dessutom råder en mycket pressad situation för landets socialtjänst, som innebär att kontroll över egna boenden inte hinns med, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Ecpat.

I somras kom regeringen med en uppdaterad handlingsplan till skydd för barn mot människohandel.

– Det är positivt att Sverige vill vara en drivande kraft för bredare samverkan, men samtidigt är flera av målsättningarna otydliga och saknar mätbara målsättningar. För att eliminera kommersiell sexuell exploatering av barn krävs konkreta åtgärder som stävjar brottsligheten och den drivande efterfrågan, konstaterar Thomas Andersson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!