Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minst 400 magsjuka efter vattenlarm

<p>I Östra Sönnarslöv får de boende hämta vatten från en container.</p>
Foto: Jens Christian
<p>Charlotta Jeppsson, förskolechef och rektor i Everöd. <br></p>
Foto: Privat
<p>På förskolorna finns vattentankar utplacerade.</p>
Foto: Privat
På förskolorna finns vattentankar utplacerade.
Foto: Privat
Johan Ekström, 59, bor i Östra Sönnarslöv och hämtar vatten. Hans fru har drabbats av magsjukan som plågar de boende i Everöd, Östra Sönnerslöv och Huaröd.
Foto: Jens Christian
Birger Eriksson, 66, och Marit Oscarsson, hämtar nytt vatten utanför pizzerian i Everöd. Birger har varit sjuk men Marit har klarat sig än så länge.
Foto: Jens Christian
Vattenverket i Everöd. Alla som får vatten från vattenverket i Everöd måste koka sitt vatten innan det används till mat och dryck.
Foto: Jens Christian
1 / 7

Minst 400 personer har drabbats av magsjuka söder om Kristianstad.

– Många barn och familjer ligger helt utslagna, kräks och har feber, säger förskolechefen Charlotta Jeppsson.

Koka vattnet

* Koka upp vatten som ska drickas eller användas i mat i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Vattnet behöver inte koka en viss tid. Förvara dricksvattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller helst i kylskåp.

* Kokningsrekommendationen gäller för både för människor och sällskapsdjur. Vattnet kan användas för dusch och tvätt utan kokning.

* Kokningen dödar eventuella mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.

Källa: Kristianstads kommun

I går larmades kommunen om ett magsjukeutbrott i byarna Everöd, Östra Sönnerslöv och Huaröd.

Minst 400 personer är nu magsjuka, visar en enkät från kommunen. Tre personer har fått söka sig till akuten i Kristianstad. Två av dem blev inlagda då de hade bakomliggande sjukdomar.

Ännu fler kan vara drabbade.

– Vi tror inte att alla som blivit sjuka har svarat på enkäten, säger Malin Bergkvist på Kristianstads kommun.

Koliforma bakterier

Preliminära provresultat av dricksvattnet visar på förekomst av koliforma bakterier över tillåtna nivåer. Det tyder på att någon förorening kommit in i ledningarna. Fler prover ska tas.

– Detta stärker vår hypotes att dricksvattnet är källan till det stora utbrottet av magsjuka i området, men vi måste ha fler provresultat för att få komma fram till vad som förorenat vattnet, säger Inger Hansson, avdelningschef för vatten och avlopp i Kristianstads kommun.

1 500 boende uppmanas koka det kommunala dricksvattnet.

– Vi uppmanar alla att koka allt vatten till mat och dryck, säger Anders Pålsson, kommunens tjänsteman i beredskap på räddningstjänsten.

"Vi måste stoppa smittan"

Sen i går har 14 magsjuka barn fått skickas hem från Kalvalyckans förskola, Everöds fritids, Vittskövle fritids och Bjärevångens förskola. I dag gick sex ur personalen hem efter att ha mått dåligt.

– Normalt har vi 40 barn här, i dag har vi varit 15. Vi måste stoppa smittan. De som har insjuknat hos oss har druckit vatten i Everöd, säger förskolechef Charlotta Jeppsson.

En som drabbats av magsjuka är Birger Eriksson, 66, från Everöd:

– Jag är sjuk och känner mig sämre. Min fru har legat sen i går och ligger fortfarande sjuk. Vi kokade vattnet först men vågar inte göra det mer så därför hämtar jag vattnet nu.

Vattentankar utställda

Vattentankar har ställts ut med drickbart vatten vid Skogåsa och gamla stationen i Everöd. I Huaröd finns en vattentank vid affären och i Östra Sönnarslöv vid den gamla affären.

Smittskyddsenheten inom Region Skåne följer händelseutvecklingen. Den som är sjuk och har frågor kan vända sig till sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177.

Mer information finns på kommunens hemsida.

Karta över det drabbade området.
Foto: Kristianstad

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!