Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här lyser synagogan i Malmö upp till minne av Kristallnatten

Judiska församlingen anordnar manifestation.
Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid Judiska församlingen i Malmö.Foto: Fritz Schibli
Malmö synagoga lyses upp på lördagskvällen till minnet av kristallnatten.Foto: Fritz Schibli
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) talade om vikten att minnas historien.Foto: Fritz Schibli

Det är 81 år sedan kristallnatten, händelsen som dödade och slog livet i spillror för tiotusentals judar i Tyskland och blev upptakten till Förintelsen.

Judiska församlingen uppmärksammar datumet med att hålla en manifestation på lördagskvällen.

– Det känns extra viktigt just nu eftersom antisemitismen och judehatet ökar, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid Judiska församlingen i Malmö.

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 inträffade kristallnatten i Tyskland där hundratals judar dödades och tiotusentals arresterades, samtidigt som hundratals synagogor brändes ner och tusentals judiska företag blev vandaliserade.

På årsdagen av kristallnatten arrangeras manifestationer runtom i världen, bland annat i Malmö, för att minnas händelsen och uppmärksamma kampen mot nazism, rasism och antisemitism.

– Det känns extra viktigt just nu eftersom siffror från bland annat Brå visar att antisemitismen, judehatet och hatbrotten ökar. Det går åt fel håll, säger Fredrik Sieradzki.

Runt 250 personer kom till manifestationen.Foto: Fritz Schibli

Stjernfeldt Jammeh talade

Judiska församlingen i Malmö uppmärksammar minnesdagen med att lysa upp Malmö synagoga på Betaniaplan och hålla en manifestation med budskapet ”låt aldrig hoppets ljus släckas i Malmö”.

– Vi vill gärna att de malmöbor som kan ska komma och uppmärksamma det här. Det är en minnesceremoni men också en manifestation för att förändra den negativa utvecklingen, säger Fredrik Sieradzki.

Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh talade under kvällen.Foto: Fritz Schibli
Salahuddin Barakat, imam och medgrundare till det judisk-muslimska dialogprojektet Amanah i Malmö, höll tal.Foto: Fritz Schibli

Bland annat talar Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande, men även Salahuddin Barakat, imam och medgrundare till det judisk-muslimska dialogprojektet Amanah i Malmö.

– Vi vill tända ett ljus när mörkret omsluter oss. Det är viktigt att minnas det som hände annars är risken att vi begår samma misstag som man begick i historien, säger Fredrik Sieradzki.

”Viktigt att vi minns”

Det var en lugn och fridfull cermoni som genomfördes utanför synagogan på lördagskvällen. Även om sorgen över det som hänt, och fortfarande händer, gjorde sig påmind. I sitt tal pratade Katrin Stjernfeldt Jammeh om vikten av att minnas det som hänt.

– Det är viktigt att vi minns historien och samlas och tydligt visar att vi är många som vill stå upp för ett öppet samhälle där alla kan vara trygga, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, och fortsätter.

Judiska församlingen arbetar just nu för ett få till ett samverkansavtal med Malmö stad för att kunna utvidga sitt arbete mot antisemitism, rasism och judehat. 

– Vi måste fortsätta informera om det som hände annars kommer man börja glömma bort. Speciellt viktigt är det nu när många av överlevarna blivit äldre och är på väg att gå ur tiden. Då måste vi hålla minnet vid liv, säger Fredrik Sieradzki.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!