Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minnesstund för Micke som avled ute i kylan

Trubaduren Zlata Wolim hedrade Micke med sin egen sång "Suspenderat kaffe", en vacker ballad som väcker stor uppmärksamhet på sociala medier.
Foto: Sanna Dolck
Älskad av alla, men utan någon riktig styrsel på livet. Micke dog som uteliggare i kylan.
Foto: Privat
FRUSNA SJÄLAR, hade arrangerat minnesstunden. Organisationen med Josefine Talja som initiativtagare och drivkraft har på bara några månader gjort stora insatser för de hemlösa i framför allt Malmö.
Foto: Sanna Dolck
Micke Sandberg blev 52 år. Han dog under ett träd i parken efter att ha lämnat sjukhuset. Obduktionen kommer att utvisa dödsorsaken, men resultatet är ännu inte sammanställt.
Foto: Sanna Dolck

Det blev en gemenskap av värdighet, värme och kamp för bättre villkor.

- Precis som Micke velat ha det. Precis som han valde att leva, säger Josefine Talja, som arrangerade minnesstunden i Gerlachsparken i Malmö.

Det var två veckor sedan hemlöse Micke Sandberg, 52, hittades död en morgon i kylan under ett träd.

Det var på den platsen i stadsdelen Kirseberg där han växte upp som Josefin och hennes organisation "Frusna själar i Malmö" höll ceremonin till minne av Micke, men också som en demonstration mot de tuffare villkor som gäller för bostadslösa och hemlösa.

- Det slår hårt mot allt större grupper i samhället. Och det blir allt svårare att ta sig ur, säger Josefine, som kände Micke väl och är bästa kamrat med hans syster.

Många kom till Gerlachsparken för att de hade ljusa och glada minnen av Micke, som ofta stöttade personer i omgivningen, även om han själv hade det svårt med sitt missbruk, sin trassliga, ja periodvis obefintliga, ekonomi.

- Han var bra på att hjälpa andra, men dålig på att söka hjälp för egen del, säger vännerna som samlats.

"Suspenderat kaffe"

Frusna själar hade bullat upp med kaffe, mackor, frukt, youghurt och juice. Det blev en skön samvaro, en viktig manifestation och utgångspunkt för det fortsatta arbetet att skapa en drägligare tillvaro och en större förståelse för samhällets mest utsatta individer - de utan något hem, utan någon fast punkt i livet.

Artisten Zlata Wolim framförde till eget gitarrackompanjemang sin nyskrivna låt "Suspenderat kaffe". Ur refrängen:

"Vinden kan vända och händelsen vara liten

Plötsligt sitter du själv runt hörnan, kall och sliten

Vi lever under en mörk himmel

Det är lätt att blunda och låsa våran dörr

Den svagaste blir osynlig i allt vimmel

Lyft blicken, det kan vara en vän från förr".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!