Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Minneslopp över hela världen – till Kim Walls ära

Kim Wall hyllas i löparspår över hela världen. Foto: TOM WALL / TT NYHETSBYRÅN
Kim Walls minneshjärta i sten ligger vid Trelleborgs strandkant. Foto: Privat

Journalisten Kim Wall hedras nu över hela världen – i löparspåret.

På årsdagen för ubåtsfärden i Öresund går startskottet för folk över hela världen som ska springa till Kim Walls ära.

Kim Walls mamma, Ingrid Wall, har själv gjort diplom till samtliga anmälda.

– Det är fantastiskt att Kim har en sådan kraft att skapa en gemenskap, även nu när hon har varit borta i ett år, säger Ingrid Wall.  

I samråd med familjen Wall står Lotta Wahlqvist och Lotta Kellander tillsammans bakom loppet i Trelleborg som ska hedra Kim Walls minne.

– Det började här nere i Trelleborg, och sedan spred det sig runt hela världen egentligen. Det ska bland annat springas i Peking, New York och Köpenhamn, berättar Lotta Wahlqvist.

Arrangörerna är tydliga med att det är ett glädjelopp, och att det viktigaste är att njuta. Det kommer inte vara någon som tar tiden, vi har inga nummerlappar och det är ingen tävling. Ingrid Wall, Kim Walls mamma, har själv gjort diplom till alla anmälda löpare som går i mål.

– När jag bestämde mig för det så väntade jag mig runt 100 anmälda löpare... och nu är vi uppe i nästan 600, berättar Ingrid Wall och fortsätter:

– Men jag gör mer än gärna diplom till allihopa, vi är överväldigade över engagemanget.

Springs över hela världen

De som deltar i loppet bidrar via en anmälningsavgift till Kim Walls minnesfond. Hittills är det hela 573 anmälda till loppet i Trelleborg, och summan är uppe i  142 000 kronor.

– När vi ser alla människor och engagemanget på fredag så kommer vi att inse att det är stort, att det faktiskt finns många goda människor, säger Lotta Wahlqvist.

Det är inte bara i Trelleborg som det har arrangerats lopp för att hedra Kim Wall och hennes journalistiska anda. Under hashtaggen #RunforKim kan människor över hela världen springa loppet.

 

https://www.facebook.com/runforkim/posts/302918067199037

 

På vissa ställen arrangeras lopp av människor med en anknytning till Kim Wall – men det har även vuxit fram ett engagemang hos kvinnliga journalister som aldrig mött Kim, men som har blivit berörda och vill ställa upp.

– Förutom att man hedrar Kim och hennes journalistiska arbete, så knyts även kontakter och människor som aldrig träffats förr möts. Det finns en otrolig kraft i Kim, som även ett år efter hennes bortgång samlar ihop folk på det här viset, berättar Ingrid Wall. 

 

Mia Dahlgren Winther arrangerar minneslopp i New York till Kim Walls ära. Foto: JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Jag vill att familjen ser hur många som bryr sig”

I Trelleborg, Köpenhamn, Peking och New York kommer samtliga lopp att avslutas på en plats som har koppling till Kim Wall, rapporterar TT.

Mia Dahlgren Winther, Kim Walls väninna, sprider minneslopp för Kim Wall runt om i världen. Hon lärde känna Kim via gemensamma vänner i Lund, och bor nu själv i Boston.

Tack vare samarbetet mellan henne och Walls familj, Lotta Kellander och Lotta Wahlqvist springs det nu på 15 platser totalt – i 12 olika länder.

I New York slutar loppet på Kim Walls gata vid Upper West.

– Det känns fint att faktiskt göra något av den 10 augusti. Inte bara dra in pengar till fonden, utan också inspirera folk till att gå ut och göra något tillsammans och inte bara sitta hemma i sin sorg. Och att vi dessutom kan visa Kims familj på ett tydligt sätt via GPS-löp hur vi är med dem hoppas jag kan ge dem lite ro, säger Mia Dahlgren Winther.

Lopp i Stockholm

”Run for Kim” kommer att springas i Stockholm också, arrangerat av Miko Roth, Henning Göransson Sandberg och Adam Sarac – tre killar som alla gick gymnasiet tillsammans med Kim Wall.

Loppet går runt Årstaviken, och är 10 kilometer långt. Alla som vill får lov att donera till Kim Walls minnesfond.

– Vi tre som ordnar loppet i Stockholm gick gymnasiet tillsammans med Kim. Hon var ofta här för att gå till någon ambassad och ordna visum till någon av sina reportageresor, säger Miko Roth till Mitt i Bromma

”Familjen ska se hur många som bryr sig”

I Trelleborg finns det tre olika sträckor att välja mellan, och alla passerar Kim Walls minneshjärta av vita stenar vid strandkanten. 

– Som Mia Dahlgren Winther sa, jag vill att vänner och andra ska känna samhörighet – och att familjen får se hur många i världen som bryr sig om Kim och minnesfonden, säger Lotta Wahlqvist.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!