Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Minna och Nora är Missing Peoples första hästpatrull

När Missing People annonserade efter ryttare och hästar nappade Minna Packalén.

Nu är hon och travhästen Nora beredda på att ställa upp när människor försvinner.

– Om det varit min anhörig hade jag velat att alla resurser satts in, säger hon.

Missing People är en ideell organisation som hjälper polisen att hitta försvunna personer. Främst handlar det om frivilliga skallgångskedjor, som hjälper polisen i arbetet.

Nu blir Missing People i Vislanda i Kronoberg först i landet med en ryttare och en häst som hjälper till i sökarbetet, något som SVT Nyheter var först med att berätta.

Det är Minna Packalén och hästen Nora, en pensionerad travhäst, som gör en insats. För Minna var det självklart att ställa upp.

– Om det varit min anhörig hade jag velat att alla resurser satts in, säger hon.

Hästen Nora är perfekt för uppgiften, menar Minna. Foto: Privat

Minna om hästen Nora: ”De kan hålla högt tempo i en timme”

Och hästar har egenskaper och färdigheter som är helt överlägsna, förklarar hon, och som är till stor hjälp när ett landskap ska finkammas.

– Hästar kan ta sig fram i kuperat område och kan gå mycket snabbare än vad vi människor gör. Vi kommer upp och ser en större yta åt sidorna. Vi ska ta oss in där folk inte orkar. Även när det stiger uppåt går de hur lätt som helst – där vi måste hålla koll på var vi sätter fötterna, där kan hästarna hålla högt tempo i en timme. Man kan snabba på och hitta folk, som jag ser det.

Minna Packalén hade möte med Missing People i slutet av september och har ännu inte varit med om något sök. Men hon är inte orolig för att rycka in.

– Jag ser det inte som att det är så stora risker personligen, jag har en så bra häst för det här. Hon är van vid liv och rörelse eftersom hon varit ute på tävlingar med ljud och mycket människor. Hon är perfekt för det här.

– Hon är framavlad för att vara stark och gillar att jobba. Hon är lugn, hon litar på mig. Hon blir inte rädd när det tjoas och stimmas och är trångt, snårskog och så där, säger Minna Packalén.

Signalerar vid tecken på människa

Precis som en sökhund kan hästen känna på sig mänsklig närvaro, menar Minna.

– Absolut, känner man sin häst, så indikerar de om det finns något på höger eller vänstersida. De skärper öronen, eller tvekar och stannar och tittar. Är det en person i skogen missar jag inte det med min häst. De känner med luktsinne och annat, eftersom de är flyktdjur, säger hon. 

Det här är det som Minna och Nora måste ha med sig när de ger sig ut på uppdrag för Missing People. Foto: Privat

Hon tycker att fler borde gå in som frivilliga i Missing People.

– Jag vill uppmana att folk ska anmäla sig. Hästfolk och vanligt folk, det behövs hundförare – det är en viktig resurs de första timmarna om någon är borta. Att vara med på en informationsträff är det enda som behövs, säger hon. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!