Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minkkrisen slår hårt mot förtroendet för S

Fel att döda minkar – regeringen i Danmark ber nu om ursäkt.
Hittills har djuren på drygt 400 av landets 1000 minkfarmer avlivats.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har hyllats för hur hon hanterat coronakrisen. 

Men efter minkskandalen sjunker förtroendet snabbt. 

– Oppositionens kritik mot hanteringen av minkfrågan smittar av sig på befolkningen, säger Michael Bang som är professor i statsvetenskap vid Århus universitet, till Politiken

I början av juli kändes det som om faran var över. Coronaviruset sågs som besegrat i Danmark och många såg den danska regeringens hårda restriktioner som nyckeln. 

Statsminister Mette Frederiksen lyftes fram i internationella medier som en stark ledare och den danska befolkningen gav tummen upp. I undersökningar uppgav över 75 procent av danskarna att de hade full tillit till hennes coronastrategi. 

Sedan dess har det hänt saker. En andra våg av smittan har slagit till. Inte bara mot Danmark, utan även Europa och hela världen. Det senaste dygnet har det högsta totala dödstalet med covid-19 rapporterats. Även antalet nya smittofall i världen, 660 000, är det högsta sedan pandemins start. 

Förra veckan kom ett dråpslag mot den danska coronastrategin då det framkom att ett muterat coronavirus hittats bland minkar i landet. Den nya formen av viruset, som kallas ”kluster 5”, hade hunnit sprida sig till människor.

Mette Frederiksen och den danska regeringen gjorde som de gjort så många gånger tidigare under pandemin. De tog ett snabbt beslut om en kraftig åtgärd. Den här gången blev lösningen att avliva landets alla minkar, över 14 miljoner.

Mette Frederiksen har inte samma förtroende hos danskarna som i somras.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Förtroendet har sänkts

Men det var inte så enkelt som det först verkade. Det visade sig att det inte fanns något lagligt stöd att ta beslutet vilket har skapat en politisk kris i landet och både livsmedelminister Mogens Jensen och statsminister Mette Frederiksen har ifrågasatts. 

Nu har förtroendet sänkts även hos befolkningen, skriver Politiken. Endast 55,8 procent av den danska befolkningen har förtroende för Mette Frederiksens coronastrategi, enligt den senaste mätningen. 

Michael Bang, som är professor i statsvetenskap vid Århus universitet, förklarar varför. 

– Danskarnas uppbackning av stora avgörande beslut bygger på att de är tagna på rättvisa, transparenta och väl underbyggda grunder. Just nu diskuteras beslutsunderlaget för restriktionerna och det skapar osäkerhet, säger han. 

Över 14 miljoner ska avlivas efter Mette Frederiksens beslut.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Smittar av sig på befolkningen”

Under de första månaderna av coronakrisen stod de politiska partierna enade. Nu finns det en stor splittring. Det spelar också roll. 

– Jag tror att oppositionens kritik mot hanteringen av minkfrågan smittar av sig på befolkningen. De två faktorerna vävs ihop och det gör den här frågan extra laddad, säger Michael Bang. 

När Mette Frederiksen var med i tv-programmet ”Aftenshowen”  DR1 under tordagskvällen fick hon frågan om hon ångrar att hon beordrade att alla minkar skulle avlivas trots att hon inte visste om det fanns laglig grund till det. 

– Nej, det gör jag inte, svarade hon snabbt. 

– Jag anser att det var det rätta beslutet att ta i förhållande till danskarnas hälsa. 

Samtidigt som minkskandalen har rullats upp i Danmark har ökningen av antalet smittade avtagit i landet. Under det senaste dygnet (torsdag till fredag) har 1 037 nya fall konstaterats. 236 covid-19-smittade personer får behandling på sjukhus. 

TV: Fler nyheter om coronaviruset

Kritik mot demensboende efter coronautbrott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!