Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministerns hyllning till problemområdet

Seved hamnade i fokus när regeringen presenterade sitt brottsförebyggande program.
Foto: EMIL LANGVAD/TT
Programmet handlar främst om att fyra aktörer samverkar bättre: polis, kommun, näringsliv och organisationer.
Foto: EMIL LANGVAD/TT

Justitieministern Morgan Johansson (S) vill att Sverige vänder blickarna mot Seved – som haft stora problem med gängkriminalitet.

Där har man, enligt honom, hittat koden för hur kriminaliteten ska knäckas. 

– Sen handlar det förstås om att få de mest brottsaktiva individerna från gatorna och då handlar det om att gripa dem, säger Morgan Johansson till Kvällsposten.

Morgan Johansson tog en promenad genom Sofielund och Seved i Malmö under tisdagen. Justitieministern tog sig tid – och trots protester från sitt säkerhetsteam var han fast besluten att få se Seved. 

Han är i Malmö för att presentera regeringens nya brottsförebyggande program.

– Det är det första nationella brottsförebyggande programmet på tjugo år. Då räcker det med att tänka på hur mycket som hunnit hända på de här tjugo åren för att förstå att vi behöver uppdatera det, säger Morgan Johansson.

Fyra aktörer

Morgan Johansson anser att Seved är på rätt spår med det brottsförebyggande arbetet. Polisen, fastighetsägarna, fotbollsklubben, kommunen, näringslivet och Sevedsborna själva samarbetar för att knäcka kriminaliteten. 

Seved har under lång tid haft stora problem med kriminalitet som öppen droghandel, brinnande bilar och gäng som sägs regera på gatorna. Det är hit Sverige ska vända sina blickar för att knäcka koden.

– Jag tar med mig en bild av en stadsdel som samlar sig mot brott. Och att man där samlar alla aktörer för att motverka kriminalitet och bryta gängkriminaliteten, säger Morgan Johansson.

Vill ha fler kameror

Regeringens brottsförebyggande program innefattar främst att fyra aktörer ska arbeta tätare med varandra: polisen, kommunen, näringslivet och organisationer. 

Men Morgan Johansson lyfter också frågan om kameraövervakning.

– Vi behöver ha kameraövervakning på särskilt brottsutsatta platser. Men då kommer vi också behöva förändra lagstiftningen och utöka möjligheten där det behövs. Det är en teknik som jag tror att vi behöver ha, säger han och fortsätter:

– Sen handlar det om att få undan de mest brottsaktiva individerna från gatorna och då handlar det om att gripa dem. Då måste man ha lagstiftning som gör det möjligt att gripa dem. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!