20 000 deltog i den fyra dagar långa konferensen - få av dem var män. "Inslaget av män är litet, men det är fler män här än på många andra jämställdhetskonferenser jag varit på. Nästa viktiga utmaning är att engagera männen", sa Sveriges jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) i sitt tal. Foto: Ulf Ryd
20 000 deltog i den fyra dagar långa konferensen - få av dem var män. "Inslaget av män är litet, men det är fler män här än på många andra jämställdhetskonferenser jag varit på. Nästa viktiga utmaning är att engagera männen", sa Sveriges jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) i sitt tal. Foto: Ulf Ryd

Ministern: "Vi måste engagera männen"

Publicerad

Burop och jubel avlöste varandra när Nordiskt forum lät internationella politiker tala under söndagens avslutningsceremoni. Runt 20 000 deltog i den fyra dagar långa konferensen i Malmö. Nu presenteras en kravlista med 63 punkter till ländernas regeringar.

– Det har varit en fantastisk manifestation, säger jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).

Under söndagen avrundades Nordiskt forum med en pampig ceremoni på Malmö arena med musikunderhållning och brandtal av bland annat de nordiska jämställdhetsministrarna. I dokumentet Feministiska överenskommelser och krav har Nordiskt forum sammanställt och formulerat konkreta förslag på förändringar till de nordiska regeringarna. Hela 63 punkter finns i dokumentet, bland annat rörande rätten för kvinnor med familjeanknytning att få eget uppehållstillstånd, att regeringen ska finansiera kvinnorörelsens organisationer och att rätt till heltidsarbete ska utökas genom lagar och avtal.

Sveriges jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) som deltagit i konferensen var en av dem som talade under avslutningsceremonin. Hon pratade bland annat om att bekämpa de hatyttringar som drabbar kvinnor och feminister. Hon meddelade också från scenen att den svenska regeringen inom kort kommer att ratificera Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor.

"Påmind om hur långt vi har kvar"

Om att delta i Nordiskt forum säger jämställdhetsministern:

– Det har varit en fantastisk manifestation av nordiskt jämställdhetsarbete och inte minst det civila samhällets engagemang. Jag har blivit påmind om både hur långt vi har kommit i Norden men också hur långt vi har kvar.

Att majoriteten som deltagit i konferensen är kvinnor ser hon som ett bekymmer.

– Inslaget av män är litet, men det är fler män här än på många andra jämställdhetskonferenser jag har varit på. Nästa viktiga utmaning är att engagera männen, säger hon.

90 procent av männen föräldralediga på Island

Maria Arnholm menar att dokumentet som presenterades under söndagen är resultatet av ett massivt arbete.

– För mig är viktiga frågor rättvisa löner, mäns våld mot kvinnor men även pojkars kunskapsresultat, säger hon.

Frågor där de nordiska länderna skiljer sig åt är till exempel sexköplagstiftning, föräldraledighet och kvotering. Island ligger i framkant när det gäller föräldraledighet, där har man instiftat tre öronmärkta månader för varje förälder, vilket har gett goda resultat. Hela nittio procent av männen är föräldralediga meddelade Eyglo Hardardóttir, social- och bostadsminister på Island.

Norges minister buades ut

Maria Arnholm är för en tredje öronmärkt månad i Sverige. När Norges jämställdhetsminister Solveig Horne berättar att hon är negativt inställd till lagstadgad kvotering börjar publiken på Malmö arena att bua. Andra tongångar var det när sydafrikanska Phumzile Mlambo-Ngucka, ordförande i UN Women, avslutade sitt tal, då utbrast jubel och stående ovationer i publikhavet på Malmö arena.

Phumzile Mlambo-Ngucka slog i sitt tal fast att utvecklingen i de nordiska länderna banar väg för att skapa historia.

– De nordiska länderna är så nära att bli jämställda, det blir en hemläxa för er att nå ända fram så att ni kan vara goda exempel för resten av världen. Det är ert revolutionära ansvar, sade Phumzile Mlambo-Ngucka.

 

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att Maria Arnholm var den som talat kring lagstadgad kvotering. Men det var alltså norska ministern Solveig Horne.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag