Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern coronadrabbad: ”Tredje vågen fick mig”

Danske utbildningsministern Jesper Petersen fick corona.
Foto: Socialdemokraterna
Efter ett test fick ministern svar på att han drabbats.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

”Tredje vågen fick mig”.

Så skriver Danmarks utbildnings- och forskningsminister Jesper Petersen i ett personligt inlägg på Facebook.

Hela familjen insjuknade. Den socialdemokratiske ministern tappade bland annat helt längtan efter sitt älskade kaffe.

Rapporteringen har skruvats upp åtskilliga tonlägen de senaste dagarna efter att den nya coronavirusvarianten omikron hittats runtom i världen.

Den danske utbildningsministern Jesper Petersen tycks dock inte vara drabbad av just den varianten.

Men han skriver själv på Facebook hur den tredje vågen av smittan fick honom. Ministern drabbades av hosta, förkylningssymptom, feber, huvudvärk och allmänt obehag.

Kaffet smakar inte kaffe

På sociala medier berättar han själv om sin situation. Jesper Petersen hade själv varit hemma sedan i tisdags då de första besvären gav sig till känna. 

De första testerna han gjorde visade dock inte att det var corona. Efterhand tilltog dock besvären. Nu har ministern fått positivt provsvar.

Jesper Petersen berättar att inte bara han är drabbad. Hela familjen på fyra personer har isolerat sig i bostaden så länge sjukdomen grasserar.

Själv anser ministern att han är på bättringsvägen nu. Men kaffet har han tills vidare valt bort. Det smakar inte längre.

– Det får bli en kopp med te i stället, skriver han på sin Facebook-sida.

Mötet med drottningen inställt

Jesper Petersen blev utnämnd till utbildnings- och forskningsminister i statsminister Mette Frederiksens senaste ministerrockad den 16 augusti. Han var tidigare ordförande i det socialdemokratiska partiet.

Ministern berättar att han trots sjukdomen försökt upprätthålla sitt ämbete. Det har skett med hjälp av telefon och nätkonferenser.

Privat har han försökt hålla familjen vid gott mod – och bland annat läst Astrid Lindgrens ”Rasmus på luffen” för sin sjuke son.

Jesper Petersen betonar att han trots allt försöker se tillvaron utifrån ett ljust perspektiv. Han är nöjd med att han valde att lyssna på kroppens signaler tidigare i veckan.

– Hade jag inte gått hem från jobbet skulle jag bland annat ha träffat drottningen, det hade inte varit så smart.

TV: Kan resa utomlands – men inte inrikes

Coronarestriktionerna splittrar landet i två – där Western Australia spelar en huvudroll