Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern är tillbaka i gymnasieskolan

09.50: Anländer till Landvetter tillsammans med Torun Rudin från Utbildningsdepartementet
Foto: Robin Aron
10.30: Angeredsgymnasiet är ett av stoppen på Aida Hadzialics första besök i Göteborg som gymnasie- och kunskapslyftsminister. Här får hon höra om en unik verksamhet, Angeredsutmaningen, ett samarbete mellan näringslivet och skolan. - Det här vill jag sjösätta i hela landet, säger hon.
Foto: Robin Aron
11.37: Aida Hadzialic, 28, till vänster, gick ut IB-linjen på Sannarpsgymnasiet i Halmstad 2006. Asrin Reza, 18, till höger, är elevkårens ordförande på Angeredsgymnasiet. "Skönt att höra att hon är så positivt inställd. Jag tror hon förstår oss lite mer eftersom det inte var längesedan hon själv gick i gymnasiet", säger Asrin.
Foto: Robin Aron
11.42: Eleverna Asrin Reza (Elevkårens ordförande), Abdikadar Oman och Emily Fatkic fick en pratstund med Aida Hadzialic när hon besökte Angeredsgymnasiet. - Ni måste komma och hälsa på mig på utbildningsdepartementet i Stockholm, tyckte ministern. Ni är välkomna!
Foto: Robin Aron
12.46: Besöket i Göteborg går i högt tempo. Någon mat hinner hon inte få i sig under lunchen. Raskt till nästa möte. Aida Hadzialic körs med bil av ombudsmannen Tord Karlsson från Socialdemokraterna i Göteborg.
Foto: Robin Aron
14.30: Möte på Validering Väst i Gårda, Göteborg. Samtal och information om hur man mer effektivt kan mäta både inrikes och utrikes födda personers kunskaper och meriter.
Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. Det var bara nio år sedan hon själv gick i gymnasiet hemma i Halmstad.

Nu ansvarar Aida Hadzialic, 28, (S), för den svenska gymnasieskolan.

När Stefan Löfven ringde och erbjöd ministerposten hade hon ett dygn på sig att fundera, även om hon visste vad svaret skulle bli.

- Jag tänkte: Jag kan göra detta, säger hon.

- Hej Aida. Det är Stefan Löfven som ringer.

Aida Hadzialic satt och åt frukost när telefonen ringde och visade dolt nummer. Först tänkte hon att det kunde vara en telefonförsäljare. Hon brukar inte svara när det är dolt nummer. Men en annan tanke flög genom huvudet. Tänk om ... Hennes namn hade nämnts i förhandsspekulationerna om ministerposterna.

Ändå var det inget hon vågat tänka eller förbereda sig på.

Hon svarade, och visst var det statsministerns röst.

- Jag tänkte, han ringer för att fråga om jag vill bli minister. Han ringer inte, just innan regeringsförklaringen när han har en miljon andra saker att göra, bara för att fråga hur jag har det. Och var det något annat ärende hade inte Stefan ringt. Detta hann jag tänka under en nanosekund, berättar Aida Hadzialic.

Stefan Löfven ställde frågan där han undrade om hon kunde tänka sig bli statsråd i regeringen. Hennes ansvar skulle vara gymnasieskolan, vuxenutbildningen och övrigt som faller inom kunskapslyftsområdet.

Han hade försökt ringa tidigare, men hennes telefon hade varit avstängd. Aida Hadzialic ville få lite vila efter en intensiv valperiod och gjort sig oanträffbar på telefon. Han hade velat ge henne något längre betänketid. Nu fick hon tänka på saken i ett dygn.

- Det första jag tänkte var att det är ett stort förtroende. Jag vill leverera väl och prestera utifrån de förväntningar Stefan Löfven har på mig och de förväntningar svenska folket har på regeringen. Samtidigt vet jag att jag gjort det tidigare. Jag har jobbat länge med politik, varit kommunalråd i Halmstad och kunnat leverera i de sammanhangen. Jag tänkte: Jag kan göra detta, berättar hon.

Innan Aida Hadzialic helt bestämde sig ringde hon Sana, bästa vännen sedan de var fem år. De kom samtidigt som flyktingar från Bosnien med sina föräldrar.

Och Sana Alajmovic minns förstås den där dagen i höstas när Aida Hadzialic ringde och behövde bolla en fråga som dykt upp. Vad tyckte Sana om Stefan Löfvens erbjudande?

- Jag sa bara: Aida - go for it! De tror på dig. Nu får du ta det här, berättar hon.


När Aida Hadzialic, 27 år gammal, utsågs till minister den 3 oktober 2014 blev hon den yngsta ministern i Sverige genom tiderna.

Hennes politiska bana började under gymnasietiden. Hon hade alltid varit politiskt intresserad och funderat länge på att gå med i ett parti. Att det blev Socialdemokraterna beskriver Aida Hadzialic som en konsekvens av sin egen livsresa.

- Min familj hade flytt ett krig. Våra liv förändrades över en natt. Mina föräldrar fick lämna allt, sina yrken som civilekonom respektive jurist, sina identiteter och allt det materiella de byggt upp, berättar hon. Vi kom till Sverige utan någonting - och mötte en varm famn som hjälpte oss. Jag kunde få en utbildning tack vare den gemensamt finansierade skolan, fick chansen till en framtid. Mycket av det jag gör präglas av tacksamheten till Sverige.

Det som fick henne att ta steget och bli medlem i SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, var mordet på dåvarande utrikesministern Anna Lindh. Hon minns att hon var i en klädbutik för att köpa en ny vinterjacka när musiken från butiksradion tystnade och en nyhetsuppläsare sa att Anna Lindh blivit knivskuren.

- Förutom att jag hade tänkt mycket på landet Sverige, så lyssnade jag mycket på internationella politiker. Jag som drabbats av krig värderade högt politiker som hade en solidarisk röst i världen. Anna Lindh förmedlade det budskapet. Jag hade förtroende för henne. Hon var en förebild för mig. När Göran Persson gick ut den morgonen i september 2003 och berättade att hon var död bestämde jag mig för att gå med i SSU. Då var jag 16 år.


Tolv år senare är Aida Hadzialic minister och på besök i Göteborg. Hon kommer med morgonplanet tillsammans med Torun Rudin, från Utbildningsdepartementets gymnasie- och vuxenutbildningsenhet. Ombudsmannen Tord Karlsson från Socialdemokraterna i Göteborg möter upp med bil på Landvetter flygplats.

Först på programmet står ett möte på Angeredsgymnasiet där en relativt ny verksamhet, Angeredsutmaningen, ska hjälpa eleverna att komma vidare ut i arbetslivet efter skolan. Många saknar nätverk utanför stadsdelen, skolan och familjen. Angeredsgymnasiet har utmanat näringslivet att delta i ett samarbete som bland annat går ut på att elever matchas mot lämpliga praktikplatser. Det handlar också om mentorskap och utdelning av stipendier.

Efter ett år är satsningen redan en framgång med omkring femton aktiva företag och 200 elever som berörs av verksamheten. En av eleverna på handelsprogrammets andra årskurs, Emily Fatkic, 18 år, har fått praktikplats i en Ica-butik i andra änden av stan, i västra Göteborg. Hon förklarar att hon trivs och hoppas på att få fortsätta. Om hon gör bra ifrån sig kommer hon att erbjudas sommarjobb.

- En riktig solskenshistoria en sån här grå dag, säger Aida Hadzialic och tittar ut genom fönstret i mötesrummet. Det snöblandade regnet piskar mot rutan.

Hon är både imponerad och inspirerad av Angeredsutmaningen, förklarar hon. Det här är något hon skulle vilja sjösätta i hela landet.

När Aida Hadzialic står och pratar med en grupp ungdomar vid elevskåpen är det för ett ögonblick svårt att se vem som är minister och vem som är elev.

För bara nio år sedan gick hon själv i gymnasiet. 21-årige Abdikadar Omar lägger armen om hennes axlar. De skrattar. Hon är minister och han går tredje året på ekonomiprogrammet, men likheterna finns där. Han vill läsa juridik precis som hon. Ambitiös, har höga betyg. Det är bara fem år sedan han kom till Sverige från Somalia.

Aida Hadzialic vill att alla ungdomar ska lyckas ta en gymnasieexamen. Samtidigt var hon själv en högpresterande och målinriktad student. Kan hon förstå vad elever utan stöd hemifrån och utan eget driv behöver för att klara sig igenom gymnasiet? Hennes föräldrar är båda akademiker och betonade alltid vikten av studier.

- Tro mig, jag har verkligen förståelse. Jag ser det och hör det från alla håll och kanter. Det finns alldeles för många elever som inte får med sig det stödet man vill ha hemifrån, och jag ser även att samhället i övrigt inte räcker till att ge dem uppmuntran. Här har skolan en viktig roll, att motivera eleverna och se dem utifrån deras behov.

Hon säger också att det är lätt att hon romantiserar sin egen skolgång så här i efterhand.

- Det var många sena nätter när jag pluggade till klockan tre och fyra på morgonen, eftersom jag varit på SSU-möten på kvällen. Och jag har alltid fått kämpa för att göra mitt bästa. IB-linjen var väldigt krävande och det fanns tillfällen när jag kände, Gud, nu gäller det att samla kraft för att orka fortsätta.


Anders Hübel, lärare vid Sannarsgymnasiet och IB-programmet (International Baccalaureate) minns Aida Hadzialic som en elev med ett starkt driv och stor kunskapstörst. Han hade hennes klass i "Theory of knowledge", kunskapsteori.

- Det var en liten och oerhört motiverad grupp. De hade ett intellektuellt öppet sinne och sporrade varandra. Det var flera i gruppen som utmärkte sig, elever som man anade skulle gå långt inom olika områden. Det var den näst bästa klassen i Europa det året de gick ut IB-programmet. De var exceptionella, säger han.

En av klasskamraterna var Sana Alajmovic. Efter flykten från Bosnien hade deras familjer först hamnat på en ort i Mellansverige, sedan flyttade de till Halmstad där de bodde bara ett kvarter ifrån varandra.

Mammorna var vänner och hade läst juridik tillsammans i Bosnien. Flickorna följdes åt genom dagisåren, grundskolan och IB-linjen. De pluggade hårt, sporrade varandra, alltid högsta betyg.

- Vi lärde oss svenska tillsammans, vi spelade handboll och tennis och gjorde läxor ihop. Aida spelade gitarr och jag fiol, berättar Sana Alajmovic. Vi bar båda kläder från Röda korset för att våra föräldrar inte ens hade råd att köpa kläder i lågprisbutiker.

Flickorna var bara tolv, tretton år när de tittade på Michael Moore-dokumentärer och läste artiklar om utrikespolitik. De diskuterade och analyserade.

- Våra föräldrar var politiskt intresserade och genom vår bakgrund och vad vi upplevt blev vi medvetna vid tidig ålder, säger Sana Alajmovic, som i dag är vd för egna bolaget Sigrid Therapeutics som utvecklar medicinska behandlingar mot fetma och övervikt.

- Vi finns alltid där för varandra, säger hon. Aida är ju ensambarn, men vi är som systrar. Vi har upplevt våra första kärlekar tillsammans och när min mormor dog grät Aida lika mycket som jag.

Direkt efter gymnasiet började Aida Hadzialic läsa juridik i Lund och tog examen innan hennes politikerkarriär tog fart på allvar. 2010 blev hon rekordungt kommunråd i Halmstad, 23 år gammal.

Carl-Fredrik Graf, M, kommunråd i Halmstad sedan 2006 och kommunstyrelsens ordförande är inte förvånad över att Aida Hadzialic nu är politiker på nationell nivå.

- Jag förstår att S har identifierat henne som en person de kommer att ha mycket glädje av nu och i framtiden. Hon är en utomordentligt kompetent person och politiker. Hon skilde ut sig i fullmäktige som en duktig debattör. Att vi har olika politiska värderingar är en annan sak.

Han säger att han uppfattat henne som "väldigt mycket till vänster", särskilt i början på förra mandatperioden.

- Inte minst i sin syn på friskolorna. Som debattör var hon också ganska demagogisk, det var mycket svart och vitt. Men nu låter hon mer nyanserad.

Aida Hadzialic säger att vinster i välfärden är en hjärtefråga och får en särskild skärpa i rösten när hon pratar om friskolor som inte håller måttet.

- Det är en överetablering av privata skolor, anser hon. Det finns bra enskilda initiativ, och vi vill ha valfrihet, men det finns också oseriösa aktörer som inte är långsiktiga. Det är ett defekt system. Det måste vara ordning och reda, och regeringen håller på att ta fram ett regelverk.

Om att vara "till vänster" säger hon:

- Jag ser mig som en klassisk socialdemokrat. Under min tid som kommunråd var jag också en av de profilerade näringspolitikerna i Halmstad. Många talade om mig som en stark pådrivare för att näringslivets intressen i Halmstad skulle befrämjas. Ekonomisk tillväxt är också en hjärtefråga för mig.


Aida Hadzialics besök i Göteborg går i högt tempo. Hon försöker hinna prata med alla som vill få en stund med henne. Innan besöket är över på Angeredsgymnasiet blir det lunch med lärare och rektor och hon blir intervjuad av ett team från medieprogrammet för skolans webb-tv. Någon mat hinner hon inte få i sig. Sedan vidare med bil genom Göteborg till nästa möte på Validering Väst i Gårda.

Hon tar ett djupt andetag när hon sätter sig ner för en kort kaffepaus.

- Jag försöker ha några timmars lugn varje kväll, säger hon. Och mina helger är heliga. Det har jag sagt till alla som jobbar omkring mig. Då prioriterar jag att träffa min pojkvän, mina vänner och familjen så ofta jag hinner. Jag försöker vara som alla andra och ha en vardag.

Hon tränar mycket på gym.

- Säpo brukar följa mig till träningen. Det är lite märkligt, men så är det. Det sätter en bra press, att veta att en Säpo-bil väntar utanför. Då vet man att det här kan jag inte avboka.

Sveriges yngsta minister genom tiderna. Skyhöga ambitioner, högpresterande och framgångar som student och politiker.

- Jag är precis som alla andra rädd för att misslyckas. Det brukar bottna i att jag är perfektionist i grund och botten. Det är en svaghet, det blir något som tynger ner en. Jag försöker vara ambitiös och göra ett bra arbete utan att allt måste vara i linje med perfektionismen, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!