Justitieminister Morgan Johansson (S) utanför Rättscentrum i Malmö. Foto: Tomas Leprince
Justitieminister Morgan Johansson (S) utanför Rättscentrum i Malmö. Foto: Tomas Leprince

Mininstern: "Är ämnat för att injaga skräck"

Publicerad

Attentatet på Rättscentrum i Malmö är ett angrepp mot rättssamhället - och ämnat för att injaga skräck.

Det säger justitieminister Morgan Johansson (S), som var på plats för att se förödelsen.

– Jag blev bestört, säger ministern till Kvällsposten.

Bombattentatet mot rättscentrum i Malmö upprör justitieminister Morgan Johansson.

Vid lunchtid på måndagen var han på plats vid attentatsplatsen.

– Jag vaknade hemma i Lund och hörde vad som hänt. Jag var på väg till Malmö i andra sammanhang och tänkte då att jag gärna ville se det här på plats och samtidigt prata med polis, åklagare och domare för att höra vad man gör och om det finns uppslag för hur man ska kunna öka skyddet på något sätt, säger Morgan Johansson.

"Mycket allvarligt"

Justitieministern ser det inträffade som en attack mot rättssamhället.

– Det är ett mycket allvarligt brott, det är inte bara ett angrepp på en byggnad utan det här är mot rättsväsendets principer. Som jag förstått det är det ämnat för att injaga skräck för de som jobbar mot kriminalitet i olika former. Det betyder att det är en mycket allvarlig händelse. För de boende runtomkring är det också en oerhört allvarlig händelse, säger Morgan Johansson.

Vad kan regeringen göra för att skydda de här människorna som drabbas?

– Jag tycker man över huvudtaget ska se över skyddsfrågorna gällande de här objekten, domstolarna, polishusen och så vidare. Se över vilket skydd som finns. Vi måste också lyfta diskussionen kring de som jobbar inom rättsväsendet, vilket skydd de har. De jobbar i en miljö som blir hårdare och hårdare i takt med att den organiserade kriminaliteten organiserats på ett sätt som vi inte hade för 15-20 år sedan.

Utesluter inte straffskärpningar

Så sent som i februari detonerade en annan, mindre bomb vid Rättscentrum i Malmö. I staden har ett flertal sprängningar inträffat de senaste åren.

– Vi ska så klart se till att de brottsbekämpande myndigheterna har resurser och befogenheter att bekämpa den här typen av brott. Den nya polisorganisationen tror jag kommer att underlätta. Men vi måste också titta hur kampen mot den organiserade kriminaliteten bedrivs. Frågan är om inte det är den viktigaste frågan för rättsväsendet de kommande åren. Den är systemhotande och det märker man inte minst en dag som i dag, säger Morgan Johansson som inte är helt främmande för straffskärpningar.

– Jag brukar säga att det inte spelar någon roll hur hårda straffen är om du inte fångar några bovar. Det viktigaste är att klara uppklaringsandelen och jag har fullt förtroende för att polis och åklagare kommer att göra vad de kan för att klara upp det här brottet. Men just i dag utesluter jag inte någonting, inte heller straffskärpningar om det skulle behövas, säger Morgan Johansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag