HMS Sturkös undervattensfarkost placerade en laddning intill minan och fjärrutlöste den. Foto: CHRISTIAN SVENSSON/FÖRSVARSMAKTENHMS Sturkös undervattensfarkost placerade en laddning intill minan och fjärrutlöste den. Foto: CHRISTIAN SVENSSON/FÖRSVARSMAKTEN
HMS Sturkös undervattensfarkost placerade en laddning intill minan och fjärrutlöste den. Foto: CHRISTIAN SVENSSON/FÖRSVARSMAKTEN
En mina med 300 kilo sprängmedel sprängdes på 30 meters djup. Foto: CHRISTIAN SVENSSON/FÖRSVARSMAKTENEn mina med 300 kilo sprängmedel sprängdes på 30 meters djup. Foto: CHRISTIAN SVENSSON/FÖRSVARSMAKTEN
En mina med 300 kilo sprängmedel sprängdes på 30 meters djup. Foto: CHRISTIAN SVENSSON/FÖRSVARSMAKTEN
Minan har legat på botten i över 70 år. Foto: HMS STURKÖ/FÖRSVARSMAKTENMinan har legat på botten i över 70 år. Foto: HMS STURKÖ/FÖRSVARSMAKTEN
Minan har legat på botten i över 70 år. Foto: HMS STURKÖ/FÖRSVARSMAKTEN
HMS Vinga är ett av fartygen som deltar. Foto: Jimmie Adamsson/FörsvarsmaktenHMS Vinga är ett av fartygen som deltar. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
HMS Vinga är ett av fartygen som deltar. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Mina från andra världskriget sprängdes

Publicerad

Här sprängs en mina från andra världskriget.

I över 70 år har den legat på havsbottnen utanför Kullen i nordvästra Skåne.

– Djupet var endast 30 meter på platsen vilket gav ett stort vattenuppkast, säger Johan Månsson, fartygschef på HMS Vinga.

Sedan i tisdags söker Försvarsmakten utanför halvön Kullen efter minor från andra världskriget som britterna lade ut för att hindra tyska fartyg att ta sig till Nordsjön och Atlanten. 

I onsdags sprängdes den första minan, som hittades väster om Kullens fyr.

– Just det här området är väldigt trafikerat så det är inte ovanligt att vi hittar saker som fartyg dumpar på sin väg. Det kan röra sig om olika metallobjekt, möbler och elektronik men också rester från många års fiskeverksamhet, säger sonarbefälet Otto Stark i ett pressmeddelande.

Sensorerna var förstörda

En undervattensfarkost placerade ut en mindre sprängladdning vid minan som sedan tändes från fartyget.

Minan innehöll cirka 300 kilo sprängmedel, hade cylindrisk form och var 2,7 meter lång och 0,5 meter i diameter. Sprängmedlet var intakt men inte sensorerna, som skulle göra att minan detonerade i rätt ögonblick när ett fartyg passerade.

– Vi kan efter röjningen konstatera att sprängmedlet fortfarande var intakt men att sensorerna sedan länge var förstörda, säger Johan Månsson, fartygschef på HMS Vinga.

Inga civila fartyg var enligt Försvarsmakten i närheten av riskområdet vid själva sprängningen.

Försvarsmakten söker

Fartygen HMS Vinga och HMS Sturkö söker med sonarutrustning och undervattensfarkoster efter minor i området fram till fredag och fortsätter i nästa vecka. 

Flera minor som britterna fällde från flygplan mellan 1943 och 1945 tros finnas i området. Det är ny forskning i krigsarkiven i samarbete med Östersjöländernas mindatabas Mine Warfare Data Center som ligger bakom upptäckten.

Ungefär 175 000 minor beräknas ha lagts ut i svenska vatten under första och andra världskriget. Av dessa ligger runt 30 procent kvar på havets botten, uppskattar Försvarsmakten.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag