Kostymen föreställde en "naken tant", och fick några pojkar att gå till attack mot nioåriga Mina. Foto: FacebookKostymen föreställde en "naken tant", och fick några pojkar att gå till attack mot nioåriga Mina. Foto: Facebook
Kostymen föreställde en "naken tant", och fick några pojkar att gå till attack mot nioåriga Mina. Foto: Facebook

Mina, 9, misshandlad på skolans maskerad

Publicerad

Nioåriga Mina Berg attackerades med slag och sparkar av skolkamrater efter att hon klätt ut sig under ett firande i Köpenhamn.

Efter en intervju i dansk tv väcktes en folkstorm, och vissa menade att överfallet var familjens fel.

Nu vill mamman Mille Berg se till att inga barn behöver stå ut med mobbning i skolan.

– Mobbningen är långt mer våldsam än vi kan acceptera, säger hon.

Mina Berg, 9, förväntade sig en mysig maskerad när hon under söndagen gav sig ut på stan i Köpenhamn iklädd sin "tantkostym".

Utklädnaden föreställer en naken kvinnokropp, med vildvuxet pubeshår. Men dagen gick inte som hon hade tänkt sig. I stället utsattes hon för en våldsam och obehaglig upplevelse, skriver danska BT.

Mina Berg och hennes bror Buster, på väg till firandet i sina kostymer.Foto: Facebook

Innan hon visste ordet av attackerades Mina av ett gäng pojkar, som överföll henne med slag och sparkar – och med våld försökte slita av henne kostymen.

– Det är en anmärkningsvärd och clownliknande teaterdräkt, som Mina tyckt om i flera år. De hade precis haft en temavecka på skolan där kroppen och sex stått i centrum, vilket fick mig att tro att klädseln var okej, säger mamma Mille om dotterns skrämmande händelse.

"De sparkade henne i skrevet"

– Jag hade aldrig tänkt att någon kunde stöta sig till den grad att de blir våldsamma. Vi hade pratat om att folk kanske ville komma fram och röra dräkten, men jag är överraskad att de tog till våld: att de sparkade henne i skrevet och slet av kostymen, fortsätter hon.

Händelsen utspelade sig under fastelagsfirandet i söndags, ett firande som går att likna med Sveriges fettisdag. I Danmark är "fastelavn", som det heter, dock mycket mer populärt – och firas oftast med karneval och utklädnad. Därav Minas kostym, dagen till ära.

Intervjuades i tv – väckte folkstorm

Skakad av överfallet publicerade mamma Mille, som också är en känd dansk skådespelare, ett inlägg på Facebook där hon berättade om attacken. Kvällen efter var hon och dottern inbjudna till tv-programmet Go' aften Danmark för att prata om händelsen. 

Mamman och dottern under tv-sändningen.Foto: Facebook

Då väcktes en folkstorm, skriver BT. Tittarna engagerade sig starkt i frågan, och det ska ha rått en oenighet om familjen haft sig själv att skylla genom att klä dottern i den kontroversiella maskeradutstyrseln.

– I vår familj, och på skolan, är det rätt normalt att man är lite larvig och har på sig det man har lust till. Särskilt under fastelagen. Det är sorgligt att det inte är okej med vissa människor. Jag skulle backa min dotter lika mycket oavsett om hon kom utklädd som gigantisk snopp, bar burka eller hade hamburgarkostym. Om någon blir stött över det är det deras problem, säger mamman till BT och Metroxpress.

Mille Berg är en erkänd dansk skådespelare.Foto: Facebook

"Mobbningen är långt mer våldsam än vi kan acceptera"

Familjen har nu varit i dialog med skolan, som försäkrar att de ska ta itu med frågan. Mille själv vill inte att det ska bli någon häxjakt på pojkarna som attackerade hennes dotter, säger hon. Hon önskar snarare lyfta problemet.

– Dessa pojkar är inte från en annan kultur eller något, de är bara pojkar. Självklart går de i gång på stora bröst, men mobbning har i allmänhet blivit mer fysiskt. På skolgården råder djungelns lag, och i många år har jag upplevt att det inte krävs mycket för att utsättas för övergrepp. Det är en mycket bra skola, men mobbningen är långt mer våldsam än vi kan acceptera, säger Mille Berg.

Hon tillägger även att dottern Mina nu mår bra – trots omständigheterna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag