Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mina, 9, misshandlad på skolans maskerad

Kostymen föreställde en "naken tant", och fick några pojkar att gå till attack mot nioåriga Mina. Foto: Facebook

Nioåriga Mina Berg attackerades med slag och sparkar av skolkamrater efter att hon klätt ut sig under ett firande i Köpenhamn.

Efter en intervju i dansk tv väcktes en folkstorm, och vissa menade att överfallet var familjens fel.

Nu vill mamman Mille Berg se till att inga barn behöver stå ut med mobbning i skolan.

– Mobbningen är långt mer våldsam än vi kan acceptera, säger hon.

Mina Berg, 9, förväntade sig en mysig maskerad när hon under söndagen gav sig ut på stan i Köpenhamn iklädd sin "tantkostym".

Utklädnaden föreställer en naken kvinnokropp, med vildvuxet pubeshår. Men dagen gick inte som hon hade tänkt sig. I stället utsattes hon för en våldsam och obehaglig upplevelse, skriver danska BT.

Mina Berg och hennes bror Buster, på väg till firandet i sina kostymer. Foto: Facebook

Innan hon visste ordet av attackerades Mina av ett gäng pojkar, som överföll henne med slag och sparkar – och med våld försökte slita av henne kostymen.

– Det är en anmärkningsvärd och clownliknande teaterdräkt, som Mina tyckt om i flera år. De hade precis haft en temavecka på skolan där kroppen och sex stått i centrum, vilket fick mig att tro att klädseln var okej, säger mamma Mille om dotterns skrämmande händelse.

"De sparkade henne i skrevet"

– Jag hade aldrig tänkt att någon kunde stöta sig till den grad att de blir våldsamma. Vi hade pratat om att folk kanske ville komma fram och röra dräkten, men jag är överraskad att de tog till våld: att de sparkade henne i skrevet och slet av kostymen, fortsätter hon.

Händelsen utspelade sig under fastelagsfirandet i söndags, ett firande som går att likna med Sveriges fettisdag. I Danmark är "fastelavn", som det heter, dock mycket mer populärt – och firas oftast med karneval och utklädnad. Därav Minas kostym, dagen till ära.

Intervjuades i tv – väckte folkstorm

Skakad av överfallet publicerade mamma Mille, som också är en känd dansk skådespelare, ett inlägg på Facebook där hon berättade om attacken. Kvällen efter var hon och dottern inbjudna till tv-programmet Go' aften Danmark för att prata om händelsen. 

Mamman och dottern under tv-sändningen. Foto: Facebook

Då väcktes en folkstorm, skriver BT. Tittarna engagerade sig starkt i frågan, och det ska ha rått en oenighet om familjen haft sig själv att skylla genom att klä dottern i den kontroversiella maskeradutstyrseln.

– I vår familj, och på skolan, är det rätt normalt att man är lite larvig och har på sig det man har lust till. Särskilt under fastelagen. Det är sorgligt att det inte är okej med vissa människor. Jag skulle backa min dotter lika mycket oavsett om hon kom utklädd som gigantisk snopp, bar burka eller hade hamburgarkostym. Om någon blir stött över det är det deras problem, säger mamman till BT och Metroxpress.

Mille Berg är en erkänd dansk skådespelare. Foto: Facebook

"Mobbningen är långt mer våldsam än vi kan acceptera"

Familjen har nu varit i dialog med skolan, som försäkrar att de ska ta itu med frågan. Mille själv vill inte att det ska bli någon häxjakt på pojkarna som attackerade hennes dotter, säger hon. Hon önskar snarare lyfta problemet.

– Dessa pojkar är inte från en annan kultur eller något, de är bara pojkar. Självklart går de i gång på stora bröst, men mobbning har i allmänhet blivit mer fysiskt. På skolgården råder djungelns lag, och i många år har jag upplevt att det inte krävs mycket för att utsättas för övergrepp. Det är en mycket bra skola, men mobbningen är långt mer våldsam än vi kan acceptera, säger Mille Berg.

Hon tillägger även att dottern Mina nu mår bra – trots omständigheterna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!