Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mimoza: "Följer min moraliska kompass"

De danska aktivisterna Mimoza Murati och Annika Holm Nielsen.
Foto: Privat
De hjälper att samla upp flyktingar som inte har någon annanstans att ta vägen.
Foto: Privat

MALMÖ. Hundratals flyktingar har försvunnit från Danmark - polisen misstänker att många har smugglats till Sverige.

Danskarna berättar själva varför de agerar "människosmugglare".

– Jag följer min moraliska kompass och inte lagen, säger en av de danska aktivisterna Mimoza Murati, 21.

Tusentals flyktingar tar sig genom Europa i den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Sedan i söndags har drygt 1 150 asylsökande kommit med färja till Rødby. 300 av dem har försvunnit spårlöst och troligen fått hjälp att ta sig till Sverige av privatpersoner, enligt Ekstrabladet.

En av aktivisterna är Annika Holm Nielsen som tog emot flyktingarna på Köpenhamns huvudbangård i måndags. Tåget hade redan tömts men en man från Syrien hade lyckats gömma sig.

– Vi hade skrivit en skylt på arabiska där det stod att vi kunde hjälpa honom till Sverige, säger Holm Nielsen till DN.

I hamnen väntade en segelbåt och med den fördes mannen över Öresund till Malmö, där han fick hjälp att registrera sig hos svenska myndigheter.

"Får sätta mig i fängelse"

I en uppdatering på Facebook skrev hon:

”Sitter på en båt på Öresund på väg mot Malmö för att sätta NN (flyktingens namn) i land i säkerhet i Sverige. Jag önskar att jag bodde i ett land där vi med öppna armar tog emot människor som flyr från krig, svält och nöd”.

Och sedan:

”Till dess vill jag hjälpa så många människor till Sverige som möjligt och uppmanar alla andra till att göra samma sak. Om Inger Støjberg (dansk invandrar- och integrationsminister) vill stoppa mig, då får hon sätta mig i fängelse!”.

Annika Holm Nielsen är aktiv i partiet Enhedslisten och är kritisk till den danska regeringens flyktingpolitik. Dansk polis har varnat om att det är olagligt att hjälpa flyktingar in eller genom landet. Brottet kan ge upp till två års fängelse, enligt polisen.

En annan aktivist är Mimoza Murati, 21, som natten till måndagen uppmanade till aktion på Facebook.

”I morgon ska vi rättfärdiga vårt upptag av plats och syre på denna jord som människor. Vi måste åka till Rødby och hjälpa de flyktingar som förväntas komma. VI måste skydda dem från den här skumma staten och dess nya skumma lagar, och så långt som möjligt försöka ta dem till en säkrare plats”.

”Den av er som på något sätt gör något för att försvåra det här uppdraget, ta er i akt! Jag tänker ägna mitt liv åt att skriva in er i det kollektiva minnet som kollaboratörer och svin”.

"Danmark är ingen bra plats"

När Expressen fick kontakt med Mimoza Murati befann hon och andra aktivister sig på en plats där de samlade upp flyktingar som inte hade någonstans att ta vägen.

– Jag är med vänner i en byggnad där vi säkerställer att flyktingarna som inte har en destination har en säker plats gömd för myndigheterna, som försöker tvångsregistrera dem i asylsystemet i Danmark.

Enligt henne är aktivisterna hundratals, kanske tusentals, från alla möjliga bakgrunder och politiska åskådningar.

– Vi hjälper dem för att det nuvarande asylsystemet i Danmark är extraordinärt dåligt. Lagen på asylområdet har nyligen ändrats av den nya regeringen och det har blivit avsevärt svårare att få asyl. Även om man råkar vara en av de få som får asyl, så följer man inte de grundläggande rättigheterna, som rätten till återförening med sin familj. Danmark är ingen bra plats att vara för flyktingar så vi försöker ta dem till Sverige där vi vet att asylsystemet är mycket mer generöst.

Under måndagen greps fem personer på den svenska sidan av bron misstänkta för människosmuggling. Detta oroar inte Mimoza Murati, som är aktiv i Socialist Youth Front, den danska motsvarigheten till Vänsterpartiets ungdomsförbund.

– Jag följer min moraliska kompass och inte lagen. Jag vill betona att saker som ansetts varit rätt under historien har förbjudits genom lag och saker som varit förkastligt, som etnisk rensning, folkmord och krig har rättfärdigats genom lagar. Vi navigerar inte kring illegalt eller legalt utan vad vi tycker är rätt och vad vi tycker är fel. Det här är definitivt rätt sak att göra, säger Mimoza Murati.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!