Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Milo, 9, och Liam, 8, i kläm när kommunen sparar in

Liam Rosenquist, 8. Foto: Privat / Marika Carlsson
Milo Isaksson, 9. Foto: Privat / Stina Isaksson

In i det sista var det oklart om Milo Isaksson, 9, och Liam Rosenquist, 8, skulle ha elevassistenter när skolan börjar om på onsdagen.

Elevassistenter som försvinner är en konsekvens när Hylte kommun ska spara 39 miljoner inom skolan.

– Den här assistenten är livsviktig för min son, säger Liams mamma Marika Carlsson.

Under onsdagen ska Milo Isaksson börja tredje klass på Rydöbruks skola i Hylte kommun. Ända sedan skolstarten har han haft en elevassistent vid sin sida.

Eftersom Milo har en autismdiagnos gör han inte exakt samma sak som sina klasskompisar. Han sitter också avskilt bakom en skärm för att inte störas av det runtomkring.

– Det har fungerat jättebra, säger mamma Stina Isaksson, som själv sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.

Under onsdagen ska också Liam Rosenquist återvända till skolan. Han har adhd, separationsångest, trotssyndrom och ångest.

Under den sista perioden har Liam gått från noll procent närvaro till nästan hundra procent. Mycket tack vare sin elevassistent, berättar mamma Marika Carlsson.

– De började göra framsteg efter allt arbete som han och assisten lagt ner tillsammans. Det började äntligen se ljust ut. Liam kunde känna sig stolt, säger hon.

Men i våras kom beskedet att Hylte kommun ska spara 39 miljoner kronor på två år. I samma veva meddelade kommunen att 30 tjänster varslas från skola och förskola. 

För Liam innebar det att hans assistent blev uppsagd. Även Milo riskerade att förlora sin resurs.

”Rädda våra elevassistenter!”

I samband med besparingsbeskedet startade Marika Carlsson Facebook-gruppen ”Rädda våra elevassistenter!”.

– Det var ett stort engagemang och en kämparglöd, säger hon.

Nu upplever hon att de flesta känner sig uppgivna. När skolan börjar om på onsdagen är det många barn med särskilda behov som inte riktigt vet vad som väntar dem.

I fredags fick Stina Isaksson beskedet att det kanske inte skulle bli aktuellt med elevassistent till Milo. Rektorn lovade att försöka flytta en assistent från en annan skola.

På tisdag eftermiddag fick hon beskedet att skolan har hittat en tillfällig lösning och jobbar på en mer långsiktig lösning.

– Jag har haft panik. Jag hade tänkt att jag eller min mamma får följa honom till skolan till att börja med eftersom han inte kan gå dit själv. Men det är ohållbart i längden eftersom han inte klarar sig själv, säger Stina Isaksson.

Även Marika Carlsson har fått löfte om en tillfällig lösning för Liam.

– Jag är väldigt nervös. Nu kommer ännu ett uppryck om tre månader igen, säger hon.

Eftersom Liam kan försöka skada sig själv eller andra är den fysiska tryggheten en mycket viktig del för Marika.

– Den här assisten är livsviktig för honom. Hans assistent har bokstavligen räddat hans liv två gånger. Jag vet att det blir problem med assistenten, utan vågar jag inte sätta dit honom alls.

Liams mamma Marika Carlsson. Foto: Privat / Marika Carlsson

Röstade mot förslaget

Stina Isaksson sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna och var med när beslutet röstades igenom. Hon röstade emot förslaget.

– Barnen är en investering för framtiden. Vi kan varken spara på barnen eller de äldre. Det kommer att bli en kostnad för samhället om vi inte tillhandahåller det man har rätt till, säger hon.

Var tycker du att kommunen skulle ha tagit de här pengarna ifrån?

– Man borde ha planerat bättre. Vi fick många miljoner från staten när vi tog emot så många nyanlända, men man borde ha tänkt långsiktigt. Man borde ha planerat för att ta över de kostnaderna själva. 

Stina Isaksson menar att alla barn påverkas. 

– Jag vet att både lärare och rektor gör allt för att lösa detta.   Får inte barn som behöver extra stöd det stödet kommer det ju bli stökigare i klassrummet. Lärarna kommer att få ägna mer tid åt dem i stället. Det blir en ond cirkel.

Stina Isaksson tillsammans med sonen Milo. Foto: Privat / Stina Isaksson

Marika Carlsson är inne på samma linje.

– Jag känner många föräldrar personligen. Vi kommer inte att låta våra barn gå till skolan om det inte finns en fysisk trygghet. 

Hon tycker felet ligger i det politiska beslutet.

– Jag klandrar inte rektorn eller skolan, utan det är politikerna som lagt över ansvaret.

Ordförande: ”Kommer inte påverka kvalitén”

Maria Hedin (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Hylte kommun, säger att besparingarna beror på att utgifterna skenat de senaste åren.

– I takt med att statliga bidrag och finansiering försvinner måste vi minska våra kostnader och gå tillbaka till den nivå vi haft tidigare. 

Enligt Maria Hedin har Hylte kommun haft en betydligt högre personaltäthet än riket i stort. 

– Nu hamnar vi i nivå med riket i övrigt. Jag kan förstå att det finns en oro, men jag tror att när det här lagt sig och en ny organisation har satt sig att det blir bra. 

Elever som behöver särskilt stöd kommer att få den hjälp de behöver även i fortsättningen, påpekar hon.

– Sedan behöver det inte betyda att det är en elevassistent som de ska. Man kan få stöd på flera olika sätt och inte nödvändigtvis genom en elevassistent. 

Hur kommer det här att påverka kvalitén?

– Jag ser inte att det kommer att påverka kvaliteten på ett negativt sätt. Vi kommer att ge våra barn och ungdomar det som de behöver. Jag ser inte att en hög personaltäthet nödvändigtvis behöver ge goda resultat. Det handlar om hur hur man använder resurser på bästa sätt.