Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljöpartistens utspel: Ge SD lokal makt och ansvar

Nils Karlsson (MP) – Kommunalråd i Malmö med ansvar för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter Foto: PRESSBILD
Magnus Olsson (SD), oppositionsråd i Malmö Foto: Csaba Bene Perlenberg

Miljöpartiets kommunalråd Nils Karlsson i Malmö skriver på Twitter att man ska ge Sverigedemokraterna mer lokal makt.

– SD dör när de måste planera utbyggnaden av daglig verksamhet, kollektivtrafik, eller stadskontorens organisatoriska förutsättningar, hävdar han.

Men SD svarar att det är "trams".

Under fredagen riktade kommunalrådet Nils Karlsson (MP) i Malmö skarp kritik mot Sverigedemokraterna i flera inlägg på Twitter och menar att SD inte bidrar till Malmö kommun.

– De har inte en enad bild av vad de vill göra annat än att ropa "massinvandringen" om allt, säger Nils Karlsson.

SD kallar inläggen för "trams".

Nils Karlsson (MP) skriver att man ska ge Sverigedemokraterna mer lokal makt.

– Jag menar egentligen inte att man ska ge dem mer makt, jag vill ju inte att folk röstar på dem, men gör det de ska de få det inflytandet som deras röster motiverar. Jag menar att vi måste avkräva SD mer ansvar, säger Nils Karlsson.

– Ska de representera 13 procent av väljarna i Malmö bör ju väljarna kunna förvänta sig att de faktiskt kan presentera lösningar på alla politiska områden i kommunen. Vi måste begära mer av partiet än att bara prata om invandring.

https://twitter.com/FilosofenNils/status/1004962364108804096

SD näst största partiet

Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti om man ska se till Novus undersökning som presenterades av SVT i går, men Nils Karlsson säger att de inte gjort något för Malmö kommun under hans tolv år som kommunpolitiker.

– Jag har suttit i nämnder och flera styrgrupper med dem. Men under alla år har SD aldrig presenterat ett konkret förslag på något område som inte varit relaterat till invandring på något sätt, säger han och fortsätter:

– Om det till exempel ska sättas en kommunpolitisk plan för daglig verksamhet måste de kunna göra det. De har inte en enad bild av vad de vill göra än något annat än ropa "massinvandringen".

Nils Karlsson säger att han tycker det är "förfärligt att så många röstar på Sverigedemokraterna".

– Det här otroliga fokuset på invandring är en återvändsgränd, man kan inte vrida tillbaka klockan. Vi lever i en värld där folk rör sig och kommer röra sig och man får acceptera det. Sedan att tänka att människor i sig är ett problem baserat på att de inte är uppvuxna i Sverige, det är en människosyn jag tycker är fruktansvärd. 

SD: "Rent trams"

Magnus Olsson (SD) är kommunalråd i Malmö och säger att han ser Nils Karlssons inlägg som ett tecken på frustation.

– Det jag har sett tyder på att han och Miljöpartiet är extremt frustrerade över att det går bra för Sverigedemokraterna och dåligt för Miljöpartiet.

Han säger att han tycker att miljöpartistens kritik helt saknar belägg.

– Jag tycker det här låter som rent trams. Dessutom borde han rannsaka sig själv och det arbetet han har gjort innan han kastar skit på oppositionspartiet, säger Magnus Olsson, och fortsätter:

– Våra politiker är på möten, sammanträden och i olika beredningar. Jag träffar våra politiker som styr i olika nämnder och så vidare hela tiden, och min bild är att samtliga är väldigt aktiva, pålästa och lämnar många reservationer och särskilda yttranden.

Stor chans att bli vågmästare

Han säger att Sverigedemokraterna, tvärtemot vad Nils Karlsson säger, har ett stort engagemang i Malmö kommuns arbete.

– Vi sitter mer eller mindre med i samtliga nämnder. Det är lättare att säga de vi inte sitter med i, arbetsutskotten och trafiknämnden.

Frågan om huruvida SD skulle klara av att styra kommunen var även på tapeten vid det massiva SD-haveriet i Hässleholms kommun i fjol. Magnus Olsson säger dock att han inte vet hur det ligger till i andra kommuner utan att det är i Malmö han har sitt fokus.

Han poängterar att han har fullt förtroende för att Sverigedemokraterna har vad som krävs för att ta det ansvar man får av väljarna i Malmö kommun.

– Det är ju knappast troligt att vi kommer vara med i ett majoritetsstyre efter valet om man ser till de andra politiska partiernas ställningstaganden. Däremot är chansen stor att vi blir vågmästare och hamnar vi i en sådan så är jag fullständigt trygg med att vi har allt som krävs för att göra ett bra jobb, säger Magnus Olsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!