Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljöpartist satt på dubbla stolar: Försökte tysta kritik

Ala Eddin Al-Qut hoppar av: "Hejdå politik"
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Miljöpartisten satt på dubbla stolar.
Foto: Sara Strandlund

MP:s vice ordförande i fritidsnämnden i Malmö har suttit på dubbla stolar.

Han har försökt tysta kritik mot muslimska studieförbundet Ibn Rushd, som han är verksamhetsledare i.

– Jag tillstyrker att det finns en gråzon, säger Miljöpartiets stabschef Måns Berger. 

Muslimska studieförbundet Ibn Rushd samarbetar med ett tiotal föreningar i Malmö. Däribland islamistiska Milli Görus som enligt ett uppmärksammat Kvällsposten-avslöjande fått över 70 000 kronor i bidrag av Malmö kommun, senaste 1,5 åren.

Samtidigt har Ibn Rushds verksamhetsledare i södra Sverige, Ala Eddin Al-Qut, suttit på posten som vice ordförande i fritidsnämnden i Malmö – som beslutar om vilka föreningar som ska få bidrag.

Där har han representerat Miljöpartiet.

Ibn Rushd: "Ska utreda Milli Görus"

Det muslimska studieförbundets samarbete med Milli Görus har, enligt Ibn Rushd, handlat om folkbildningsverksamhet. Enligt Milli Görus ordförande har man även fått ekonomiskt stöd.

På torsdagen skickade Ibn Rushd ett pressmeddelande om att man ska utreda Milli Görus i Malmö, sedan dess ordförande Idris Yildiz ”uttryckt sig homofobiskt och rasistiskt” i Kvällspostens granskning. 

Milli Görus ordförande ville omvända homosexuella

Det var förra tisdagen som Idris Yildiz fick frågan vad föreningen gör om någon av medlemmarna berättar att hen är homosexuell.

– Vi skulle inte kasta ut honom. Nej, bättre att han får vara kvar så kan vi övertyga honom att inte vara homosexuell, svarade han.”En förening som sprider hat, hot och hetsar mot olika folkgrupper bryter mot våra grundläggande värderingar och är inte välkommen hos oss”, skriver Ibn Rushd i pressmeddelandet.

Samma dag som Kvällsposten avslöjade att Milli Görus får bidrag av kommunen, baserat på beslut av tjänstemän, skrev Ala Eddin Al-Qut på sin Facebooksida att han avgår. 

Miljöpartiets stabschef Måns Berger säger att Ala Eddin Al-Qut uttryckt att han hoppade av politiken för att han haft svårt att hinna med. 

Först efter den här publiceringen meddelade Miljöpartiet att Ala Eddin Al-Qut avgick den 22 augusti. 

Miljöpartisten efter avslöjande: "Hej då politik"

Politikern skrev på Facebook:

”Hej då politik. Formellt i dag lämnade jag mitt politiska uppdrag och partiet de gröna i Malmö. De föregående åtta åren i politiken lärde jag mig mycket, goda och onda saker, har bidragit för jämlik politik, antirasism, rättvisa. Trots min besvikelse röstade jag förra veckan”.

– Om han hade varit aktiv i Milli Görus och samtidigt gett dem pengar så hade det varit ett uppenbart problem. Men att ha kontakt med föreningar är svårt att undvika, säger Måns Berger.

Du ser inget problem i att han suttit som vice ordförande i fritidsnämnden, som ger bidrag till en förening som Ibn Rushd samarbetar med?

– Jag tillstyrker att det finns en gråzon. Men det beror på hur involverad man är.

Samtidigt beskriver flera politiker hur Ala Eddin Al-Qut, i sin roll som ledamot, försökt tysta kritik mot organisationen där han är verksamhetsledare.

– Det var bland annat i en diskussion där Ibn Rushd ifrågasattes och en fråga ställdes till kommunalrådet, som han försvarade Ibn Rushd. Det var uppenbart att han satt på dubbla stolar, säger Tony Rahm, andre vice ordförande fritidsnämnden (M) i Malmö.


Kvällsposten har sökt Ala Eddin Al-Qut.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!