Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljontvisten efter barnens skolbrand: ”Tar inte ansvar”

Miljontvisten efter barnens skolbrand – Krävs på 30 miljoner
Sandbro skola i Växjö brann ner på nyårsdagen 2017. Foto: CARL CARLERT / NYHETSBILDEN

Pojkarna släppte ner fyrverkerier i ett rör på ett skoltak så att hela skolan brann ner.

En olyckshändelse, menar 13-åringarna.

Vårdslöst agerande, svarar försäkringsbolaget Protector – som kräver 30 miljoner i skadestånd av pojkarna.

– Deras hemförsäkringsbolag vill inte ta ansvar alls, säger Protectors advokat Konrad Ersson.

Nyårsdagen 2017. 

De fem 13-åringarna tar med sig en påse med smällare och fyrverkerier och går upp på taket till Sandbro skola i Växjö. På taket finns ett rör med löv på insidan. Två av pojkarna tänder var sin smällare och släpper ner i röret.

Inte långt senare känner de lukten av bränt. Svart rök stiger ur röret och blir till kraftiga eldsflammor.

En av pojkarna ringer 112 medan han står kvar på taket. Alla fem stannar sedan kvar på skolans parkering till dess att räddningstjänsten kommer dit. När de står där säger de till varandra att de aldrig skulle ha gjort det, enligt förhöret.

Hela skolan brinner ner inom loppet av minuter.

När polisen och pojkarnas föräldrar kommer till skolområdet berättar pojkarna sanningen.

Pojken i förhör: ”Ett bus som gick snett”

Skolan byggdes på 1960-talet och hade ungefär 450 elever. Kostnaden för bland annat reparationerna efter branden var 30 miljoner kronor, en summa som skolans försäkringsbolag Protector nu vill ha ersättning för. 

Så de vände sig till familjernas hemförsäkringsbolag – men de vägrade att betala. Familjerna bestrider kravet att betala skadestånd.

De anser inte att de är skadeståndsskyldiga.

– Det var inte gjort med flit utan det var mest en dum idé. Det var ett bus som gick snett, sa en av pojkarna i förhör efter händelsen.

En av pojkarnas advokater, Johannes Ericson, utvecklade i ett yttrande:

”Möjligheten att i handlingsögonblicket inse risken för att skolan skulle kunna brinna ner var obefintlig. Som tidigare nämnts var NN vid tidpunkten för händelsen 13 år och han saknade kännedom om att det aktuella röret ledde ner i skolbyggnaden”.

”Vill inte jaga barn på miljoner”

Oenigheten kring ansvarsfrågan slutade med att Protector har ställt pojkarna inför rätta, i en så kallad fastställelsetalan, för att avgöra om de är skadeståndsskyldiga eller inte.

Med tiden har det blivit en tvist mellan försäkringsbolagen.

Protector dömer ut pojkarnas agerande som ”vårdslöst” och att det var ”uppenbar risk för att brand inne i byggnaden skulle uppstå”

Pojkarnas respektive hemförsäkringsbolag – Länsförsäkring Kronoberg, Folksam och Gjensidige – har i sin tur nekat till betalningsansvar.

– De har ansvarande försäkringsbolag som normalt sett ska ersätta de här skadorna. Vi hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och gör det, säger advokaten Konrad Ersson som företräder Protector.

– Protector har inga ambitioner på att jaga barn på miljoner, utan här handlar det om att deras hemförsäkringsbolag inte vill ta ansvar alls.

Alla fem pojkar krävs på skadestånd

Barnens advokater har dock varit kritiska mot att alla fem pojkar anses skyldiga till ett så kallat solidariskt skadestånd – trots att det bara var två av dem som orsakade branden.

”Enligt skadeståndslagen svarar var och en för sitt eget agerande. Protector har dock valt att inte redovisa vad var och en av pojkarna har gjort utan har valt att genomgående endast hänvisa till ”ungdomarna”, menar Ulrika Strömbom, av barnens advokater, i ett yttrande.

Hon anklagar Protector för att medvetet gå efter alla fem pojkarnas hemförsäkringar av rent ekonomiska skäl.

”Därför, ju fler hemförsäkringar, ju högre belopp”, skriver hon.

Ångrade sig när det började ryka

Protectors advokat Konrad Ersson svarar:

– Vi har framställt det som solidariskt skadestånd för att alla var delaktiga i leken. Utifrån utredningen tror vi inte att det bara var en eller två som gjorde det, utan alla var delaktiga, säger han.

I de inledande förhören med pojkarna, som nu har fyllt 15 år, redogjorde alla för vad som hade hänt.

Mot sluten av förhören uppgav också alla fem att det var en olyckshändelse.

En av dem påpekade att det var ett stort misstag och att det aldrig var meningen att bränna ner skolan. En annan pojke sa att så fort det började ryka ångrade alla sig, och att det som hände var hemskt.

Dagens tre största inrikesnyheter.