Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonrullning när Mary väljer sina designkläder

Bloggen Ufo No More har räknat ut värdet på kläderna som kvinnorna i de europeiska kungahusen hade på sig under 2018. Kronprinsessan Mary är tvåa på listan. "Jag tycker nog att de flesta kungligheter har något att lära sig av henne och bör se henne som en inspiration", säger Expressens modeexpert Magda Omerspahic.
Foto: HBGBILD / MEGA
Hertiginnan Meghan är överlägsen etta på listan.
Foto: STEVE PARSONS / AP TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan Mary är en modefantast. 

Det syns också på notan för hennes kläder. 

Värdet på kläderna hon bar under 2018 uppgår till en hisnande summa – och den enda med högre budget var hertiginnan Meghan. 

– Mary gillar väldigt exklusiv design, både vad gäller tyger, mönster men också designers, säger Magda Omerspahic, Expressens modeexpert.

Det är bloggen Ufo No More som håller stenkoll på vad prinsessorna, drottningarna och hertiginnorna i de europeiska kungahusen har på sig – och vad kläderna kostar. 

Under 2018 har de identifierat 1 663 olika klädesplagg på de 14 kvinnor som klär sig mest exklusivt i de europeiska kungahusen och sedan undersökt vad de olika klädesplaggen är värda. Bloggen berättar stolt att de bara behövde gissa värdet på 34 av de plaggen, de resterande 1 629 hittade de ett pris på.

Det finns en kvinna som sticker ut enormt i sammanställningen. Det är "nykomlingen" Meghan, hertiginna av Sussex som i maj definitivt lämnade livet som filmstjärna när hon gifte sig med prins Harry. Hon har under året burit kläder som har ett värde av 4,8 miljoner kronor. 

”I Marys fall är dyrare snyggare”

Den i särklass mest modeintresserade prinsessan i de nordiska kungahusen är danska kronprinsessan Mary. Hon kommer tvåa på listan. 

– Det kommer nog inte som en överraskning för någon att kronprinsessan Mary lägger ner en hel del pengar på kläder – sett till hur otroligt snygga kreationer hon bär. I hennes fall så är dyrare snyggare, och det är verkligen inte alltid som det är så. Mary gillar väldigt exklusiv design, både vad gäller tyger, mönster men också designers, säger Magda Omerspahic.

Under 2018 bar kronprinsessan Mary kläder som har ett värde av strax över en miljon svenska kronor. Mer än dubbelt så mycket som den svenska kronprinsessan Victoria som häromdagen visade upp sig i en budgetkostym från H&M.

– Mary är en av de absolut bäst klädda kungligheterna och det är tydligt att hon har ett genuint modeintresse. Jag är övertygad om att hon får hjälp från stylister men att hon också är med och väljer, bestämmer och har ett hum om vad hon vill ha på sig och vilken känsla hon vill utstråla med sina kläder, säger Magda Omerspahic. 

HELA LISTAN1. Hertiginnan Meghan (Storbritannien) – 4 800 000 kronor.
Foto: STELLA PICTURES
HELA LISTAN2. Kronprinsessan Mary (Danmark) – 1 050 000 kronor.
Foto: HBGBILD
HELA LISTAN3. Grevinnan Sophie (Storbritannien) – 865 000 kronor.
Foto: STELLA PICTURES
HELA LISTAN4. Hertiginnan Catherine (Storbritannien) – 805 000 kronor.
Foto: STELLA PICTURES BACKGRID UK
HELA LISTAN5. Furstinnan Charlene (Monaco) – 615 000 kronor.
Foto: OLIVIER HUITEL / STELLA PICTURES
HELA LISTAN6. Drottning Maxima (Nederländerna) – 570 000 kronor.
Foto: STELLA PICTURES
HELA LISTAN7. Prinsessan Beatrice (Storbritannien) – 565 000 kronor.
Foto: STELLA PICTURES
HELA LISTAN8. Prinsessan Marie (Danmark) – 495 000 kronor.
Foto: HANNE JUUL / STELLA PICTURES
HELA LISTAN9. Kronprinsessan Victoria (Sverige) – 440 000 kronor.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
HELA LISTAN10. Drottning Letizia (Spanien) – 425 000 kronor.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
HELA LISTAN11. Kronprinsessan Mette-Marit (Norge) – 410 000 kronor.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
HELA LISTAN12. Prinsessan Eugenie (Storbritannien) – 375 000 kronor.
Foto: I-IMAGES
HELA LISTAN13. Prinsessan Sofia (Sverige) – 308 000 kronor.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
HELA LISTAN14. Prinsessan Madeleine (Sverige) – 265 000.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
1 / 14

Hållbart mode

Kronprinsessan Mary har kommit att bli den viktigaste ambassadören för danskt mode ute i världen. Det har också gett effekt vad gäller det internationella intresset för danskt mode och design. Den 46-åriga kronprinsessan har också utsetts till bäst klädda kunglighet.

Fyrabarnsmamman Mary är protektor för Designers Nest och den tävling som varje år utser årets nykomling inom skandinavisk design och som avgörs under modeveckan i Köpenhamn. 

– Det är så spännande att prata med våra unga designstudenter och få veta varför de valt en viss stil och varifrån de får alla sina idéer, sa Mary efter en av visningarna under modeveckan 2017. 

Mary vill slå ett slag för hållbart mode i en mer anständig prisklass.

– Köpenhamn har kommit att bli metropol för hållbart mode, ett ämne som är otroligt viktigt i dessa tider, inte minst vad gäller kvinnors villkor i världen, sa Mary då. 

Men kronprinsessan Mary håller sig inte bara till danska designers, enligt Expressens modeexpert Magda Omerspahic. 

– Även om Mary är duktig på att lyfta danska designers så som Jesper Hovring, Ole Yde, Baum und Pfergarten och Malene Birger, så gillar hon också utländska. Hugo Boss verkar vara en favorit vad gäller klänningar och hon har gärna kläder från Prada, Dolce & Gabbana, Diane von Furstenburg och Alberta Ferretti. 

MAGDA OMERSPAHIC OM MARYS KLÄNNINGAR:

Foto: HBGBILD

VARDAGSKLÄNNINGEN

Mary gillar färg och den här rosa, sjuttiotals-inspirerade klänningen från Artfushion Copenhagen, är en härlig färgklick. Mönstret i klänningen känns romantiskt och känslan förstärks av det bruna skärpet och de långa ärmarna. Fint!


Både Mary och den franska presidentfrun Brigitte Macron bar rött när de träffades i augusti.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

ELEGANTA KLÄNNINGEN

Den här röda klänningen, från Raquel Diniz, är underbar! Den är så otroligt elegant, lyxig men enkel – på ett bra sätt. Midjan markeras fint med skärpet i samma färg och klänningen piggas upp av en brosch. Mary vågar också experimentera med accessoarer och har till den här klänningen ett par ormmönstrade pumps och en röd väska. Superchic!


Foto: Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM / Stella Pictures

GALAKLÄNNINGEN

När det är galadags så är inte Mary den som backar för en dramatisk klänning som hon vet kommer sticka ut. Den här halvtransparenta klänningen, från danska designern Jesper Hovring, är ett exempel på hur man lyckas bli bäst klädda på en fest. 

Mary går all in och kombinerar fint med tiara, örhängen och en mindre väska. Färgerna i klänningen speglas också i hennes makeup och matchar fint.


Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

JOBBKLÄNNINGEN

Den här tweedklänningen passar utmärkt vid mer "seriösa" tillfällen – när man ska representera, hålla i ett möte eller liknande och Mary är den som anpassar sig efter tillfället.

Undertill har hon en ljus skjorta med krage som sticker fram fint och bryter av det mörka. Skärpet markerar midjan enkelt och hon matchar med enkla – men dyra! – smycken. Cartiers "love bracelet" kostar cirka 50 000 kronor.


Mary långt före Victoria

1. Hertiginnan Meghan (Storbritannien)  – 4 800 000 kronor.

2. Kronprinsessan Mary (Danmark) – 1 050 000 kronor.

3. Grevinnan Sophie (Storbritannien) – 865 000 kronor.

4. Hertiginnan Catherine (Storbritannien) – 805 000 kronor.

5. Furstinnan Charlene (Monaco) – 615 000 kronor. 

6. Drottning Maxima (Nederländerna) – 570 000 kronor.

7. Prinsessan Beatrice (Storbritannien) – 565 000 kronor. 

8. Prinsessan Marie (Danmark) – 495 000 kronor.

9. Kronprinsessan Victoria (Sverige) – 440 000 kronor. 

10. Drottning Letizia (Spanien) – 425 000 kronor. 

11. Kronprinsessan Mette-Marit (Norge) – 410 000 kronor.

12. Prinsessan Eugenie (Storbritannien) – 375 000 kronor. 

13. Prinsessan Sofia (Sverige) – 308 000 kronor.

14. Prinsessan Madeleine (Sverige) – 265 000.


Källa: Bloggen "Ufo No More"

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!