Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonnota för skolbränder i Lund

Palettskolan i Lund är en av de skolor som drabbats.Foto: Mikael Nilsson

Det har brunnit i flera skolor i Lund under 2020 – och nu har kostnaden sammanställts. De misstänkt anlagda bränderna kommer att kosta runt en miljon kronor – men prislappen väntas bli högre än så, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Kommunens fastighetsbolag Lundafastigheter har sammanställt vad sanering av brandplatser och rivning uppgår till, men sedan tillkommer även exempelvis ökade försäkringskostnader.

Om den kameraövervakning av skollokaler som kommunen ansökt om går igenom stiger kostnaderna ytterligare.

Lund med omnejd har drabbats av ett stort antal misstänkt anlagda bränder under våren och sommaren och polisen inledde därför i juli Operation gnista.

Bränderna hanterades då som en särskild händelse.

– Vi ser att det har varit flera anlagda bränder under en längre tid, och att det eskalerat senaste veckan. Polisregion syd har därför fattar beslutet att gå upp i särskild händelse, och det innebär att man får en större verktygslåda, berättade Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i region syd, i samband med att flera bränder inträffat i mitten av sommaren

En byggnad på lantbruksuniversitetet i Alnarp brann ner den 12 augusti.Foto: MIKAEL NILSSON

I början av juli grep polisen en 17-åring som misstänktes för en av de andra misstänkt anlagda bränderna i Lund. Han släpptes senare. Efter en brand på Lantbruksuniversitetet i Alnarp greps i augusti även en 27-årig man, misstänkt för att ha startat den. Branden startade vid 04 på morgonen och förstörde en anrik gammal träbyggnad inne på lantbruksuniversitets område.

Den 27-årige mannen har tidigare varit misstänkt för pyromandåd. Han satt häktad för mordbränder i Lomma 2011 och 2012 men åtalades aldrig.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!