Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljoner munskydd är på väg – efter danska kravet

Nu menar regionråd Carl-Johan Sonesson (M) att det är dags att återinföra två-timmars regeln.
Fem miljoner munskydd är på väg till danska Århus.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).
Foto: JOHANNA GERON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fem miljoner munskydd är på väg till Århus. 

Den danska storstaden har slagits hårt av coronapandemin under veckan – och kräver numera ansiktsmask i kollektivtrafiken.

– Ett bra exempel på hur vi som samhälle arbetar tillsammans, säger borgmästaren Jacob Bundsgaard (S), i ett pressmeddelande

Efter en sommar präglad av restriktionslättnader har covid-19 fått ny fart i Danmark. Månadsskiftet juli/augusti innebar en återgång till samma smittosiffror som under den senare delen av våren.

Mellan tisdag och onsdag bekräftades 112 danskar smittade av det nya coronaviruset - den största ökningen i landet på tre månader.

Inte minst har coronasmittan ökat rejält i Århus, en stad i storlek med Malmö. Där har myndigheterna bland annat beslutat att införa krav på munskydd i kollektivtrafiken.

Ett problem bara.

Kravet har inneburit ett enormt tryck på butikerna – som inte haft tillräckligt många munskydd i lager, skriver danska TV2.

Fem miljoner munskydd 

För att råda bot på problemet kommer Århus butiker och apotek från och med söndag få tillgång till Danmarks nationella munskyddslager, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Allt som allt handlar det om fem miljoner munskydd som görs tillgängliga för stadens lite drygt 335 000 invånare.

– Avtalet om fem miljoner munskydd, som nu kommer till försäljning i Århus, är ett bra exempel på hur vi som samhälle arbetar tillsammans när situationen kräver det, säger Århus borgmästare Jacob Bundsgaard (S).

Öppnar för nya krav 

Danmark hade egentligen långtgångna planer på att öppna upp landet ytterligare under lördagen, inte minst genom att återuppliva nattlivet

Den plötsliga smittoökningen har stoppat de tankarna och under lördagskvällen gjorde den danska statsministern Mette Frederiksen (S) en intervju med TV2 där hon underströk betydelsen av handsprit, avstånd – och munskydd.

– Det kan bli ett krav och inte bara en rekommendation (att bära munskydd), säger Mette Frederiksen. 

– Det gör vi när vi tycker det är nödvändigt. Jag avvisar det inte.

TV: Naturreservat tar stryk av coronaträngseln

Nedskräpningar och felparkeringar • ”Inte helt lyckat”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!