Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljonären som förlorade allt: ”En sekthistoria”

Ingegerd Engfelt tillsammans med Maharishi Mahesh Yogi. Foto: Okänd
Ingegerd Engfelt med Track kassettband Track-Tape i Malmö. Foto: STAFFAN JOHANSSON / SYDSVENSKAN SYDSVENSKAN BILD/ KVP

Byggmästardottern Ingegerd Engfelt blev kassettdrottningen från Malmö.

I en ny P1-dokumentär berättas historien om mångmiljonären som satsade allt på kassettband och dog 35 år ung.

– Hennes vänner kallar det här för en sekthistoria, att hon blev ett offer för TM-rörelsen, säger dokumentärmakaren Bo Sjökvist.

Ingegerd Engfelt var dotter till en av Malmös mer framgångsrika byggmästare. William Engfelt hade under mitten och senare delen av 1900-talet gjort sig en förmögenhet på fastighetsbeståndet.

Eftersom Ingegerd var Williams och hustruns enda barn var framtiden utstakad. Hon skulle ta över verksamheten.

Men Ingegerd upplevde fastighetsbranschen mest som en plats där folk tjafsade och klagade. Hon ville hellre skapa något eget.

Redan i de sena tonåren, i slutet av 1960-talet, började hon meditera och kom i kontakt med den så kallade TM-rörelsen. Rörelsen, som introducerades av den indiske vishetsläraren Maharishi Mahesh Yogi, fick sitt stora genomslag när popgrupper som Beatles och Beach boys blev intresserade av läran.

The Beatles tillsammans med Maharishi Mahesh. Foto: AP

TM-rörelsen och  Maharishi Mahesh

Vid ett meditationsmöte i Malmö träffade Ingegerd också Conny Larsson som skulle bli hennes vän och lärare.

– Hon blev fullständigt hängiven TM-rörelsen, säger Conny Larsson i dokumentären.

Conny Larsson menar att för att förstå historien kring Ingegerd Engfelt och kassettfabriken behöver du förstå TM-rörelsen och dess ledare Maharishi Mahesh.

– Som jag läser det fanns det planer på att meditation skulle rädda världen. Samtidigt var TM-rörelsen också inriktad på ekonomisk framgång vilket passade Ingegerd perfekt, säger dokumentärens skapare Bo Sjökvist.

Maharishi Maheshs satte ihop en inre krets inom rörelsen bestående av hundra miljonärer – de så kallade 108:orna. Ingegerd Engfelt blev en av dem och tillsammans arbetade de för att sprida läran.

Ingegerd blev snart också en av Maharishis närmsta förtrogna. Kanske såg hon honom också som en fadersfigur.

Hon var fast besluten om att göra något för organisationen. När idén om en kassettfabrik nådde henne var saken klar. Kunskapen fanns redan inom organisationen, dessutom skulle kassettbanden kunna bli ett sätt att spela in och sprida Maharishi Maheshs tal.

Track tape startade i Malmö

1981 slog Track tape upp portarna i Malmö.

– Det är naturligtvis lite olyckligt att det blir så stora förväntningar på ett litet företag. Man känner det ibland att man har förväntningar både på produktens kvalitet och att det snabbt blir nyanställningar, säger Ingegerd Engfelt själv i ett inslag i Aktuellt 1981.

I P1-dokumentären målas bilden av en ung entreprenör med ett stort engagemang, och med en vilja att göra avtryck. Fick Ingegerd Engfelt en idé spelade det ingen roll om det var mitt i natten, hon tvekade inte att lyfta luren.

När hennes pappa, William Engfelt, gick bort samma år ärvde Ingegerd hela faderns förmögen – en nätt summa på 80 miljoner kronor – och satsade allt i verksamheten.

Malmöbyggmästaren William Engfelt med dottern Ingegerd Engfelt. Foto: LENNART GULLBERG / SYDSVENSKAN SYDSVENSKAN BILD
Ingegerd Engfelt utanför sitt företag Track Tape 1983. Foto: RONNY JOHANNESSON / SYDSVENSKAN ALPHA-BILD

Men trots tillskottet i kassan var kassettdrottningen från Malmö en liten spelare i sammanhanget. Mot sig hade hon japanska jättar som Sony, Maxell och TDK.

Ingegerd Engfelts gjord sedan ett stort misstag: Hon hade för bråttom.

Trots aggressiva annonskampanjer höll kassetterna inte måttet. I samma veva kom också kassettskatten som krympte marknaden.

– Här gjorde hon sitt första misstag, att lansera innan allt var klart. Hon klarade inte av att bromsa och hade fel rådgivare. Hon vill bevisa något både för sin omgivning och för TM-rörelsen, säger Bo Sjökvist.

Ingegerd Engfelt begärdes i konkurs

1985 begärdes företaget i konkurs. Samtidigt var det som att Ingegerd Engfelt försvunnit från jordens yta.

Utan att säga något hade hon begett sig till ett stort TM-möte i Holland med över 7000 deltagare. 

– Hon trodde fortfarande att det gick att rädda det. För de skulle skapa en energi där alla fel och brister på hela jorden skulle kunna ordnas, säger Conny Larsson i dokumentären.

I över ett år höll hon sig borta från Sverige.

Väl tillbaka var konkursen ett faktum och hon var även försatt i personlig konkurs.

– Om inte hennes pappa dött hade det nog kunnat sluta på ett annat sätt. Han hade en sådan erfarenhet att han hade kunnat bromsa. Ingegerd var duktig, men hon var oerfaren, säger Bo Sjökvist.

Ingegerd Engfelt fick lov att bo i en liten stuga, och fick sedan komma till vännen Conny Larssons behandlingshem i Östergötland. 

Efter alla motgångar hoppades Ingegerd Engfelt ändå kunna vända allt. Hon bestämde sig för att ringa Maharishi Mahesh och be om hans hjälp.

Samtalet avslutades genom att Maharishi Mahesh la på i örat på Ingegerd Engfelt. I P1-dokumentären minns Conny Larsson hur Ingegerd kastade telefonen ut genom fönstret.

– Han svek henne. Då trillade polletten ner, det fanns ingenting kvar för TM-rörelsen, säger Conny Larsson. 

Träffade en pojkvän på behandlingshem

Men livet fick ändå en ljusning.

På behandlingshemmet träffar Ingegerd Engfelt en man. Tillsammans med sin nye pojkvän flyttade hon sedan till Norrköping.

Men när pojkvännen hamnade i fängelse rämnade allt under hennes fötter igen. Ensamheten var åter ett faktum, och hon flyttade till en andrahandslägenhet i Stockholm. 

Sommaren 1989 valde den då 35-åriga Ingegerd Engfelt att avsluta sitt liv.

– Det var så onödigt, säger Conny Larsson.

Bo Sjökvist är övertygad om att historien kunde ha få ett annat slut om omständigheterna hade varit annorlunda. Han drar också parallellen till en annan entreprenör – Isabella ”Blondinbella” Löwengrip.

– Jag lyssnade på hennes sommarprat. Där säger hon att om allt går åt helvete kan hon bara börja om eftersom om bara är 28 år gammal. Det var samma för Ingegerd, hon hade haft alla möjligheter att börja om.