Miljöchefen hade fest på valborg: ”Ångrar det nu”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Arkivbild. Karlskronas miljöchef Sofia Bothorp Franke.
Foto: MARIE PETERSSON / BLT

Blekinge har infört skärpta lokala råd till följd av den höga smittspridningen.

Då arrangerade Karlskronas miljöchef Sofia Bothorp Franke en valborgsfest med minst 16 personer – något som har mötts av hård kritik.

– Jag förstår att det har väckt känslor och sett i backspegeln hade det varit bättre att säga nej, säger Sofia Bothorp Franke, till BLT.

Sedan den 19 april har Region Blekinge haft skärpta lokala råd för att hantera den skenande smittspridningen i samhället. 

– Det är uppenbart att följsamheten till Folkhälsomyndighetens rekommendationer har försämrats. Belastningen på hälso- och sjukvården har ökat och allt mer resurser måste läggas på smittspårning, sa Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i regionen, i ett pressmeddelande då. 

Trots det valde Karlskronas miljöchef Sofia Bothorp Franke att arrangera en valborgsfest i hemmet.

Bengt Wittesjö är smittskyddsläkare i region Blekinge.
Foto: Håkan Linder

”Kändes bättre”

Hennes förklaring är att det var hennes barn som hade fest med sexton personer i två grupper – och att rådande restriktioner efterföljdes. 

I en film som BLT har fått tillgång till ”syns 14 till 15 unga tjejer på bild”.

– I den film som finns kan man se mig stå i mitten och säga till dem att hålla avstånd. Jag kan förstå om man som utomstående uppfattar det som att det var flera personer utomhus. Men vi var i små grupper, där de var med de närmsta kompisarna, säger Sofias Bothorp Franke till tidningen. 

Hon fortsätter:

– Jag förstår att det har väckt känslor och sett i backspegeln hade det varit bättre att säga nej. Jag ångrar det nu, eftersom jag inte kunnat förutse att det skulle väcka en sådan anstöt.

Arkivbild.
Foto: JAN SCHEUNERT / STELLA PICTURES

Får stor kritik

Nu har händelsen väckt reaktioner från politiskt håll. Flera gruppledare i Karlskrona kommun går ut med svidande kritik mot miljöchefens fest.

– Det är djupt oansvarigt. Denna person är ansvarig för tillsyn av krögarna och de lider svårt under denna pandemi. Att sedan hon själv anordnar en fest hemma tillsammans med sina barn och bryter mot sina egna regler, det är oansvarigt. Vi ska inte anordna fester, säger Christopher Larsson, Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona kommun, till SVT Blekinge. 

Han berättar vidare för BLT att kommunstyrelsens arbetsutskott har sammanträde under tisdagen och att han då tänker lyfta frågan om hur de ska agera. 

Kvällsposten har sökt Sofia Bothorp Franke som avböjer att kommentera. 

Jag har inget mer att tillägga än det jag redan sagt i andra medier”, skriver hon i ett mejl. 

SE FLER NYHETER: Blekinge skärper restriktioner efter skenande smitta

Smittskyddsläkaren: "Mycket skarp uppmaning till allmänheten"

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!