Miljardsatsning på skånska universitet

Matilda Ernkrans besked om undervisningen i sexualkunskap
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lunds universitet.
Foto: SHUTTERSTOCK
Malmö universitet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Många väljer att plugga sig ur coronakrisen.

För att öka den möjligheten kliver nu regeringen in och föreslår över totalt 2 000 utbildningsplatser på universiteten i Lund och Malmö.

– Det är viktigt att möta att fler söker sig till högre utbildning, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Coronapandemin har slagit hårt mot den svenska arbetsmarknaden. I juni meddelades att 200 000 blivit arbetslösa på grund av krisen och arbetslösheten nådde nio procent samma månad.

Regeringen vill nu mota arbetslösheten i grind genom att låta fler utbilda sig på högskolenivå – inte minst i Skåne. I budgetpropositionen för 2021 föreslås medel motsvarande 1 380 nya utbildningsplatser vid Lunds universitet och 704 nya platser vid Malmö universitet.

– Det handlar om att vi tillsammans ska jobba Sverige ur coronakrisen och trygga välfärden. Då är det viktigt att ge goda möjligheter till utbildning i landet, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, till Kvällsposten.

2,4 miljarder kronor

Totalt lägger regeringen 1,7 miljarder kronor på de nya utbildningsplatserna i landet, och om man lägger till studiemedel uppgår det till nästan 2,4 miljarder kronor, enligt Matilda Ernkrans.

Malmö och Lund tillsammans får överlägset flest utbildningsplatser av alla högskolor i Sverige.

– Hur vi fördelar platserna är beroende på vad respektive universitet och högskola själva säger att de har för möjlighet att fortsätta växa, säger Matilda Ernkrans och fortsätter:

Det är oerhört angeläget att vi möter upp också med högre utbildning. Det är viktigt att möta att fler söker sig till högre utbildning och därmed också kan stå sig starkare på arbetsmarknaden. Många blir också kvar där man utbildar sig och det är bra för också södra delarna av Sverige behöver fler lärare, sjuksköterskor och ingenjörer.

TV: Man anhållen för mordet på Kjäll i Gislaved

Man anhållen för mordet på Kjäll Gustafsson – nio månader senare

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!