Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardarvtagerskan övervann hudcancer

Vid maken Simon Spies plötsliga bortgång i levercancer i april 1984 blev 20-åriga Janni både VD och styrelseordförande i Spies Rejser.Foto: Staffan Johansson / KVP
Som 20-åring gifte sig Janni med resebyråkungen Simon Spies, då 61 år gammal. Bara ett år senare avlider Simon Spies i levercancer och Janni ärver miljardföretaget Spies Rejser.Foto: Jørgen Jessen

I sin första intervju på tre år berättar Janni Spies, 53, om sin svåra tid som ung. Hon blev änka efter resebyråkungen Simon Spies vid 21 års ålder och förväntades leda ett jätteföretag – utan annat än grundskola bakom sig.

Och den hade hon slutat i förtid.

– När man är ung lider man mycket av sin osäkerhet och brist på kunskap. Det vet jag från mig själv, säger hon till tidningen Her&Nu.

Nu har Janni skaffat sig en formell utbildning och blivit master coach.

Den då 20-åriga Janni Brodersen från Herlev – dotter till en telemontör och en hemmafru – var kontorsassistent i Simon Spies reseimperium när högste chefen gifte sig med henne i maj 1983. Året efter ärvde hon hans miljardförmögenhet.

Paret fick mindre än ett år som gifta. Vid makens plötsliga bortgång i levercancer i april 1984 blev Janni både VD och styrelseordförande i Spies Rejser. Nu, mer än 30 år senare, pratar hon om de tvivel en ung människa kan känna när hon ställs inför nya utmaningar.

– Det hela handlar om vad man ska, vad man vill och om man duger. Det viktiga är att lära sig arbeta med sig själv och ta ansvar, säger Janni Spies till Her&Nu.

– Om man inte gör det, utan lägger ansvaret i andra människors händer, blir man aldrig lycklig och tillfreds.

Det tog Janni några år att vinna den insikten. 1988, fyra år efter Simon Spies död, gifte hon sig med advokaten Christian Kjær som också var enormt rik, arvtagare och delägare i den danska cementkoncernen F. L. Smidth.

Nu talar hon om den perioden närmast som ett planerat steg i karriären.

– Jag tror att jag var 26 när jag förstod att jag måste arbeta med mig själv för att hantera det liv jag hade fått, säger hon till Her&Nu.

– För att säga det rent ut så hade jag inte förutsättningarna. Och varför inte ta emot hjälp om man kan få det?

Äktenskapet med Christian Kjær varade i 20 år.Foto: Jørgen Jessen / SCANPIX DANMARK

Äktenskapet med Christian Kjær varade i 20 år. Paret fick två barn, dottern Michala 1989 och sonen Christopher 1997, men äktenskapet upplöstes 2008. I flera år efteråt tvistade de sedan om fördelningen av de gemensamma tillgångarna.

Den striden vann till sist Janni. Christian Kjær dömdes 2013 att betala 35 miljoner danska kronor till exhustrun.

Ännu viktigare var kanske ett annat beslut som Janni tog i samband med skilsmässan – att på allvar börja utbilda sig. Hon läste in fyra ämnen på det som i Danmark kallas HF, eller højere forberedelseseksamen.

"Det har varit helt fantastiskt för mig"

HF är grundskoleelevernas möjlighet att i efterhand kvala in till högre utbildningar utan att behöva gå hela gymnasiet. Janni gick sina kurser tillsammans med övriga elever och sökte ingen särbehandling.

Och precis på samma sätt har hon nu gått vidare och läst in en utbildning till master coach vid privata utbildningsinstitutionen Manning Inspire i Gentofte.

– Jag har följt undervisningen precis som alla andra. Det har varit fullständigt lika för alla. Att alla liksom vet vem jag är ska inte göra någon skillnad. Och det har varit helt fantastiskt för mig, säger hon till Her&Nu.

– Coachning handlar ju just om att se människan och inte omständigheterna. Jag har gått genom kriser precis som alla andra. De har kanske varit våldsammare och mer exponerade. Men det handlar ändå om att man någonstans ska hantera det som alla andra.

Janni pekar i intervjun på hur nyttigt det kan vara med professionell coachning – särskilt för en ung människa som söker sin väg i livet.

– Jag önskar att jag hade fått lära mig detta tidigare. De borde lära ut coachning i gymnasiet så man fick lära mer om att vara människa med allt det innebär, säger hon.

Janni har redan fått god användning för sina nya insikter. De senaste månaderna har varit extra tuffa för 53-åringen.

I december meddelade hennes nu 26-åriga dotter Michala att hon hade blivit allvarligt sjuk. Varken Michala eller Janni har velat berätta vad hon lider av – men sjukdomen är så allvarlig att Michala i december själv gick ut och berättade om den på sin modeblogg.

Gunnar Hellström och Janni Spies.Foto: Jan Delden

"För mig blir nästa år lite annorlunda. Mina läkare har sagt till mig att varva ner en tid på grund av hälsoproblem. Jag ska fortsätta skriva om mode på Facebook och Instagram men min blogg tar en paus och jag skickar inte ut några nyhetsbrev."

"Jag är säker på att allt kommer att bli bra och har en optimistisk inställning till mina hälsoproblem. Det kommer att ta tid innan jag är på benen igen till 100 procent men när jag är frisk igen tänker jag ta vid där jag stannade av. Så ni ska inte bekymra er."

Dotterns sjukdom vill Janni Spies överhuvudtaget inte prata om. Det gör hon klart före intervjun med Her&Nu – som ändå frågar om ämnet. Men svaret är kort och avvisande:

– Det har jag inga kommentarer till eftersom vi anser att det är en privat angelägenhet.

Förra onsdagen, den 16 mars, avled dessutom Jannis 13 år äldre storasyster Winnie Frederiksen av cancer. Hon hade bara varit sjuk en kort tid, enligt danska medier.

Janni Spies lever ett mer tillbakadraget liv nu. Hon har läst in en utbildning till master coach vid privata utbildningsinstitutionen Manning Inspire i Gentofte.Foto: Christer Wahlgren

Janni Spies drabbades själv av hudcancer 2013. Hon slapp genomgå cellgiftsbehandling eftersom cancern bedömdes som möjlig att operera. Efter två ingrepp i trakten av ena ögonhålan blev hon friskförklarad.