Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Militärbefäl misstänks ha kopierat hemliga uppgifter

Försvarsmakten, Marinbasen i Karlskrona.Foto: Google Maps
Marinbasens uppgift är att bevaka Sveriges territorialvatten dygnet runt. Bilden är från 2009 inför att svenska fartyg skulle bevaka mattransporter till Somalia.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ett högt uppsatt befäl vid Marinbasen i Karlskrona ska ha avslöjats med att ha förvarat mycket känslig militär information i strid med Försvarsmaktens regelverk.

Händelsen har lett till att Försvarsmakten nu vill avskeda officeren, som bland annat ansvarat för krypterad kommunikation mellan militära enheter.

– Försvarsmaktens personalansvarsnämnd har fått ärendet på sitt bord, bekräftar Carolina Lorentzson Nilsson, informationschef vid Marinbasen.    

Det aktuella befälet ska ha en hög position och beskrivs som något av nyckelperson inom Marinbasens verksamhet.

Marinbasens uppgift är att bevaka Sveriges territorialvatten dygnet runt. Man stöttar även Försvarsmaktens övriga förband med tekniska tjänster, kommunikation och bevakning.

Händelsen med det aktuella befälet har till stora delar hemligstämplats av Försvarsmakten.

Helt i strid med regelverket

Men i en anmälan daterad den 26 april i år och skickad till FPAN, Försvarsmaktens personalansvarsnämnd, skriver dock chefen för Marinbasen, Erik Andersson, att befälet över tid förvarat information helt i strid med Försvarsmaktens regelverk.

I samma handling framgår att befälet även kopierat uppgifter från olika lagringsmedia till icke godkända system.

Rent konkret handlar misstankarna om att befälet tagit ut topphemlig militär information och flyttat uppgifterna utom kontroll för Försvarsmakten.

Vilket syfte det högt uppsatta befälet haft med sina handlingar framgår inte. Inte heller hur mannen avslöjades.

Bedöms som mycket allvarligt

Men det står helt klart att befälets handlingar bedömts som mycket allvarliga och hade kunnat leda till allvarliga skador för det svenska försvaret.

Därför vill man också avskeda det aktuella befälet.

"Befälets lojalitet och pålitlighet att hantera sekretessbelagda uppgifter har brustit på ett sätt som gör att det inte längre finns förtroende för honom i Försvarsmakten", skriver chefen för Marinbasen.

I anmälan står också att befälet varit väl medveten om att den verksamhet han bedrivit inte varit förenlig med en anställning i Försvarsmakten. I den skrivelse som Kvällsposten tagit del av finns ingen uppgift som talar om ifall den hemliga informationen läckt ut.

Marinbasen har sitt huvudsäte i Karlskrona, men verksamheten finns också på Muskö utanför Stockholm och i Göteborg, för att nämna några platser.

”Det har lämnats in en begäran”

I förbandet ingår även Marinens Radio som arbetar med operativ sambandsledning nationellt och internationellt för marina och vissa försvarsmaktsgemensamma radiosystem. De är dessutom Försvarsmaktens kommunikationscentral för Rakel. En av de mest känsliga delarna i Försvarsmakten är de krypteringsnycklar som används för att göra information oåtkomlig när militära enheter har kontakt med varandra. 

– En viktig uppgift för rysk signalspaning i Östersjön är att bland annat att försöka knäcka krypteringen, säger en person med god insyn i den delen av Försvarsmaktens verksamhet.

Krypteringsnycklarna tas fram av en särskild del av Must, Militära underättelse - och säkerhetskontoret.

Inom Försvarsmakten vill man inte kommentera det aktuella ärendet mer konkret just nu.

– Det enda vi kan säga är att det lämnats in en begäran om att personen ska skiljas från sin tjänst. Nu är det ansvarsnämndens uppgift att ta hand om detta, säger Carolina Lorentzson Nilsson, informationschef vid Marinbasen. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!