Militären fick kvinnan att annosera efter sexköpare på den här sajten.Militären fick kvinnan att annosera efter sexköpare på den här sajten.
Militären fick kvinnan att annosera efter sexköpare på den här sajten.
Militären hade tagit hem ammunition efter skjutövningar med bland annat AK5, vilket är förbjudet. Det upptäcktes när han blev misstänkt för koppleri. Foto: FörsvarsmaktenMilitären hade tagit hem ammunition efter skjutövningar med bland annat AK5, vilket är förbjudet. Det upptäcktes när han blev misstänkt för koppleri. Foto: Försvarsmakten
Militären hade tagit hem ammunition efter skjutövningar med bland annat AK5, vilket är förbjudet. Det upptäcktes när han blev misstänkt för koppleri. Foto: Försvarsmakten

Militär övertalade flicka att sälja sex

Publicerad

I sms efter sms uppmanade militären, som är bosatt i Malmö, flickan att prostituera sig. Han ville att hon skulle bli "slampig".

Han fälldes förra året för koppleri men avslöjades också med att ha militär ammunition i sin bostad.

I fredags fick han sparken från Försvarsmakten.

Den 33-årige militären har tjänstgjort under flera år vid ett regemente i södra Sverige. För cirka fyra år sedan fick han via internet kontakt med en flicka bosatt i Göteborg. Hon var då 16 år gammal. De kom att inleda ett förhållande. Efterhand uttryckte militären önskemål till henne att hon skulle inleda sexuella relationer med andra män.

Eftersom de bodde i olika städer kom diskussionen om hur detta skulle ske föras genom en chatt. Den blev senare tillgänglig för polis och åklagare. De ska ha skickat sammanlagt 8 351 sms-meddelandet till varandra. Flickans mamma hittade senare alla meddelande och förde över samtliga till ett usb-minne.

"Köp ett kontantkort"

I ett stort antal meddelande beskrev militären för flickan hur hon skulle gå tillväga. Han föreslog bland annat att hon skulle prostituera sig med hjälp av annonser på en sajt för så kallade eskortflickor.

Det slutade med att flickan började knyta sexuella kontakter med andra män. Och militären förklarade hur hon skulle göra. I ett sms skrev han:

”Köp en mobil för 500 kr och köp en kontantkort."

I ett meddelande uttryckte militären sin tillfredställelse över att hon gjort slag i saken. Han skrev så här till henne, enligt en dom i november förra året i Göteborgs hovrätt.:

”Det låter skit bra. Nu är du nästan en officiell hora, men bara nästan."

Ville att hon skulle vara slampig

Militären har hävdat att hans avsikt inte var att hon skulle bli prostituerad. Det handlade istället om att hon skulle bli "slampig".

Han hade också åsikter om antalet sexuella kontakter hon hade. Den 29 maj 2013 skickade han detta meddelande till Göteborgskvinnan.

”Det är för lite jobb du får :( borde ha fler :$."

Han hade även uppfattningar om hur mycket hon skulle ta betalt och gav i ett sms rådet att hon skulle söka kunder bland äldre män eftersom de kunde antas vara villiga att betala mer.

Militären har värjt sig för misstanken att han uppmanat henne att börja sälja sig. Han påstår i förhör i bland annat tingsrätten att han först trodde att hon ljög. Hans råd var mera avsedda som hjälp för att hon inte skulle råka illa ut.

Tog hem ammunition

Varken hovrätten eller tingsrätten har inte satt någon större tilltro till hans förklaringar och såg mer till innehållet i hans sms-meddelande. Hovrätten dömde honom därför för att ha gjort sig skyldig till koppleri under en veckas tid i maj 2013.

Men militären har gjort sig skyldig till andra brott. När polis gjorde husrannsakan i hans bostad i Malmö fann poliserna bland annat 80 skarpa patroner som tillhör Försvarsmakten men också annan materiel som han tagit med hem.

Han förklarade patronfynden med att han glömt tömma fickorna efter skjutövningar på sitt förband. I ett så kallat säkerhetssamtal med honom undrade en av hans chefer om det verkligen är rimligt att glömma något sådant gång på gång i mer än tre års tid.

Efter att hovrättens dom trätt i kraft tog Försvarsmaktens personalansvarsnämnd upp hans fall. Nämndens beslut kom nyligen. Försvarsmakten har inget som helst förtroende för honom och han avskedas från sin tjänst.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag