Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mildrat straff för kvinnan bakom rullstolsattacken

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.

Domen mildras mot den kvinna som under sommaren slog och välte en rullstolsburen man ur sin rullstol vid kajen i Malmö. 

Kvinnan dömdes i Malmö tingsrätt till två års fängelse för grov misshandel. 

Hovrätten anser våldet mot den handikappade mannen vara av lindrig art – och att han klamrade sig fast vid en järnkätting för att inte ramla i vattnet ses som en olycklig följ.

En kvinna dömdes under sommaren till två års fängelse för att ha misshandlat och knuffat en rullstolsburen man vid en kajkant i Malmö. 

Mannen har berättat att den okända kvinnan gick fram mot honom, tog fasta på hans arabiska ursprung och skrek ”ni är djur, ni är hundar”. Därefter ska hon ha slagit mannen tills det, enligt honom själv, börjat blöda.

Slagen fortsatte när han ramlade ur rullstolen och blev liggandes med halva kroppen utanför kajkanten.

I tingsrätten yrkade åklagaren på ansvar för mordförsök och utvisning. Malmö tingsrätt ansåg dock att hon inte gjort sig skyldig till mordförsök utan grov misshandel. 

Åklagaren ändrade yrkandet

Kvinnan som är medborgare i Djibouti, överklagade tingsrättens dom. I hovrätten mildras nu straffet till ett år och tre månaders fängelse. Kvinnan fälls inte för grov misshandel utan misshandel av normalgraden. 

Åklagaren drog i överinstansen tillbaka yrkandet om mordförsök och påståendet om att kvinnan försökt knuffa honom över kajkanten. 

I stället menar man att hon oprovocerat gett sig på mannen, misshandlat honom och vält honom ur rullstolen. Att han klamrade sig fast vid en järnkätting för att inte ramla i vattnet, var en olycklig följ av händelsen. 

Hovrätten menar vidare att våldutövningen är av lindrig art med ”begränsade skador som följd”. 

Det skadestånd som kvinnan ska betala till mannen sänks från 37 000 kronor till 20 000 kronor.

FLER NYHETER: Älg hoppade in genom fönster på sjukhus

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!