Peter Madsen fick hjälp aven grupp vänner på en segelbåt. Foto: TV2Peter Madsen fick hjälp aven grupp vänner på en segelbåt. Foto: TV2
Peter Madsen fick hjälp aven grupp vänner på en segelbåt. Foto: TV2
Peter Madsen är misstänkt för att ha mördat och styckat den svenska journalisten. Foto: HELEN RASMUSENPeter Madsen är misstänkt för att ha mördat och styckat den svenska journalisten. Foto: HELEN RASMUSEN
Peter Madsen är misstänkt för att ha mördat och styckat den svenska journalisten. Foto: HELEN RASMUSEN
Foto: POLFOTO / IBLFoto: POLFOTO / IBL
 Foto: POLFOTO / IBL

Mikkel drog upp Madsen ur vattnet: ”Har varit galet”

Publicerad
Uppdaterad

En grupp vänner räddade Peter Madsen från den sjunkande ubåten. 

En av dem är kallad som vittne till den pågående rättsprocessen, nu berättar han om sina upplevelser.

– På nätterna drömde jag att Raket Madsen kom upp i vår båt, säger Mikkel till Helsingör Dagblad. 

En augustimorgon i fjol var fyra vänner ute på en segeltur i danska Kögebukten när de plötsligt fick syn på ubåten Nautilius som varit efterlyst sedan kvällen innan.

När Peter Madsen kom upp i ubåtens torn bad han vännerna stanna.

– Är ni vänliga att bli liggande för jag ska precis ner och pröva att fixa något som kan vara lite farligt, sa han till vännerna och försvann. Knappt en minut senare började ubåten sjunka, enligt tidigare uppgifter till Helsingör Dagblad. 

Madsen räddades till segelbåten och vännerna körde in honom till land där polisen väntade och grep honom misstänkt för mordet på Kim Wall.

Misstänkt mördare

En person som vännerna bara trott var i nöd – visade sig sen vara en misstänkt mördare. Enligt uppgifter som kom fram vid rättegången hade Peter Madsen Kim Walls blod i ansiktet när han togs upp ur det sjunkande fartyget. 

Ubåten Nautilus är övertäckt inför rättegången.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Madsen sökte också, bara 16 timmar före mötet med Kim Wall, på "halshugga flicka" på sin telefon.

Vännerna hade dock ingen aning om vilken härva de skulle hamnat mitt i och snart fick de blickar på sig från medier världen över.

– Det har självklart varit galet. I början klickade jag på alla nyheter om saken men man förstod ju knappt vad som presenterades för en. På nätterna drömde jag också ett tag om att "Raket-Madsen" kom upp i vår båt, säger Mikkel till Helsingör Dagblad.

Visste inget

Vängruppen har valt att förbli anonyma för offentligheten. Trots att de inte visste att de satt en misstänkt mördare i land eller har någon aning om vad som hänt Kim Wall.

Den 8 mars var första rättegångstillfället inne på Köpenhamns byret.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Så torsdagen den 8 mars inleddes rättegången mot Peter Madsen där han anklagades för mordet. Mikkel är den enda personen av de fyra vännerna som hittills blivit inkallad som vittne.

– Jag har ingen anig om varför det blev jag men så är det. Jag hade hellre sluppit men om det anses att jag kan bidra till saken så gör jag det. För mig är det bara viktigt att rätten får allra bäst förutsättningar för att avgöra domen. Vad den ska bli är lyckligtvis inte upp till mig, säger Mikkel till Helsingör Dagblad.

 
LÄS MER: Madsens sökning innan mötet: "Halshugga flicka" 

"Borde låtit honom drunkna"

Han berättar att flera personer har sagt till honom att de borde låtit Madsen drunkna. Själv säger han dock att det är viktigt att rätten dömer innan någon annan gör det.

– Man kan ju aldrig vara säker men det står rätt klart vad som hände. Men återigen – jag utgår från att någon har frågor till mig och då svarar jag gärna så gott jag kan. Jag ska inte gissa vad Peter Madsen tänkte på när vi seglade in och jag ska inte heller avgöra vad jag tror hände i ubåten, lyckligtvis, säger Mikkel till tidningen.

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen ställde många frågor till Peter Madsen under första delen av rättegången.Foto: HELEN RASMUSEN

Tingsrätten har 12 planerade datum för den fortsätta rättegången mot Peter Madsen och en dom förväntas stå klar den 25 april.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag