Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mikkel drog upp Madsen ur vattnet: ”Har varit galet”

Peter Madsen fick hjälp aven grupp vänner på en segelbåt. Foto: TV2
Peter Madsen är misstänkt för att ha mördat och styckat den svenska journalisten. Foto: HELEN RASMUSEN
Foto: POLFOTO / IBL

En grupp vänner räddade Peter Madsen från den sjunkande ubåten. 

En av dem är kallad som vittne till den pågående rättsprocessen, nu berättar han om sina upplevelser.

– På nätterna drömde jag att Raket Madsen kom upp i vår båt, säger Mikkel till Helsingör Dagblad. 

En augustimorgon i fjol var fyra vänner ute på en segeltur i danska Kögebukten när de plötsligt fick syn på ubåten Nautilius som varit efterlyst sedan kvällen innan.

När Peter Madsen kom upp i ubåtens torn bad han vännerna stanna.

– Är ni vänliga att bli liggande för jag ska precis ner och pröva att fixa något som kan vara lite farligt, sa han till vännerna och försvann. Knappt en minut senare började ubåten sjunka, enligt tidigare uppgifter till Helsingör Dagblad. 

Madsen räddades till segelbåten och vännerna körde in honom till land där polisen väntade och grep honom misstänkt för mordet på Kim Wall.

Misstänkt mördare

En person som vännerna bara trott var i nöd – visade sig sen vara en misstänkt mördare. Enligt uppgifter som kom fram vid rättegången hade Peter Madsen Kim Walls blod i ansiktet när han togs upp ur det sjunkande fartyget. 

Ubåten Nautilus är övertäckt inför rättegången. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Madsen sökte också, bara 16 timmar före mötet med Kim Wall, på "halshugga flicka" på sin telefon.

Vännerna hade dock ingen aning om vilken härva de skulle hamnat mitt i och snart fick de blickar på sig från medier världen över.

– Det har självklart varit galet. I början klickade jag på alla nyheter om saken men man förstod ju knappt vad som presenterades för en. På nätterna drömde jag också ett tag om att "Raket-Madsen" kom upp i vår båt, säger Mikkel till Helsingör Dagblad.

Visste inget

Vängruppen har valt att förbli anonyma för offentligheten. Trots att de inte visste att de satt en misstänkt mördare i land eller har någon aning om vad som hänt Kim Wall.

Den 8 mars var första rättegångstillfället inne på Köpenhamns byret. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Så torsdagen den 8 mars inleddes rättegången mot Peter Madsen där han anklagades för mordet. Mikkel är den enda personen av de fyra vännerna som hittills blivit inkallad som vittne.

– Jag har ingen anig om varför det blev jag men så är det. Jag hade hellre sluppit men om det anses att jag kan bidra till saken så gör jag det. För mig är det bara viktigt att rätten får allra bäst förutsättningar för att avgöra domen. Vad den ska bli är lyckligtvis inte upp till mig, säger Mikkel till Helsingör Dagblad.

 
LÄS MER: Madsens sökning innan mötet: "Halshugga flicka" 

"Borde låtit honom drunkna"

Han berättar att flera personer har sagt till honom att de borde låtit Madsen drunkna. Själv säger han dock att det är viktigt att rätten dömer innan någon annan gör det.

– Man kan ju aldrig vara säker men det står rätt klart vad som hände. Men återigen – jag utgår från att någon har frågor till mig och då svarar jag gärna så gott jag kan. Jag ska inte gissa vad Peter Madsen tänkte på när vi seglade in och jag ska inte heller avgöra vad jag tror hände i ubåten, lyckligtvis, säger Mikkel till tidningen.

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen ställde många frågor till Peter Madsen under första delen av rättegången. Foto: HELEN RASMUSEN

Tingsrätten har 12 planerade datum för den fortsätta rättegången mot Peter Madsen och en dom förväntas stå klar den 25 april.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!