Mikaels mördare kräver sänkt straff

Mikaels mördare Anatoliy Petersson, 22, och Leonard Höglind, 23.
Mikael Pettersson mördades den 25 juli 2020.
Foto: Polisen

Anatoily Petersson, 22, är dömd för mordet på sin pappa Mikael Petersson. 

Nu vill han ha en ny rättspsykiatrisk undersökning och dömas till ett kortare straff. 

Enligt överklagan till hovrätten så menar Anatoliy Petersson att Mikael Petersson inte led när han slog ihjäl honom med skiftnyckeln.

Nu överklagar Anatoliy Petersson, 22, och Leonard Höglind, 23 domen mot dem till hovrätten. I mitten på juni dömdes för att ha mördat Anatoliy Peterssons pappa Mikael Petersson, rapporterar Blekinge Läns Tidning.  

De båda unga männen, som vid tiden för mordet levde i en relation, har erkänt mordet som inträffade 24 juli förra året. De dödade Mikael med en tung skiftnyckel och därefter styckades kroppen för att sedan grävas ner på ön Varö. 

Leonard Höglind är dömd till 18 års fängelse, men han anser att han är oskyldig till mord och vill därför frikännas. I andra hand yrkar han att han i stället ska dömas för medhjälp till mord, och i tredje hand att fängelsestraffet kraftigt sänks, skriver Blekinge Läns Tidning. 

Kräver ny psykiatrisk utredning

Anatoily Petersson, som slog ihjäl Mikael Petersson med skiftnyckeln, invänder inte mot att han dömts för mord. Men han kräver att straffet sänks. 

Försvarsadvokat Karl Hamstedt skriver bland annat i sitt överklagande, enligt Blekinge Läns Tidning: 

”Om gärningen, som i detta fall, begåtts snabbt och utan att brottsoffret i egentlig mening hunnit uppfatta vad denna utsatts för kan omständigheterna runt gärningen inte anses ha medfört ett sådant förhöjt subjektivt lidande för brottsoffret att det talar för att påföljden ska bedömas till livstids fängelse”. 

BLT skriver också att Karl Hamstedt menar att de tidigare rättspsykiatriska undersökningarna inte utförts på rätt sätt. Han menar att utlåtandet inte visar de allvarliga psykiska störningar som männen har och som borde ge dem lägre straff. 

Nu har Karl Hamstedt begärt förlängd tid att komma in med bevis och har fått på sig till den 16 juli att göra det.

TV: ”Omständigheterna är oklara”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!