Mikaels avlidna kollega, Olof Sahlin. Foto: Lasse SvenssonMikaels avlidna kollega, Olof Sahlin. Foto: Lasse Svensson
Mikaels avlidna kollega, Olof Sahlin. Foto: Lasse Svensson
Tillbaka i jobbet. Tio år efter olyckan jobbar Mikael Svensson fortfarande som polis. Han har minskad rörlighet i ena axeln men är annars helt återställd. Både psykiskt och fysiskt.Tillbaka i jobbet. Tio år efter olyckan jobbar Mikael Svensson fortfarande som polis. Han har minskad rörlighet i ena axeln men är annars helt återställd. Både psykiskt och fysiskt.

Tillbaka i jobbet. Tio år efter olyckan jobbar Mikael Svensson fortfarande som polis. Han har minskad rörlighet i ena axeln men är annars helt återställd. Både psykiskt och fysiskt.

Klövs på mitten. Polisbilen klövs på mitten i den våldsamma kraschen med tåget. Föraren, Mikaels kollega Olof Sahlin, omkom. Foto: Lasse SvenssonKlövs på mitten. Polisbilen klövs på mitten i den våldsamma kraschen med tåget. Föraren, Mikaels kollega Olof Sahlin, omkom. Foto: Lasse Svensson

Klövs på mitten. Polisbilen klövs på mitten i den våldsamma kraschen med tåget. Föraren, Mikaels kollega Olof Sahlin, omkom.

 Foto: Lasse Svensson

Mikaels fina inlägg till avlidna poliskollegan

Publicerad

Tio år har gått sedan poliserna Mikael Svensson och kollegan Olof Sahlin blev rammade av ett tåg mitt under pågående biljakt.

Olof avled på olycksplatsen när bilen klövs av det framrusande pågatåget men Mikael överlevde.

Varje år på olycksdagen åker han tillbaka till spårövergången för att hedra minnet av kollegan.

– Tåget passerar alltid samma tid som den dagen Olof avled. Resten av dagen är min och då hedrar jag det goda, säger han.

Olof Sahlin och Mikael Svensson skulle undersöka en misstänkt BMW den ödesdigra söndagen den 20 november 2005. Den 33-årige föraren var känd för polisen och smet i väg från kontrollen. Poliserna följde efter och jakten ledde med hög fart in på en grusväg vid Smedstorp på Österlen. Mikael och Olof som satt vid ratten visste inte att de var på väg mot ett järnvägsspår.

Sikten till vänster vid spåröverfarten doldes av en grandunge och när de väl upptäckte pågatåget var det för sent.

– Jag böjde mig fram och såg fronten och sidan på tåget och allting stannade. Det var som ett kallbad, jag blev iskall och tom. Nu är det slut tänkte jag, säger Mikael Svensson.

I efterhand har han lyssnat på radiokommunikationen från jakten och hört hur han tystnar mitt i en mening. Ungefär fyra sekunder senare kom smällen och plåtljudet, berättar han.

– Sedan hörde jag ljudet av BMW:n som gasade bort över nejden och tänkte att det var dumt att han kom undan – sedan hann minnet ikapp och det gick upp för mig varför han kommit undan. Då kom känslan av katastrof och smärta.

"Fick tillbaka en livsgnista"

Han förstod snabbt att hans 54-årige kollega Olof Sahlin inte hade klarat sig

– Han var inte kvar i bilen, svarade inte på mina rop, han fick betala ett högt pris. Han var en duktig förare men just den här gången såg han inte tåget.

Mikael prövade att röra på tårna och på nacken och förstod att han själv skulle överleva.

– Då fick jag tillbaka en livsgnista som jag fortfarande kan känna av när jag behöver det.

Nu tio år senare är han 57 år och tillbaka i polisbilen som yttre befäl. Förutom en något minskad rörlighet i vänster axel är han helt återställd både fysiskt och psykiskt berättar han.

– Jag svimmade inte under olyckan och jag kan minnas hela förloppet, det har nog varit en hjälp för att kunna hantera det psykiska. Det starkaste är känslan att jag överlevde och kunde återgå till tjänsten.

Föraren anmälde sig självmant

I höstas inträffade en liknande tragedi när en polisbil voltade och landade på taket i en sjö utanför Örnsköldsvik. En av poliserna, en kvinna i 25-årsåldern, dog i olyckan. Hennes kollega, en kvinna i 30-årsåldern överlevde.

– Jag kunde verkligen identifiera mig med känslan så jag ringde till lokalområdeschefen och erbjöd mitt nummer och stöd till kollegan som överlevde. Kanske kan jag delge henne någonting.

På årsdagen för olyckan brukar han ta ledigt från jobbet och åka till järnvägsövergången där kollegan omkom. Ibland åker han dit med någon ur Olofs familj.

Inför 10-årsdagen skrev Mikael Svensson ett inlägg på Facebook om händelsen.

– Jag brukar aldrig skriva några inlägg på Facebook, men på årsdagen brukar jag nämna händelsen. Eftersom det gått 10 år sedan olyckan skrev jag ett längre och sista inlägg och responsen har varit fantastisk, säger Mikael Svensson till Ystads Allehanda.

Polisen i Södra Skåne lade upp inlägget på sin Facebook-sida där det fick stor spridning.

Föraren som jagades av Olof och Mikael anmälde sig självmant till polisen i Ystad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag