Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mikaelas lindrade sin ADHD – med qigong

Mikaelas liv förändrades när hon genom en släkting introducerades för qigong.
Foto: Sanne Jakobsson
Nu mår Mikaela bättre än någonsin och drömmer om att öppna ett qigong-center.
Foto: Sanne Jakobsson
Foto: Privat

Mikaela P Bengtsson, 31, från Svedala fick sent i livet diagnosen adhd. Bakom henne fanns ett helt liv fyllt av oro, ångest smärta och självmordstankar. När inga mediciner hjälpte blev den kinesiska träningsformen qigong räddningen.

– Jag trodde mitt liv var slut och ville inte leva, men nu mår jag fantastiskt bra, säger Mikaela P Bengtsson.

Mikaela P Bengtsson tänkte som ung att bara hon fyllde 25 så skulle allt bli bättre. Men riktigt så enkelt var det inte.

– På min 25-årsdag mådde jag sämre än någonsin, jag orkade inte leva, säger hon till Kvällsposten.

Ett och ett halvt år senare fick hon diagnosen adhd. Och äntligen fick hon svar på varför hon under så många år, nästan hela sitt liv, lidit av koncentrationssvårigheter, ångest, depression, sömnlöshet och kronisk värk.

Kände sig "annorlunda" som liten

Mikaela P Bengtsson kände sig redan som liten "annorlunda". I skolan hade hon svårt att fokusera och att kontrollera impulser. Hon pratade ofta utan att tänka efter innan. Att Mikaela dessutom var lite rundare än de andra barnen och nyinflyttad i en liten skånsk by gjorde att hon snabbt blev utsatt för mobbning.

– När jag var sju år minns jag att jag tittade på min mammas mediciner och tänkte "om jag tar allt på en gång så dör jag". Men jag var rädd för att dö, jag ville bara inte leva och må så dåligt, säger hon.

Mikaela blev mobbad i sex år, hon berättade aldrig för någon exakt hur illa det var. Mamma var sjuk och pappan bodde på en annan ort.

– Jag hade min hund. Och så tänkte jag att det blir nog bättre när jag blir äldre.

Men det blev bara sämre. Och under gymnasietiden blev stressen och ångesten över att inte kunna skriva uppsatser och göra läxor så stor att Mikaela fick kronisk muskelvärk i hela kroppen.

– Det gjorde så ont att jag grät. Jag började tröstäta och vägde till slut 100 kilo, berättar hon.

Hon beskriver det som om det var en "centrifug" i hjärnan som hela tiden malde runt tankar och oro över framtiden. Det var med nöd och näppe som Mikaela tog studenten.

Men efter att ha kompletterat sina betyg på komvux och fått bra resultat på högskoleprovet så kom Mikaela in på juristutbildningen i Lund när hon var 24 år.

– Jag hade ångest redan innan jag började och tänkte hur ska det gå? Jag märkte att jag hade svårt att läsa litteraturen, jag somnade för att det tog så mycket energi att koncentrera sig.

Vände sig till psykiatrin

Och under denna period blev Mikaelas livssituation ohållbar, hon vände sig till psykiatrin för hjälp. När till slut en psykolog föreslog en adhd-utredning fick Mikaela äntligen svar på varför hon hela sitt liv känt sig annorlunda och "dum i huvudet", fastän hon inte var det. Snarare visade IQ-test att hon platsade i Mensa. Men även om det var en lättnad att få diagnosen så innebar det också sorg.

– Det var lite av en chock, jag hade svårt att acceptera att jag hade adhd och blev ännu sjukare. Jag var ofta apatisk och kunde knappt ta mig till terapin.

Mikaela fick stark medicinering och hjälp från en arbetsterapeut. Hon började simma och utöva yoga för att bli av med värken. Men inget hjälpte. Hon tog då beslutet att hoppa av studierna och flytta hem till sin pappa i Svedala. Nu skulle hon bara fokusera på att bli frisk.

Och räddningen kom när en släkting som utbildade sig till instruktör inom träningsformen zhineng qigong och behövde en elev. Mikaela märkte snabbt att de långsamma rörelserna där man arbetar med kropp, energi och medvetande integrerade hjälpte henne att må bättre. Hon minns särskilt aha-upplevelsen när hon följde med på en klass som en kinesisk lärare höll i Malmö.

– Jag kom ner i ett djupt fokuserat tillstånd, det var jättebehagligt och jag tänkte att om det finns något som heter inre frid så måste jag vara nära nu, det var en enorm känsla.

Efter det bestämde Mikaela sig för att spara pengar och åka till Kina och utbilda sig till zhineng qigong-lärare. Ett beslut som förändrade hennes liv radikalt.

– När jag kom hem sa folk att de inte kände igen mig. Det strålade om mig och det hade det aldrig gjort tidigare, säger hon.

Är föreläsare

I dag jobbar Mikaela heltid som kanslist åt en idrottsförening och är därutöver föreläsare och qigong-lärare. Hon är sen snart två år tillbaka helt medicinfri. Mikaela har inte längre någon värk i kroppen, magproblemen är borta och hon är fri från depression och ångest, och adhd-symtomen är avsevärt lindrigare. Nu drömmer hon om att öppna ett eget qigong-center och inspirera andra till att må bättre.

– Jag vill visa att det går att gå från botten till toppen. Jag trodde mitt liv var slut, men om jag kunde ta mig från ett svart hål till att må fantastiskt så kan andra det.

På Mikaelas hemsida zhinengqigongwellness.se och Facebooksida finns mer att läsa mer om hennes föreläsningar och workshops i zhineng qigong.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!