Migrationsverket tar in polis mot sjuka Mal, 3

Nära att kvävas. Mal Osmani har precis fyllt tre. Han har en cp-skada som gör att han inte kan äta eller andas ordentligt. Utan den vård han får i Sverige skulle han ha svårt att överleva.
Foto: Privat
Idrottsstjärnor som har stöttat MalIlir Latifi, MMAFlera idrottsstjärnor har engagerat sig i Mals och hans familjs öde. En av dem är UFC-fajtern Ilir Latifi från Malmö.- Jag blev chockad över Migrationsverkets beslut. Att skicka hem ett så pass sjukt barn som uppenbart inte klarar av hemresan, det är tragiskt, sa han i början av oktober.
Foto: Mikael Sjöberg
Idrottsstjärnor som har stöttat MalKosovare Asllani, fotbollFotbollsspelaren Kosovare Asllani, anfallare i PSG och det svenska fotbollslandslaget har gjort en målgest för Mal. När hon gjorde mål mot Twente i Champions League formade hon sina fingrar till ett M."Så viktig 2-1-vinst mot Twente. I mitt firande visar jag ett 'M', en hyllning till Mal Osmani", skrev hon efteråt på Instagram.
Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån
Idrottsstjärnor som har stöttat MalLoret Sadiku, fotbollFotbollsspelaren Loret Sadiku, som i somras flyttade från Helsingborg till turkiska Mersin, blev berörd av pojkens situation.- Vad har han gjort för fel? Han kan inte hjälpa att han blivit sjuk. De svenska läkarna kan däremot hjälpa honom men myndigheterna väljer att skicka hem familjen. Det gör mig så enormt ledsen.
Foto: Ludvig Thunman

Utvisningshotade Mal Osmani, 3, riskerar att dö om han återvänder till hemlandet Kosovo.

Migrationsverket har lämnat över hans och familjens ärende till polisen, som kan använda tvång för att föra familjen ut ur landet.

Familjens hopp står nu till den ansökan om verkställighetshinder som deras juridiska ombud lämnat in.

Mal Osmani lider av en cp-skada som gör att han inte kan äta eller andas ordentligt.

Han sitter i rullstol och drabbas emellanåt av kräkningar som vid flera tillfällen har hotat att kväva honom.

Nekas uppehållstillstånd

Trots att läkare vid Blekingesjukhuset har kallat Mals tillstånd för livshotande utan den vård han sedan två år får i Sverige, har Migrationsverket inte beviljat honom eller hans föräldrar uppehållstillstånd.

Enligt myndigheten finns rätt vård att tillgå i hemlandet Kosovo. Något som tillbakavisas av familjen juridiska ombud Fredrik Ehrnford.

– Med de läkarintyg som finns är det utrett att han kommer att fara oerhört illa redan av resan dit. Till det kommer att det inte finns näringslösning, rehabilitering eller någon annan vård värd namnet i hans hemland.

"Ber dag och natt"

Situationen tär på familjen Osmani. Mamma Lindita Osmani, 34, har haft svårt att sova på grund av all stress och oro.

– Så är det fortfarande. Jag ber dag och natt. Jag ber Gud att hjälpa mig att behålla mitt förstånd så att jag kan hjälpa min son och familj.

Nu har Migrationsverket överlämnat ärendet till polisen, skriver tidningen Sydöstran.

Polisen har i sådana här fall rätt att använda tvång för att kunna föra ut utvisade personer ur landet, enligt Stefan Torstensson, polisinspektör och handläggare av verkställighetsärenden som tidningen pratat med.

Ny lag sedan 1 juli

I höstas överklagade Fredrik Ehrnford beslutet om att inte bevilja uppehållstillstånd till Migrationsöverdomstolen. Han hänvisade till den nya lag som trädde i kraft den första juli i år och som ska göra det lättare för barn att få uppehållstillstånd. Men domstolen beviljade inte något prövningstillstånd.

– Familjens humanitära skäl är alltså aldrig prövade enligt den nya lagen, som är snällare mot barn, säger Fredrik Ehrnford.

I och med det beslutet upphörde egentligen hans åtagande som juridiskt ombud åt familjen. Men han har fortsatt att engagera sig i familjens öde och nu står deras sista hopp till den ansökan om verkställighetshinder som han lämnade in i mitten av oktober.

"Inte logiskt"

Innan den ansökan är avgjord kan utvisningen enligt lag inte verkställas. Därför tycker Fredrik Ehrnford att det är märkligt att ärendet överlämnats till polisen. En farhåga är att polisen verkställer beslutet innan verkställighetshindret har prövats.

– Det här övergår mitt förstånd. Det kan vara så enkelt att den ena myndigheten inte vet vad den andra gör, någon annan rimlig förklaring kan jag inte finna.

Lindita Osmani har också svårt att förstå varför ärendet har lämnats till polis.

– Det är inte logiskt. Vårt ärende är ju öppet hos Migrationsverket, och att då skicka det till polisen är inte acceptabelt.

Måste hinderprövas

Pierre Karatzian vid Migrationsverkets pressjour säger att om ett beslut har vunnit laga kraft blir det också verkställbart.

Men han påpekar att polisen inte kan verkställa beslutet innan hindren är prövade.

– Ärendet har prövats av Förvaltningsrätten i Malmö och Kammarätten i Stockholm.

Polismyndigheten i Blekinge län är nu ansvarig för återvändandet till Kosovo men kan inte utvisa familjen innan Migrationsverket fattar beslut om det föreligger verkställighetshinder, säger han.

Fortsätter kämpa

Fredrik Ehrnford är ändå kritisk till Migrationsverkets hantering av ärendet.

– Det är svagt. Det finns bara ett rimligt slut på det här, och det är att ge familjen en prövning enligt den nya lagen och låta dem stanna.

Familjen Osmani tänker inte ge upp kampen för att få stanna i Sverige.

– Vi ska fortsätta kämpa, vi ska inte ge upp. Vi kom hit för att rädda vår sons liv och vi ska fortsätta. Vi vet att vi har ett stort stöd hos många svenskar i hela landet, säger Lindita.

Opererad flera gånger på Blekinge-sjukhuset

Har svårt att andas

Treårige Mal Osmani kan inte äta eller andas ordentligt och kräver ständig uppsyn. Han har opererats flera gånger på Blekingesjukhuset.

I Sverige sedan två år

Mal kom, tillsammans med sina föräldrar Lindita och Muhamad Osmani, till Sverige för drygt två år sedan från Pristina i Kosovo. Läkarna hade då meddelat familjen att tillräcklig vård inte fanns att tillgå i hemlandet.

Bor i Karlskrona

Familjen bor i Karlskrona, men har nekats asyl. Enligt Migrationsverket och Migrationsdomstolen finns det rätt vård att tillgå i hemlandet.

Kan räddas av lagändring

I juli i år trädde en ny paragraf i utlänningslagen i kraft, som ska ge barn och barnfamiljer möjlighet att få uppehållstillstånd om särskilt ömmande omständigheter föreligger.

Har överklagat

I maj, innan lagändringen trädde i kraft, överklagade familjens juridiska ombud domstolens avslag.

Nekades prövning

Den 19 september kom Migrationsöverdomstolens beslut om att inte pröva ärendet utifrån den nya lagen.

Ny process

Familjens juridiska ombud lämnade i oktober in en ansökan om verkställighetshinder.

Polis inkopplad

Migrationsverket har lämnat över ärendet till polisen, vars uppgift blir att verkställa avvisningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!