Badr Al-Taweel har stadgat sig i Sverige, med fru och vänner. Nu är han rädd för vad som kommer ske när han utvisas utan identitetshandlingar. Foto: PrivatBadr Al-Taweel har stadgat sig i Sverige, med fru och vänner. Nu är han rädd för vad som kommer ske när han utvisas utan identitetshandlingar. Foto: Privat
Badr Al-Taweel har stadgat sig i Sverige, med fru och vänner. Nu är han rädd för vad som kommer ske när han utvisas utan identitetshandlingar. Foto: Privat
I stället för sina originaldokument fick Badr Al-Taweel ett datorskrivet brev av Migrationsverket.I stället för sina originaldokument fick Badr Al-Taweel ett datorskrivet brev av Migrationsverket.
I stället för sina originaldokument fick Badr Al-Taweel ett datorskrivet brev av Migrationsverket.

Migrationsverket slarvade bort pass – nu utvisas Badr

Publicerad

Utan pass, ID och medborgarcertifikat utvisas Badr Al-Taweel från Sverige. 

Detta efter att Migrationsverket slarvade bort hans originaldokument.

– Det känns hemskt, jag är jätterädd för att resa tillbaka till Irak utan mina identitetshandlingar, säger Badr Al-Taweel.

Efter att ha blivit hotad för sin sunnimuslimska tro i hemlandet Irak flydde den nu 24-åriga Badr Al-Taweel till Sverige. När han kom till Malmö år 2014 gjorde han en asylansökan hos Migrationsverket. Då lämnade Badr också in sina identifikationshandlingar, så som pass, irakiskt medborgarcertifikat och ID-kort, till Migrationsverket. Under två år studerade och arbetade han i Sverige.

– Jag reste till Sverige för att komma undan hoten från terroristiska grupper i Irak. Jag ville skapa mig ett tryggt och stabilt liv, säger Badr Al-Taweel.

Under hösten 2016 fick Badr ett avslag på sin asylansökan, som han och hans advokat sedan överklagade hos Migrationsdomstolen i februari 2017. I detta skede lämnade han också in sitt födelsebevis till Migrationsverket. Även denna gång fick Badr avslag på sin asylansökan och förberedde sig för att åka tillbaka till Irak i april samma år.

– När jag fick reda på beskedet packade jag mina saker, tog avsked från mina vänner och min fru. Jag kände mig ledsen för att lämna det liv som jag hade byggt upp, säger han.

Migrationsverket slarvade bort identitetshandlingarna

Migrationsverket hjälpte Badr med skjuts till Kastrups flygplats, dagen då han skulle resa tillbaka till hemlandet.

– Efter tio minuter frågade chauffören mig ifall jag hade med mig mina originaldokument. Jag svarade nej, för Migrationsverket hade ju tagit dem när jag sökte asyl för första gången. Då fick bilen vända om och köra tillbaka till Migrationsverket, för att leta upp mina handlingar.

Badrs originaldokument återfanns inte den dagen och han fick beskedet att invänta svar från Migrationsverket.

– De ringde tillbaka efter en vecka och sa att de inte hade hittat mina dokument, men de sa att de skulle leta vidare och höra av sig om ett nytt avresedatum.

Foto: SAMUEL UNéUS

Efter en månad fick Badr beskedet att Migrationsverket inte hade funnit hans originaldokument. Migrationsverket hörde då av sig till den irakiska ambassaden i Stockholm, för att fråga om han kunde lämna Sverige och komma in i Irak – utan originaldokument. Enligt den Svenska ambassadens hemsida avvisas resenärer direkt vid flygplatsen, om de kommer till Irak utan giltiga tillstånd, visum och/eller resedokument. Trots det godkände Iraks ambassad i Stockholm Migrationsverkets förfrågan.

– Jag känner mig otrygg och rädd när jag tänker på att åka tillbaka, speciellt utan några dokument som kan styrka min identitet. Utan mitt pass vet jag dessutom inte hur jag ska kunna få ett nytt, säger Badr. 

Angav felskrivet namn i brevet

I stället för sina originaldokument fick Badr ett datorskrivet brev från sin handläggare på Migrationsverket, ett papper som skulle styrka hans identitet. På papperet tar Migrationsverket på sig ansvaret för att ha slarvat bort Badrs originaldokument. För att visa att brevet gällde just Badr, angavs vad som skulle varit hans namn. Namnet var däremot felangivet. Pappret innehöll också andra språkliga fel, som skulle kunna dra ner intrycket av brevets äkthet.

– Jag är orolig för att hamna i fängelse när jag kommer till flygplatsen i Irak. De är hårda med papper som stärker ens identitet där. Jag tvivlar på att jag ens hade kommit in i Sverige med detta papper.

Identitetsintyg från Iraks ambassad anses inte som godkända identitetshandlingar i Sverige, enligt Migrationsverkets hemsida.

Badr har överklagat avslaget på sin asylansökan ytterligare en gång. Han har även polisanmält händelsen, samt anmält Migrationsverket till justitieombudsmannen.

Har ingen standardprocedur

Migrationsverket understryker att de inte uttalar sig om specifika ärenden, men att originaldokument som lämnas in av asylsökande personer registreras och omhändertas av dem tills vidare. Den som tillfälligt överlämnar sina dokument till Migrationsverket får ett kvitto på att deras handlingar är inlämnade. 

Hur det går till när Migrationsverket förlorat någons originaldokument kan de inte svara på.

– Vi har ingen direkt standardprocedur för hur det ska gå till när originaldokument slarvas bort, det ska ju inte hända, säger Lisa Bergman, presstalesperson vid Migrationsverket.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag