Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Migrationsverket slarvade bort pass – nu utvisas Badr

Badr Al-Taweel har stadgat sig i Sverige, med fru och vänner. Nu är han rädd för vad som kommer ske när han utvisas utan identitetshandlingar. Foto: Privat
I stället för sina originaldokument fick Badr Al-Taweel ett datorskrivet brev av Migrationsverket.

Utan pass, ID och medborgarcertifikat utvisas Badr Al-Taweel från Sverige. 

Detta efter att Migrationsverket slarvade bort hans originaldokument.

– Det känns hemskt, jag är jätterädd för att resa tillbaka till Irak utan mina identitetshandlingar, säger Badr Al-Taweel.

Efter att ha blivit hotad för sin sunnimuslimska tro i hemlandet Irak flydde den nu 24-åriga Badr Al-Taweel till Sverige. När han kom till Malmö år 2014 gjorde han en asylansökan hos Migrationsverket. Då lämnade Badr också in sina identifikationshandlingar, så som pass, irakiskt medborgarcertifikat och ID-kort, till Migrationsverket. Under två år studerade och arbetade han i Sverige.

– Jag reste till Sverige för att komma undan hoten från terroristiska grupper i Irak. Jag ville skapa mig ett tryggt och stabilt liv, säger Badr Al-Taweel.

Under hösten 2016 fick Badr ett avslag på sin asylansökan, som han och hans advokat sedan överklagade hos Migrationsdomstolen i februari 2017. I detta skede lämnade han också in sitt födelsebevis till Migrationsverket. Även denna gång fick Badr avslag på sin asylansökan och förberedde sig för att åka tillbaka till Irak i april samma år.

– När jag fick reda på beskedet packade jag mina saker, tog avsked från mina vänner och min fru. Jag kände mig ledsen för att lämna det liv som jag hade byggt upp, säger han.

Migrationsverket slarvade bort identitetshandlingarna

Migrationsverket hjälpte Badr med skjuts till Kastrups flygplats, dagen då han skulle resa tillbaka till hemlandet.

– Efter tio minuter frågade chauffören mig ifall jag hade med mig mina originaldokument. Jag svarade nej, för Migrationsverket hade ju tagit dem när jag sökte asyl för första gången. Då fick bilen vända om och köra tillbaka till Migrationsverket, för att leta upp mina handlingar.

Badrs originaldokument återfanns inte den dagen och han fick beskedet att invänta svar från Migrationsverket.

– De ringde tillbaka efter en vecka och sa att de inte hade hittat mina dokument, men de sa att de skulle leta vidare och höra av sig om ett nytt avresedatum.

Foto: SAMUEL UNéUS

Efter en månad fick Badr beskedet att Migrationsverket inte hade funnit hans originaldokument. Migrationsverket hörde då av sig till den irakiska ambassaden i Stockholm, för att fråga om han kunde lämna Sverige och komma in i Irak – utan originaldokument. Enligt den Svenska ambassadens hemsida avvisas resenärer direkt vid flygplatsen, om de kommer till Irak utan giltiga tillstånd, visum och/eller resedokument. Trots det godkände Iraks ambassad i Stockholm Migrationsverkets förfrågan.

– Jag känner mig otrygg och rädd när jag tänker på att åka tillbaka, speciellt utan några dokument som kan styrka min identitet. Utan mitt pass vet jag dessutom inte hur jag ska kunna få ett nytt, säger Badr. 

Angav felskrivet namn i brevet

I stället för sina originaldokument fick Badr ett datorskrivet brev från sin handläggare på Migrationsverket, ett papper som skulle styrka hans identitet. På papperet tar Migrationsverket på sig ansvaret för att ha slarvat bort Badrs originaldokument. För att visa att brevet gällde just Badr, angavs vad som skulle varit hans namn. Namnet var däremot felangivet. Pappret innehöll också andra språkliga fel, som skulle kunna dra ner intrycket av brevets äkthet.

– Jag är orolig för att hamna i fängelse när jag kommer till flygplatsen i Irak. De är hårda med papper som stärker ens identitet där. Jag tvivlar på att jag ens hade kommit in i Sverige med detta papper.

Identitetsintyg från Iraks ambassad anses inte som godkända identitetshandlingar i Sverige, enligt Migrationsverkets hemsida.

Badr har överklagat avslaget på sin asylansökan ytterligare en gång. Han har även polisanmält händelsen, samt anmält Migrationsverket till justitieombudsmannen.

Har ingen standardprocedur

Migrationsverket understryker att de inte uttalar sig om specifika ärenden, men att originaldokument som lämnas in av asylsökande personer registreras och omhändertas av dem tills vidare. Den som tillfälligt överlämnar sina dokument till Migrationsverket får ett kvitto på att deras handlingar är inlämnade. 

Hur det går till när Migrationsverket förlorat någons originaldokument kan de inte svara på.

– Vi har ingen direkt standardprocedur för hur det ska gå till när originaldokument slarvas bort, det ska ju inte hända, säger Lisa Bergman, presstalesperson vid Migrationsverket.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!