Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Migranternas protest i Malmö avbryts

<p>EU-migranterna har i flera veckor sovit i en tunnel i närheten av Stadshuset i Malmö. </p>Foto: FRITZ SCHIBLI
<p>Men nu gör kylan att den boendesituationen inte längre är hållbar.</p>Foto: FRITZ SCHIBLI
<p>Beslutet togs efter att de protesterande haft ett möte tillsammans.</p>Foto: FRITZ SCHIBLI
<p><br></p>Foto: Fritz Schibli
<p>Så här såg det ut för cirka tre veckor sedan när EU-migranter och aktivister tågade mot stadshuset för att protestera mot att de avhystes från sitt läger vid Sorgenfri.</p>Foto: Tomas Leprince

Protesten utanför Stadshuset avbryts.

Det bekräftar Johanna Nilsson vid Nätverket för romers rättigheter.

– Det är för att fokusera på att lösa den akuta boendesituationen nu när det snöar och är minusgrader i Malmö, säger hon.

Det är över tre veckor sen polisen gick in och bistod Malmö stad i att avhysa de EU-migranter som bott i Sorgenfrilägret.

De boende och protesterande gick raka vägen till Stadshuset i Malmö för att få till ett samtal med ansvariga kommunalråd.

Där har de blivit kvar och protesterat sedan dess. De senaste veckorna har de sovit i cykeltunneln i anslutning till Stadshuset.

Nu meddelar Nätverket för romers rättigheter att protesten avbryts till följd av kylan.

– Det är för att fokusera på att lösa den akuta boendesituationen nu när det snöar och är minusgrader i Malmö, säger Johanna Nilsson vid nätverket.

Kommer fortsätta protestera i andra former

Beslutet togs efter att de protesterande haft ett möte tillsammans. Även om de flyttar från cykeltunneln kommer protesten att fortsätta i andra former, det är dock oklart hur.

– Vi kommer inom några dagar bjuda till en presskonferens där vi kommer klargöra vad som hänt och hur vi kommer göra, säger Johanna Nilsson.

Just nu jobbar nätverket med att få fram nödboenden till de protesterande. Hittills ska de ha fått fram nästan ett hundratal tak över huvudet, enligt Johanna Nilsson.