Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Michelle ska inte få försvinna obemärkt”

Michelles liv skildras i dokumentärserien ”Frihet är dunder” i SVT.
Foto: PRIVAT

Michelle Bureland Ekholm, 20, dog i en tillnyktringscell i polishuset i Lund. 

I en ny dokumentär som sänds i SVT berättas hennes historia. 

Om hennes skratt och förmåga att underhålla. Men också om droger och prostitution. 

– Jag vill att Michelles liv ska uppmärksammas. Hon ska inte få försvinna obemärkt ifrån den här planeten, säger Michelles mamma Anne-Sofie Ekholm. 

På förmiddagen den 4 november 2016 hittades 20-åriga Michelle Bureland Ekholm livlös i en cell i polishuset i Lund. Hjärt- och lungräddning inleddes omedelbart men hennes liv gick inte att rädda. 

Dagen innan hade hon skrivits ut från det behandlingshem som hon vårdades på. Samma kväll hittades hon utomhus av en väktare som bedömde att hon var påverkad av något. Michelle omhändertogs därför av polis och sattes i arresten.

Enligt obduktionen dog Michelle sannolikt av läkemedelsförgiftning med metadon.

Michelle Bureland Ekholms liv tog slut i en tillnyktringscell i polishuset i Lund.
Foto: SVT

Mamma Anne-Sofie: ”Aldrig lugn”

Michelle var 14 år när hon låstes in på behandlingshem för första gången. I SVT-dokumentärserien ”Frihet är dunder” tecknas en bild av en tjej som var omtänksam och full av humor. 

– Hon kunde konsten att fängsla människor, hon var som en stand up-komiker, säger Erika, som var Michelles praktikhandledare på en gård i Skåne, i dokumentären. 

Men det fanns en annan sida också. Polisen har 4 000 sidor som handlar om Michelle. Statliga behandlingshem över 2 000 sidor.

– Kring Michelle var det aldrig riktigt lugnt, så jag var aldrig lugn, säger Michelles mamma Anne-Sofie Ekholm i dokumentären.

I dokumentären berättas om mammans sjukdom ms. Och hur den begränsade hennes fysiska möjligheter att hålla Michelle hemma. 

– Man har bara ordet kvar, och lyssnar de inte på ordet så har man inga fler verktyg, säger hon. 

Michelle levde ett kringflackande liv. Hon kunde leva månader på rymmen från sis-hem. Anne-Sofie Ekholm tycker att det borde vara nolltolerans mot rymningar. 

– Jag ser det som den farligaste perioden för då kan de inte åka hem och vilka tar sig an de rymmande personerna? Jo, ofta är det äldre killar som utnyttjar dem och för in dem i ett tyngre missbruk, säger hon i dokumentären. 

Michelles mamma Anne-Sofie Eklund vill att en ärlig bild av hennes dotter visas upp i dokumentärserien ”Frihet är dunder” i SVT.
Foto: SVT

Drogs in i prostitution

I ett brev till socialen skrev Michelle att hennes missbruk endast ägt rum då hon varit på rymmen.

”Jag hatar droger och är trött på den här skiten. Suttit inne i så många år nu.”

Michelle hamnade också i prostitution.

– De flesta gillar ju unga tjejer och vi var ju unga, berättar Michelles vän, som också hade en profil på sajten, i dokumentären.

– Man var ju tvungen att skriva att man är 18 men sen kunde man skriva i de privata chattarna att man egentligen var yngre men ändå erfaren. 

För mamma Ann-Sofie Ekholm är det viktigt att dokumentären inte visar upp en polerad bild av sin dotters liv. 

– Det var precis så här hennes liv var. Och att sticka under stol med det hade inte känts bra, säger hon till Kvällsposten. 

– Men hon var ju så mycket mer än bara knarkare och prostituerad. 

Michelle skulle ha tittats till minst en gång i kvarten i arresten i Lund, men en övervakningsfilm visar att det vid ett tillfälle under natten dröjde drygt 40 minuter.
Foto: Polisen

Polisen medger fel

Michelles död har lett till flera utredningar och rättsligt efterspel. 2017 lade åklagare ned en förundersökning mot personalen på arresten i Lund. Ingen ställdes till svars för Michelles död.

Men dödsfallet har också lett till en JO-anmälan. I sitt yttrande till JO medgav polisen att tillsynen av Michelle inte följde föreskrifterna. Hon skulle ha tittats till minst en gång i kvarten, men en övervakningsfilm visar att det vid ett tillfälle under natten dröjde drygt 40 minuter. Dessutom saknas anteckningar om vad som observerats och gjorts i samband med tillsynen. ”Detta är naturligtvis inte godtagbart”, skrev polisens jurister.

Samma dag som Michelle hittades på gatan i Lund hade hon skrivits ut från ett behandlingshem i Skåne. 

– De skrev ut henne och ställde henne på gatan i Lund – hon som bott i Stockholm – utan mobil, pengar och tågbiljett. Utan planering från Socialtjänstens håll. Jag menar att chefen begått ett tjänstefel, har mamma Anne-Sofie Ekholm tidigare sagt. 

Förra året åtalades dåvarande institutionschefen på behandlingshemmet för att ha skrivit ut Michelle, utan att syftet med vården var uppnådd.

Även inspektionen för vård och omsorg (IVO) och en lex Sarah-utredning kom fram till liknande slutsatser.

Men institutionschefen frikändes för tjänstefel.

Ann-Sofie Ekholm är besviken på hur samhället har behandlat hennes dotter. Genom sin medverkan i dokumentären vill hon lyfta fram att det finns skyddssystem i samhället som inte fungerar i dag. 

– Michelle var uppmärksammad av socialtjänst överallt och ändå kunde hon dö bara så där. Det får inte glömmas bort.

Dokumentärserien ”Frihet är dunder” är i fyra delar och går att se på SVT Play

Enligt Anne-Sofie Ekholm var Michelle mammig. ”Hon höll koll på mig och ville vara i min närhet”.
Foto: SVT
Anne-Sofie Ekholm beskriver Michelle som rolig och aktiv som barn: ”Hon hade många kompisar, men inte någon bästis. Hon tyckte om att vara med många olika personer. Det har jag i efterhand tänkt att det kanske var problemet att hon sprang runt och ville vara med olika och inte bara tydde sig till en.
Foto: SVT

TV: Polisen medger fel i tillsynen av Michelle

20-åriga Michelle hittades livlös i cellen. Polisens jurister: "Naturligtvis inte godtagbart"

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!