Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michelle dog i arresten – polisen erkänner fel

Michelle Bureland Ekholm omhändertogs och togs till polisens arrest i Lund. Där dog hon.
Foto: PRIVAT
Övervakningsbild från arresten när Michelle, 20, dog.
Foto: Polisen
Michelle Bureland Ekholm lades in för tillnyktring i polishuset i Lund. Dagen efter dog hon i cellen.
Foto: JOACHIM WALL
Michelle blev 20 år gammal.
Foto: Privat

Michelle Bureland Ekholm, 20, hittades livlös i cellen och hennes liv gick inte att rädda. Nu medger polisen att tillsynen i arresten brast. 

Hon skulle ha tittats till minst en gång i kvarten, men en övervakningsfilm visar att det vid ett tillfälle under natten dröjde drygt 40 minuter, rapporterar Sydsvenskan. 

– Jag blir bara förbannad för det har de vetat hela tiden, säger Michelles mamma Ann-Sofie Ekholm. 

20-åriga Michelle Bureland Ekholm hittades utomhus av en väktare sent en kväll i november förra året. Hon bedömdes vara påverkad av något och omhändertogs av polisen. Hon fördes till till polishuset i Lund där hon lades in i en tillnyktringscell.

På förmiddagen dagen efter, den 4 november, hittades hon livlös i cellen. Hjärt-och lungräddning inleddes omedelbart samtidigt som ambulans larmades. Men insatserna var förgäves, hennes liv gick inte att rädda.

Enligt obduktionen dog Michelle sannolikt av läkemedelsförgiftning med metadon. 

Förundersökning lades ner

Åklagare Jan Pernvi startade en förundersökning om tjänstefel mot arrestpersonalen. Men den 13 februari lades den ner med motiveringen att  det inte finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats av polisanställd.

– Personalen har följt de regler och rutiner som ligger i ansvaret för frihetsberövade personer i polisens arrestavdelning, sa Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i region syd då.

"Naturligtvis inte godtagbart"

Men dödsfallet har också lett till en JO-anmälan. Och i sitt yttrande till JO medger polisen att tillsynen av kvinnan inte följde föreskrifterna, rapporterar Sydsvenskan.  

Hon skulle ha tittats till minst en gång i kvarten, men en övervakningsfilm visar att det vid ett tillfälle under natten dröjde drygt 40 minuter. Dessutom saknas anteckningar om vad som observerats och gjorts i samband med tillsynen. "Detta är naturligtvis inte godtagbart", skriver polisens jurister.

Michelle Bureland Ekholm blev 20 år gammal.
Foto: Privat

Mamman kritisk

Michelles mamma Ann-Sofie Ekholm har varit mycket kritisk till agerandet kring dotterns död. Polisens yttrande till JO gör henne upprörd. 

– Mitt förtroende för polisväsendet är lika med noll. Jag blir nästan ännu mer arg av det här, säger hon.

– För mig spelar det här ingen roll, jag får inte tillbaka Michelle och det är ingen som kommer ställas till svars. 

Michelle skulle ha tittats till minst en gång i kvarten, men en övervakningsfilm visar att det vid ett tillfälle under natten dröjde drygt 40 minuter.
Foto: Polisen

Saknas film från två timmar

Polisen saknar övervakningsbilder från två timmar under natten. Ann-Sofie Ekholm ställer sig frågande till hur det kan gå till så och hur åklagaren kunde lägga ner förundersökningen. 

– Enligt åklagaren var det inte relevant att det saknades två timmars filmmaterial. Hur kan man säga så? Hur ska jag kunna veta vad som hänt Michelle under de två timmarna? 

Ann-Sofie Ekholm kommer fortsätta kämpa för sin dotter efter hennes död. 

– Jag håller på varje dag med det här. Jag har slagits för Michelle hela livet och det kommer jag fortsätta göra. 

Tidigare har det LVH-hem där Michelle bodde kritiserats för att ha skrivit ut henne på felaktiga grunder. Det skedde dagen innan hon omhändertogs av polisen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!