Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michelle dog i arresten – misstänkt tjänstefel

Michelle, 20, dog i polisens cell.
Foto: Privat
Mamma Anne-Sofie Ekholm är kritisk till polisen och JO.
Foto: Privat
Michelle Bureland Ekholm dog i polisens cell.
Foto: Joachim Wall

Michelle Bureland Ekholm, 20, hittades livlös i cellen och hennes liv gick inte att rädda

Polisen har fått viss kritik, JO har lagt ner sitt ärende – och nu pågår ytterligare en förundersökning om tjänstefel.

– Herregud, om LVM-hemmet inte släppt ute henne på gatan hade hon inte dött hos polisen överhuvudtaget, säger Michelles mamma Anne-Sofie Ekholm.

Michelle Bureland Ekholm hittades på gatan i Lund i november 2016 och dog senare i polisens arrest. Enligt obduktionen dog Michelle sannolikt av läkemedelsförgiftning med metadon.

Polisen har fått en viss kritik från justitieombudsmannen för att ha brustit i tillsynen av Michelle – men ingen har hållits skyldig för hennes död. 


LÄS MER: Ingen hålls ansvarig för Michelles död 


Den väktare som hittade flickan mitt i natten JO-anmälde Statens Institutionsstyrelse (Sis) bara några dagar efter dödsfallet. "Hur är det möjligt att LVM kunde skriva ut henne och därmed inte ta något ansvar då 'psyk-akuten' avvisade henne?"

I den granskning som JO inledde tillbakavisar dock Sis-hemmet händelseförloppet och konstaterar att ord står mot ord. 

Med anledningen av att en förundersökning har inletts kopplat till Sis-hemmet där Michelle bodde har JO avslutat sitt ärende.

Förundersökningen gäller misstänkt tjänstefel på LVM-hemmet. Enligt kammaråklagare Lisa Åberg finns är ingen enskild person brottsmisstänkt. 

– Det är en fråga som jag tittar på just nu, vem som skulle kunna vara misstänkt. Flickans mamma anmälde detta, säger åklagaren till Nyhetsbyrån Siren.

"Jobbig klient"

Mamma Anne-Sofie Ekholm gjorde en polisanmälan mot en chef på LVM-hemmet kort efter att Michelle dog. 

Hon vill förstås ha svar på exakt vad som hände och vad som gick fel – men är kritisk till att det tagit så här lång tid.

– Jag förväntade mig att polisen skulle agera utifrån polisanmälan. Det är inget nytt för mig att de faktiskt gör det, säger hon. 


Michelle skulle ha tittats till minst en gång i kvarten, men en övervakningsfilm visar att det vid ett tillfälle under natten dröjde drygt 40 minuter.
Foto: Polisen

Förra året lade åklagare Jan Pernvi ned en förundersökning mot arrestpersonalen. Ingen ställdes till svars för Michelles död. 

– Herregud, om LVB-hemmet inte släppt ut henne på gatan hade hon inte dött hos polisen överhuvudtaget. LVM-hemmet skrev ut henne för att hon var en jobbig klient. 

– De skrev ut henne och ställde henne på gatan i Lund – hon som bott i Stockholm – utan mobil, pengar och tågbiljett. Utan planering från Socialtjänstens håll. Jag menar att chefen begått ett tjänstefel. 


LÄS MER: Polisen medger fel efter Michelles död 


"Förstår inte"

Förundersökningen mot arrestpersonalen lades ner och JO lade ner sin utredning. 

Anne-Sofie Ekholm har farhågor om att ytterligare en utredning ska läggas ned. 

– Det är jättebra om de går till botten med det här, det är min uppfattning. Men om det bara ska läggas ner hela tiden så förstår jag inte varför JO få utreda det här i lugn och ro. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!