Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Michelle, 20, dog i sin cell – nu döms chefen

Michelle Ekholm, 20, som dog i en poliscell i Lund 2016, hade felaktigt skrivits ut från ett behandlingshem. På måndagen fälldes hemmets chef i hovrätten.

Han får dagsböter för tjänstefel eftersom utskrivningsbeslutet saknade laglig grund, uppger SVT Nyheter Skåne. 

Den 3 november 2016 skrevs Michelle Ekholm ut från behandlingshemmet i Lund där hon hade vårdats för sitt missbruk. Med sig hade hon läkemedlet metadon.

– De skrev ut henne och ställde henne på gatan i Lund – hon som bott i Stockholm – utan mobil, pengar och tågbiljett. Utan planering från socialtjänstens håll. Jag menar att chefen begått ett tjänstefel, har mamma Anne-Sofie Ekholm sagt. 

Samma kväll hittades Michelle utomhus av en väktare som bedömde att hon var påverkad av något. 20-åringen omhändertogs av polis och sattes i arrest.

Michelle Ekholm, 20, hittades död i polisarresten i Lund i november 2016. Tre och ett halvt år senare döms en person för tjänstefel i ärendet.
Foto: PRIVAT
Michelle skulle ha tittats till minst en gång i kvarten i arresten i Lund, men en övervakningsfilm visade att det vid ett tillfälle under natten dröjde drygt 40 minuter.
Foto: POLISEN
Michelles mamma Anne-Sofie Eklund har i en SVT-dokumentär berättat om sin besvikelse över hur samhället behandlat hennes dotter.
Foto: SVT

Hittad livlös i cellen

Nästa dag hittades hon livlös i cellen. Hon hade dött av läkemedelsförgiftning med metadon.

Tre och ett halvt år senare, i juni 2020, åtalades institutionschefen på behandlingshemmet för tjänstefel – för att ha skrivit ut Michelle Ekholm utan att syftet med vården var uppnådd.

– Hon hamnade vind för våg i en stad som inte var hennes hemstad. Där hon egentligen inte hade något skyddsnät överhuvudtaget, sa kammaråklagare Lisa Åberg då till SVT.  

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och en lex Sarah-utredning kom fram till liknande slutsatser.

Nekade till brott

Chefen förnekade brott och hävdade att Michelle Ekholm skrivits ut för att få hjälp av psykiatrin. Han frikändes i oktober av Lunds tingsrätt.

”Michelle Ekholm befann sig – vad utredningen visar – inte i en akut missbrukssituation. Vid sådana förhållanden har utskrivningsbeslutet inte saknat laglig grund”, hette det då.

Men domen överklagades till hovrätten, som på måndagen dömde chefen för behandlingshemmet till 40 dagsböter för tjänstefel.

Saknade laglig grund

Skälet för domen är, enligt SVT Nyheter Skåne, att utskrivningsbeslutet saknat laglig grund.

Sveriges Television har gjort en dokumentär om Michelles öde. I den berättar hennes mamma Ann-Sofie Ekholm om sin besvikelse över hur samhället behandlade hennes dotter. 

– Michelle var uppmärksammad av socialtjänst överallt och ändå kunde hon dö bara så där. Det får inte glömmas bort, säger Ann-Sofie Ekholm i SVT-dokumentären ”Frihet är dunder”.

Detta har hänt

• Michelle Bureland Ekholm hittades på gatan i Lund i november 2016 och dog senare i polisens arrest. Enligt obduktionen dog Michelle sannolikt av läkemedelsförgiftning med metadon.

• 2017 lade åklagare ned en förundersökning mot arrestpersonalen. Ingen ställdes till svars för Michelles död. 

• Men dödsfallet ledde också till en JO-anmälan. Och i sitt yttrande till JO medgav polisen att tillsynen av kvinnan inte hade följt föreskrifterna.  

Hon skulle ha tittats till minst en gång i kvarten, men en övervakningsfilm visade att det vid ett tillfälle under natten dröjde drygt 40 minuter. 

• Dessutom saknades anteckningar om vad som observerats och gjorts i samband med tillsynen. ”Detta är naturligtvis inte godtagbart”, skrev polisens jurister.

• Institutionschefen på det LVM-boende som, dagen före hennes död, skrev ut Michelle åtalades för tjänstefel – men friades i oktober 2020.

• Den 14 juni 2021 upphävde hovrätten den friande domen och dömde mannen till 40 dagsböter.

TV: Michelles mamma ifrågasätter myndigheternas agerande

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!