Micaela, 24, fixar en digital Pridefestival

Micaela Kallaris är projektledare för Helsingborg Pride.
Foto: Privat
Helsingborg Pride blir helt digital i år.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronapandemi tvingar Pridefestivalen i Helsingborg att tänka om. 

Festivalen arrangeras som planerat, men i en lite annan form – den kommer nämligen att vara helt digital. 

– Att ställa in var inte ett alternativ, säger Micaela Kallaris, projektledare. 

Micaela Kallaris, 24, berättar att hon och Albin Ganovic, som också är projektledare för festivalen, länge hoppades att Helsingborg Pride skulle kunna genomföras som planerat, i fysisk form. 

Men på grund av den rådande corona-pandemin tvingades de tänka om. 

– Vi ville hålla festivalen ändå och anpassa till restriktionerna, men det gick inte att göra på ett bra och ansvarsfullt sätt, så vi bestämde oss för att digitalisera hela festivalen. Det var bara att tuta och köra, säger Micaela. 

The Mamas uppträder på digitala Helsingborg Pride
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Att ställa in var inte ett alternativ”

Festivalen sänds via festivalens hemsida den 31 juli och 1 augusti, och bjuder bland annat på uppträdande av Melodifestivalen-vinnarna The Mamas, panelsamtal med komikern Marika Karlsson, och dragshow i form av amerikanska Peppermint. 

Invigningstalet håller politikern Alice Bah Kuhnke. 

– Det är absolut tråkigt att inte kunna göra det på plats, men att ställa in var inte ett alternativ. Det blir bra det här också, säger Micaela Kallaris. 

Micaela berättar att HBTQIA-världen drabbats hårt av vårens pandemi och den ensamhet som den inneburit för många, och att det därför kändes viktigt att låta festivalen bli av i någon form. 

– Generellt tänker jag att folk som är en minoritet eller lever i ett utanförskap drabbats av pandemi på det sättet att våra mötesplatser och trygga rum inte finns tillgängliga. När de försvinner tror jag att många puttas in i en viss ensamhet, jag tror att det har drabbat vissa hårt, även om det ju drabbar alla. 

”En enda stor folkfest” 

I år är inte Micaelas första Pride-festival. Hon har sedan 2017 arbetat som medarrangör på Malmö Pride, och som besökare besökte hon festivalen första gången 2016. 

– När jag fick chansen att vara involverad i Pride var jag egentligen ganska ny, men det var en superchans och en stor grej för mig. Jag hade nyligen kommit ut och det var en väldigt skön plats att vara på, säger hon. 

Sedan dess har hon, vid sidan av sina studier, arbetat med Malmö och Helsingborg Pride på mellan 50 och 80 procent, berättar hon. 

Nu ser hon framemot årets Helsingborg Pride, trots den ovanliga formen. 

– Pride är ju en enda stor folkfest, och det växer varje år. Jag är glad att vi ändå kan göra det på det här sättet. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!