Mia-Jonas Plunteman vill överbrygga fördomar som nämndeman i Helsingborgs tingsrätt. Foto: Privat

Mia-Jonas Plunteman vill överbrygga fördomar som nämndeman i Helsingborgs tingsrätt.

 Foto: Privat

Mia-Jonas blir första hen som är nämndeman

Publicerad

Mia–Jonas Plunteman blir första nämndemannen i Helsingborg med en könsöverskridande identitet.

Nu tar hen plats i tingsrättens nämnd.

– Troligen är jag den första i Sverige. I Helsingborg är jag definitivt den enda och många tycker att det är bra.

Mia-Jonas Plunteman, 31, blir inte bara ny nämndeman i Helsingborg – hen för också in ett nytt pronomen i kåren.

Mia-Jonas identifierar sig inte enbart som kvinna och inte enbart som man.

– Jag tror att det är en god tanke att låta olika perspektiv vara representerade i nämnden, säger hen som nu vill bli en förebild för andra hbtq-personer att ta mer plats.

– Jag hoppas att fler människor vågar vara sig själva mer.

Mia-Jonas berättar att valet av pronomen handlar om att bli respekterad för sin identitet.

– För mig är det viktigt att bli kallad för hen, jag har en könsöverskridande identitet och är bekväm både som kvinna och man. Jag vill inte bli klassificerad.

Som nämndeman kommer Mia-Jonas att representera Sveriges befolkning vid domstolsbesluten vid tingsrätten i Helsingborg.

"Positivt överraskade"

Bland annat kommer hen att lägga kraft på allmänna ungdomsärenden. I sin roll som kommunalpolitiker för Socialdemokraterna har Mia-Jonas jobbat för att motverka fördomar och hbt–certifiera Helsingborg.

– Det förekommer många fördomar i samhället, de kommer fram i medier och många stämplar människor fort, det tycker jag är obehagligt, säger hen.

Även om det finns de som är kritiska får Mia-Jonas mycket stöd för sitt arbete.

– Jag får mejl från personer som tackar mig, och då känner att jag gör rätt. Jag har ju tagit steget att byta namn och kommer in med klackar, kavaj och örhängen det påverkar människor.

– Jag får ganska mycket blickar, tyvärr. När jag presenterar mig så vet inte folk hur de ska placera mig. Jag är ganska bra på att hantera det offentliga rummet.

Det kan nog bli en kulturkrock i tingsrätten tror Mia–Jonas. Men krockarna uppstår i flera sammanhang och behöver inte vara någonting negativt.

– Folk blir ofta positivt överraskade av vad jag har att tillföra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag