Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frederiksen hyr in jurister i kamp mot sexismen

Statsminister Mette Frederiksen har fått nog av manliga övergrepp – nu erbjuder hon juridisk hjälp till offren.Foto: FRANCIS DEAN/SHUTTERSTOCK
Sammanlagt 322 kvinnliga politiker berättar om sexismen i politiken, som här i folketinget på Christiansborg.Foto: FRITZ SCHIBLI

Danmarks statsminister Mette Frederiksen ,S, ställer upp med juridisk hjälp åt kvinnliga politiker som utsatts för sexism och övergrepp.

Det kommer som en reaktion på ett me too-upprop som skrivits under av 322 kvinnliga politiker. Även 543 kvinnliga läkare kräver ett stopp för sexismen.

– Det är tydligt att kulturen behöver förändras, skriver Mette Frederiksen på Instagram.  

De senaste veckorna har allt fler kvinnor i det danska yrkeslivet protesterat öppet mot att utsättas för sexism och övergrepp från sina manliga kolleger.

Det startade med att tv-programledaren Sofie Linde i direktsändning berättade hur hon i början av sin karriär krävts på sexuella tjänster av en manlig chef.

Det har fortsatt med att kvinnliga journalister på tidningen Ekstrabladet avslöjat en genomsexualiserad, mansdominerad redaktionsmiljö.

Protester från många håll

Sammanlagt har över 1600 kvinnor i mediebranschen protesterat mot arbetsvillkoren.

Nyligen har 543 kvinnliga läkare skrivit under ett motsvarande upprop för att komma till rätta med de destruktiva, diskriminerande strukturerna i sin bransch.

Även beslutsfattarna själva – 322 kvinnliga politiker – har nu gått ut gemensamt och i ett debattinlägg i tidningen Politiken krävt att alla partier gör upp med sexismen.

Fick ett finger i skrevet

”En av oss har upplevt att få ett finger uppstucket i skrevet av en folketingsledamot medan hon dansade med en annan partikamrat”, skriver kvinnorna i sitt debattinlägg.

Nu har alltså statsminister Mette Frederiksen reagerat. I en intervju i Politiken säger hon att hon hyrt in en advokatfirma för att ge juridisk hjälp åt drabbade S-kvinnor.

Firman är specialiserad på arbetsrätt och diskriminering. De socialdemokrater som har blivit kränkta ska kunna vända sig till advokaterna där och få stöd.

”Det ska vi göra något åt”

Mette Frederiksen reagerade starkt på sina kollegers debattinlägg.

”Flera av berättelserna är våldsamma och går långt ut över oskyldiga komplimanger eller flirtande”, skriver hon på Instagram.

”Det är tydligt att kulturen behöver förändras. Vi har inte varit tillräckligt bra på att skapa arbetsplatser med jämställda relationer. Det ska vi göra något åt. Och vi börjar med det nu.”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!