Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mette Frederiksen: ”Finns en önskan om öppenhet”

Region Skånes smittskyddsläkare berättar om de virusvarianter som har hittats och hur det påverkar restriktionerna i Region Skåne
Den danska statsministern Mette Frederiksen (S).
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Om två veckor ska Danmarks återöppningsplan vara klar. 

Nu väntar förhandlingar där parlamentet ska se över vad som krävs för att samhället ska kunna stå stadigt – trots pandemin.

– Det handlar om hur vi ser till att Danmark är bäst förberett, säger den danska statsministern Mette Frederiksen (S) till danska TV2.

Mette Frederiksen har haft diskussioner med parlamentet om när olika delar av det danska samhället ska få öppna upp som vanligt igen, enligt uppgifter från danska TV2.

På fredag inleds förhandlingarna.

Mette Frederiksen har meddelat att hon förväntar sig att landets återöppningsplan offentliggörs den 23 mars.

– Det finns en stor önskan om öppenhet och att vi så långt det är möjligt ger danskarna en översikt, säger Mette Frederiksen.

Danmark har haft en kraftig nedstängning på plats under den pågående pandemin.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Berör frågor om vaccinering

Mette Frederiksen vill kunna ge ett tydligt besked om vad danska befolkningen ska kunna förvänta sig efter påsk och fram till sommaren, något Kvällsposten tidigare skrivit om.

Hon vill även att beskedet ges till allmänheten i god tid så att berörda verksamheter kan kunna planera återöppningen på ett säkert sätt.

Förhandlingarna kommer beröra frågor om vaccinering och om det kan bli aktuellt med införandet av coronapass, för att kunna delta i större event eller kunna resa.

– Det handlar om hur vi ser till att Danmark är bäst förberett när vi går mot hösten, säger Mette Frederiksen i ett pressmeddelande.

Danmarks statsminister nobbade Trump – senare hamnade hon mitt i värsta krisen sedan andra världskriget.