Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Metoo-upprop i Danmark: "Sexualiserad kultur"

Rådhusplatsen i Köpenhamn. Här ligger tidningen Ekstra Bladets redaktion.Foto: JENS CHRISTIAN
Metoo har inte haft sanna genomslag i Danmark som i Sverige – förrän nu.Foto: Stella Pictures

Nu anklagar 46 kvinnliga journalister på danska Ekstra Bladet tidningens ledning för att strunta i sexuella trakasserier och övergrepp.

– Min chef frågade när jag var praktikant hur mycket jag skulle ha för att slicka Nutella från en annan chefs nakna kropp, berättar en kvinnlig reporter för Journalisten i Danmark.

En tidigare praktikant på Ekstra Bladet i Köpenhamn blev på sin första arbetsdag tagen på brösten under en fest.

En annan blev mitt på centralredaktionen omtalad som ”hon med de snygga brösten”.

Filiz Yasar, som fram till augusti i år praktiserade på den danska tidningen, säger till Journalisten:

– Min upplevelse är att det var riktigt mycket nedsättande omklädningsrumssnack. Och ingen i ledningen sa ifrån.

När ytterligare en praktikant, Julie Kragh, ville prata om trakasserierna med sina vägledare fick hon inget stöd.

– Det var en extremt sexualiserad kultur. Ofta blev kvinnor utfrågade om sitt sexliv eller fick gränsöverskridande kommentarer om sitt utseende. Några manliga kolleger kallade konsekvent kvinnor för puddingar och slampor, säger Julie Kragh.

46 kvinnor skrev brev till ledningen

Danska Journalisten avslöjade i veckan en räcka övergrepp på just Ekstra Bladet. 

Senare samma dag skickade 46 kvinnliga journalister, både sådana som lämnat tidningen och sådana som fortfarande är i tjänst, ett brev till ledningen om den sexistiska kulturen på tidningen.

– Ledningen måste göra upp med den mansdominerade, patriarkaliska och sexistiska kultur där särskilt kvinnliga vikarier och praktikanter är utsatta, skrev de kvinnliga journalisterna, varav 15 trädde fram med namn och resten var anonyma.

Chefredaktören på Ekstra Bladet, Poul Madsen, har under lång tid ignorerat problemet. Efter brevet från de 46 kvinnliga journalisterna förklarar han för Journalisten:

– Det här är en kultur som ingen ska behöva leva med. Hela ledningen är i ”red alert”. Jag har rensat min kalender. Detta är det viktigaste jag haft på mitt bord som chefredaktör. Vi måste städa upp nu.

Berättade i tv

De senaste veckorna har diskussionen kring sexuella trakasserier varit intensiv i Danmark

Startskottet var när programledaren Sofie Linde under en direktsänd gala berättade för tv-tittarna om sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier från höga chefer när hon som ung skulle slå sig in i branschen.

Uttalandet skakade den danska tv-branschen och har också öppnat dörrarna för fler kvinnor som nu vågar vittna om återkommande sexuella trakasserier från manliga kolleger. 

 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!